Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

Betekenis ad interim

05 december 2022

Ad interim komt uit het Latijn en betekent: voorlopig, waarnemend, voor een tussenliggende periode of bij tijdelijke afwezigheid. Ad interim wordt ook afgekort tot a.i.


Wat is de betekenis van (ad) interim?

Ad interim komt uit het Latijn en betekent: voorlopig, waarnemend, voor een tussenliggende periode of bij tijdelijke afwezigheid. Je spreekt ad interim uit als: [ɑt`ɪntərɪm]. Ad interim wordt ook afgekort tot a.i.

Hiermee is onze bedrijfsnaam Bureau Ad Interim ook helder. Wij zorgen ervoor dat in geval van (tijdelijke) afwezigheid van bijvoorbeeld een manager of een medewerker in uw organisatie een ervaren interim professional de zaken kan overnemen.

Andere termen voor interim

Wij spreken heel veel interimmers die zich ook freelancer noemen of zzp'er. Wat is nu het verschil? Is er überhaupt verschil? In feite is er geen verschil tussen deze termen. Of je je nu interimmer, zzp'er of freelancer noemt in alle gevallen ben je een zelfstandig ondernemer. Dat betekent dat je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Toch hebben mensen bij de genoemde termen wel een andere beleving.

Ook bij Bureau Ad Interim maken wij wel onderscheid. Een interimmer is bij ons iemand die tijdelijk in een organisatie aan de slag gaat om in geval van tijdelijke afwezigheid de zaken over te nemen. Dit zijn de opdrachten waarbij 'op de winkel' gepast moet worden. Maar interimmers worden ook vaak ingezet om orde op zaken te stellen of om een nieuw project op te starten. Vaak gaat het om managementfuncties, maar dit hoeft zeker niet altijd het geval te zijn. Ook medewerkers kunnen op een dienstverlenende afdeling (bijvoorbeeld bij de overheid) op interim basis worden ingezet.

Een freelancer levert diensten. In de journalistiek, vormgeving en in de communicatiewereld wordt vaak de term freelancer gebruikt. Freelancers nemen vaak meerdere opdrachten tegelijkertijd aan en hebben dus verschillende opdrachtgevers.

De term zzp'er wordt vaak in de bouw gebruikt. Maar ook wel in andere branches. Als er hoofdzakelijk werk met de handen verricht moet worden is de term zzp'er het meest voor de hand liggend.

Welke rechtsvorm?

Voor de Belastingdienst, Kamer van Koophandel en andere partijen maakt het niet uit welke naam je geeft aan jouw ondernemer zijn. Het gaat voor de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel om de rechtsvorm. Dus of je je nu interimmer, zzp'er of freelancer noemt, in alle gevallen kun je een eenmanszaak inschrijven of een BV (besloten vennootschap) opstarten. De keuze tussen een eenmanszaak of een BV is meer een strategische. Daar gaat dit artikel niet over. Wil je daarover toch advies dan kun je het beste met jouw accountant contact opnemen.

Wanneer ben je zelfstandig ondernemer?

Of je zelfstandig ondernemer bent bepaalt de Belastingdienst. Hiervoor hanteren ze een aantal criteria. Voldoe je aan deze criteria dan ben je dus zelfstandig ondernemer (freelancer, zzp'er, interimmer)

  • het is de bedoeling dat je winst maakt;
  • zelfstandigheid - jij bepaalt zelf hoe je jouw werk uitvoert (er mag geen gezagsverhouding zijn). Opdrachtgever kan wel het gewenste resultaat vooraf met je bespreken (het wat), maar over de uitvoering daarvan (het hoe) heeft de opdrachtgever niets te zeggen;
  • je hebt meerdere opdrachtgevers;
  • je investeert in jouw bedrijf;
  • je loopt zelf risico's als dingen fout gaan, jij bent aansprakelijk in geval van schade (uiteraard kun je je hiertegen verzekeren);
  • je spant je in om jouw bedrijf rendabel te maken, stuk continuïteit dus;
  • je voldoet aan het urencriterium van 1225 uur per jaar.

Door: Robert Heideman