• darkblurbg

Veiligheidskundige | Freelance | Interim | ZZP

Ik zoek een Veiligheidskundige     Ik ben een Veiligheidskundige

Kies uit zeer ervaren en direct beschikbare Veiligheidskundigen:

  • Dit op interim, freelance of ZZP basis
  • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Veiligheidskundigen
  • Ervaren zelfstandige professionals staan bij Bureau Ad Interim ingeschreven. Zelfstandig wil zeggen: professionals die ook ingeschreven staan bij de KvK.
  • No match no pay: u betaalt pas als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt.
  • Wij hanteren een veel lagere bemiddelingsfee dan het landelijk gemiddelde van ruim 20%. Zo blijft het geld zoveel mogelijk in uw organisatie. Klik hier voor onze tarieven.
  • Interimmers / freelancers / zzp'ers uit uw regio.

Persoonlijke ontwikkeling Veiligheidskundige

Wil je meer inzicht in jezelf?

Wil jij jezelf en anderen beter leren begrijpen? Wil jij betere resultaten op het werk en in jouw dagelijks leven? Wil jij succesvoller zijn? Krijg meer inzicht in jouw persoonlijkheidsprofiel. Meer informatie.

Ik wil meer informatie over assessments


7 Wetenswaardigheden van de Veiligheidskundige: dé safetyman binnen elk bedrijf

Veiligheidskundigen hebben een bijzondere positie binnen een organisatie. Enerzijds dragen ze bij aan een betere werkomgeving voor de hele organisatie. Anderzijds letten ze 24/7 op of iedereen zich wel aan de regels houdt, zowel de interne als de wettelijke. Niet altijd een makkelijke positie dus. We leggen je uit wat de gemiddelde veiligheidskundige zoal tegenkomt op zijn werkpad.

1. Veiligheid hoog in het vaandel

Het is zo’n uitspraak: veiligheid voor alles. Maar laten we eerlijk zijn: in elke dagelijkse praktijk wordt wel eens iets minder veilig of zelfs onveilig gewerkt. Het kost soms teveel tijd om iets 100% veilig te doen. Ook terwijl we weten wat er kan gebeuren als we niet helemaal volgens de regels en afspraken werken, met bijvoorbeeld elektriciteit en gassen. Iedereen weet hoe gevaarlijk het kan zijn om op hoogte te werken, of te zwaar te tillen. Wat het lastig maakt, is dat het ook in die gevallen bijna altijd goed gaat. Tot die ene keer, dat alles fout gaat wat maar fout kan gaan. Op dat moment is iedereen het er over eens dat dit niet had mogen gebeuren. De veiligheidskundige is degene die de kans op zo’n gebeurtenis probeert te voorkomen, of in ieder geval te minimaliseren. Daar heeft hij wel de medewerking van zijn collega’s voor nodig, en de onvoorwaardelijke steun van de directie. Hij moet dan ook communicatief zeer sterk zijn, overtuigingskracht hebben, en voet bij stuk kunnen en durven houden. Hij moet kunnen overleggen met mensen van de werkvloer tot in de top van de organisatie.

2. Wet- en regelgeving

Veiligheidskundigen moeten continu op de hoogte zijn van de wet- en regelgeving op het gebied van arbeidsomstandigheden en veiligheid. Zodra er iets verandert, moet de veiligheidsfunctionaris dat weten. Het kan niet zo zijn dat mensen in de fabriekshal denken veilig te werken, terwijl bepaalde regels zijn aangescherpt. Hij zorgt er dus ook voor dat mensen bij zijn met de voor hen belangrijkste informatie. Dat kan bijvoorbeeld via toolboxmeetings, waarin veiligheid bovenaan de agenda staat. Als het goed is, beschikt elke medewerker over persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s), maar gebruikt hij ze ook? En zo ja, op de juiste manier?

Werkplekinspecties kunnen ook de vinger op de zere, onveilige plek leggen. Maar ook nieuwsbrieven kunnen goed werken om informatie te delen, al werken die natuurlijk minder direct en dus ook minder effectief. Een regelmatig ‘rondje langs de velden’ laat hem zien of en in hoeverre werknemers zich aan de regels houden. Belangrijk daarbij is ook dat hij gezien wordt. Alleen al zijn aanwezigheid draagt bij aan het werken volgens veiligheidsafspraken. De interim Veiligheidsfunctionaris moet zich snel kunnen inwerken bij een organisatie en moet even snel de knelpunten in de peiling hebben. Waar komt de veiligheid in gevaar? Op welke projecten staat er enorme druk op de ketel? Welke projectmanager neemt het niet zo nauw met de veiligheid, ten gunste van een snelle oplevering en het rendement? Hij kan niet overal tegelijk zijn, zal dus vooral in het begin weloverwogen keuzes moeten maken.

