Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

Adviseur Kwaliteit en Veiligheid | Freelance | Interim | ZZP

  • Home
  • Adviseur Kwaliteit en Veiligheid | Freelance | Interim | ZZP

Adviseur kwaliteit en veiligheid | Freelance | Interim | ZZP | Loondienst

Kies uit ervaren en beschikbare Adviseurs kwaliteit en veiligheid:

  • Beschikbaar op interim, freelance of ZZP basis, of als medewerker bij u in loondienst.
  • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Adviseurs kwaliteit en veiligheid.
  • Bij Bureau Ad Interim staan ervaren zelfstandige professionals ingeschreven die bij de KvK geregistreerd zijn, evenals professionals die beschikbaar zijn voor een loondienstverband bij uw organisatie.
  • No match no pay: u betaalt alleen als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt of als de professional bij u in loondienst gaat.
  • Onze bemiddelingsfee is aanzienlijk lager dan het landelijke gemiddelde van ruim 20%, zodat uw budget zo veel mogelijk in uw organisatie blijft. Klik hier voor onze tarieven.
  • Interimmers / freelancers / zzp'ers / professionals in loondienst uit uw regio.

1. Wat is een adviseur kwaliteit en veiligheid?

Binnen veel sectoren is het waarborgen van kwaliteit en veiligheid essentieel. Dit betekent niet alleen dat risico's benoemd en geanalyseerd moeten worden, maar ook dat er gedacht moet worden aan nieuwe mogelijkheden om continu de kwaliteit en veiligheid te verbeteren. Hier houdt een adviseur kwaliteit en veiligheid zich mee bezig, welke als spil in een proces gevraagd en ongevraagd advies geeft.

Voor deze belangrijke functie zijn een aantal functie eisen van belang, waardoor je bevoegd bent om de taken van dit vakgebied uit te voeren. Ook is het belangrijk dat je een aantal essentiële eigenschappen bezit om het beroep van adviseur kwaliteit en veiligheid goed uit te kunnen voeren. Hier kom je allemaal achter in dit artikel.

2. Wat zijn de taken en werkzaamheden die een adviseur kwaliteit en veiligheid moet uitvoeren?

Een adviseur van de kwaliteit en veiligheid durft allereerst om risico's in een bepaald proces te benoemen en uitdagingen aan te gaan, waarnaast hij of zij goed luistert en in staat is om te allen tijden advies te geven. Zodoende denkt een adviseur in deze richting in mogelijkheden die door goed samen te werken met betrokkenen bereikt kunnen worden. Als bruggenbouwer kun je in deze functie goed omgaan met verschillende betrokken partijen, welke ieder hun eigen behoeften, persoonlijkheden en wensen hebben.

Door een adviseur op het gebied van kwaliteit en veiligheid aan te stellen, wordt een organisatie scherp gehouden als het gaat om het bieden van kwalitatieve, veilige producten of diensten. Onder andere worden op deze manier risico's en calamiteiten onderzocht en geanalyseerd om kwaliteitsgegevens te genereren. In deze baan verschilt het sterk per bedrijf en sector wat voor werkzaamheden er uitgevoerd dienen te worden. Echter, als adviseur van kwaliteit en veiligheid voer je over het algemeen de volgende taken uit:

  • Waarborgen van alle processen die plaatsvinden in een organisatie op het gebied van kwaliteit en veiligheid en onderneming specifieke processen, welke je toetst op de geldende wet- en regelgeving.
  • Bijdragen aan de doorontwikkeling van diverse methodieken die worden gebruikt in de gehele organisatie, zoals de RI&E (Risico-Inventarisatie en -Evaluatie) en PDCA (Plan Do Check Act) cyclus. Op deze manier kan de kwaliteit en veiligheid steeds verbeterd worden in de organisatie.
  • Bijdragen aan het opstellen, uitvoeren en evalueren van organisatie specifiek ontwikkeld beleid, vanuit zowel een technisch als een methodisch perspectief.
  • Functioneren als projectleider bij de opzet en uitvoering van diverse projecten, zoals aanbestedingen en implementaties.
    Verantwoordelijkheid dragen voor de crisisorganisatie door je in een samenwerkingsverband te richten op het bestrijden van problemen en calamiteiten binnen een bedrijf of organisatie.

3. Functie eisen adviseur kwaliteit en veiligheid

Om als adviseur van de kwaliteit en veiligheid aan de slag te