3. Eelt op zijn huid

Als er één functionaris is binnen een organisatie die eelt op zijn huid moet hebben, dan is het wel degene die we nu bespreken. Natuurlijk, de veiligheidskundige is een belangrijke schakel binnen jouw bedrijf. Hij controleer en registreert. Hij adviseert ook. Daarmee let hij op veiligheid in allerlei gradaties. Zeker in bedrijven met veel personeel en waar met groot materieel wordt gewerkt: daar heeft hij zijn handen vol. Sommige mensen zien hem echter als lastpost. Even een klusje hier, even snel iets hijsen daar: het is onmogelijk als hij er weet van heeft. Hij kost de organisatie soms tijd, omdat hij een vertragende factor kan zijn. Veiligheid staat namelijk zeker bij hem 100% voorop. Soms wordt hij zelfs vervloekt, omdat hij altijd maar over die veiligheidsregels en wettelijke bepalingen begint. Wat echter niet iedereen ziet, is dat hij juist ook voor hun veiligheid bezig is. Hij voorkomt kleine en grote ongevallen. Hij zorgt ervoor dat er geen zwaargewonden of dodelijke slachtoffers vallen. Hij kan echter niet overal tegelijk zijn, maar hij reduceert de kans in ieder geval enorm. Feit is echter dat hij er mee moet kunnen omgaan dat hij niet altijd gewenst op bezoek komt. Hij moet niet schrikken van tegengas of zelfs een grote mond. Veiligheid, dat is waar hij voor staat, ook als dat zijn werkdagen nog zo lastig maken. De freelance veiligheidsfunctionaris heeft vast voor hetere vuren gestaan en zal niet wijken voor lastige situaties op de werkvloer. Hij weet ook als geen ander wie hij hoe moet bespelen. Soms volstaat een zachte aanpak, soms zal hij keihard duidelijk moeten maken dat deze onveilige situatie absoluut niet kan.

4. Instructie en introductie

Het is natuurlijk altijd goed om het huidige personeel goed te instrueren, en regelmatig te checken of de afspraken op het gebied van veiligheid ook worden nageleefd. Nog beter is het om nieuw personeel meteen aan de voordeur goed te introduceren in het bedrijf, ook op het gebied van veilig werken. Duidelijk merkbaar mag zijn dat de organisatie hier groot belang aan hecht. Taak van de Veiligheidscoördinator om hierin voorop te lopen en dit uit te stralen. Zeker als je een jongere medewerker direct doordringt van de noodzaak om altijd veilig te werken, voor hemzelf en voor zijn collega’s, is er een flinke slag gewonnen. De nieuwe medewerker kan dan ook nog een voorbeeld zijn voor collega’s die het misschien niet altijd even nauw nemen met de regels. Ontstond er daardoor discussie op de werkvloer? Prima, dat is de aandacht die veiligheid verdient.

5. Verschil Operationeel Veiligheidskundige en Hoger Veiligheidskundige

Wat we hierboven beschrijven, gaat vooral over het werkveld van de Operationeel Veiligheidskundigen: heel praktisch en gericht op de dagelijkse bedrijfsvoering. Basis daarvoor zijn dus de wettelijke en interne voorschriften, in die volgorde. Er zijn echter ook taken die meer te maken hebben met beleidsbepaling. Is er in een kleiner bedrijf één veiligheidsman, dan zal diegene ook rechtstreeks contact hebben met de directeur. In grotere ondernemingen zijn meer mensen actief op het gebied van veiligheid. Een aantal daarvan zullen vooral concreet met de werkvloer en projecten bezig zijn. Maar er is er ook één die zich op beleidsniveau bezig houdt met safety. Hij geeft advies aan de directie. Hij stelt veiligheidsprocedures op, waarvan de naleving door zijn collega’s zal worden gecontroleerd. Hij is degene die het best op de hoogte zal zijn van wettelijke bepalingen, om die continu te ‘vertalen’ naar zijn organisatie. Tot slot zal hij ook jaarlijks plannen schrijven op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu (VGM). Zeker in bedrijven waar de veiligheid nog wel wat beter kan, zal hij steeds speerpunten benoemen waarop dat jaar extra op wordt gefocust.

6. Opleiding en bijblijven

Het vak van Veiligheidskundige is een typisch voorbeeld van een beroep waarin je niet anders kunt dan bijblijven. Uiteraard heb je een gerichte opleiding gedaan op het gebied van veiligheid (Middelbare of Hogere Veiligheidskunde). Ook heb je het diploma VOL-VCA: Veiligheid voor operationeel leidinggevenden. Je voelt je betrokken door alles wat er binnen het bedrijf gebeurt waar veiligheid in het geding is. Je zorgt dat je altijd bij bent, door te lezen, door abonnementen op vakbladen en door cursussen te blijven volgen. Jij bent hét aanspreekpunt op het gebied van safety, voor iedereen in het bedrijf. In samenwerkingen met andere bedrijven kom je ook in beeld. Dus zorg je dat je altijd van alle veiligheidsmarkten thuis bent. Waar je in veel andere beroepen prima kunt functioneren met je opleiding en werkervaring als bagage, kan je de veiligheidsplank mis slaan door niet volledig op de hoogte te blijven.

7. Ogen en oren van de directie

Als veiligheidsfunctionaris kijk je ook altijd om je heen. Terwijl jouw collega zijn schouders ophaalt als hij dozen voor een nooduitgang ziet staan, of een collega zonder helm op de bouw loopt, spreek jij mensen aan. Je bent niet bang voor vervelende opmerkingen (“waar bemoei je je mee?”). Daarnaast houd je altijd je oren open voor wat er leeft op de werkvloer. Stel dat je hoort dat er op een bepaald project een enorme werkdruk heerst, ga dan eens langs en kijk hoe serieus mensen de veiligheidsregels nog nemen. Verneem je via via dat er een discussie was in het magazijn in verband met een onveilige situatie: idem dito. De Veiligheidskundige weet dat hij degene zal zijn die wordt aangesproken als er iets gebeurt. Hij weet ook dat hij door zijn handelen ongelukken en klein tot zeer ernstig letsel kan voorkomen. Veiligheidskundigen zijn daarmee ook de ogen en oren van de directie, want die staat in veel organisaties toch redelijk ver van de dagelijkse praktijk. De directie weet echter wel wat de gevolgen van een ongeval voor hun onderneming kunnen zijn. Veiligheidskundigen zorgen ervoor dat ook bijna-ongevallen serieus worden onderzocht. Ze stimuleren medewerkers ook om bijna-ongevallen te melden. Want elke bijna-ongeval kan een ongeval met schade en slachtoffers voorkomen.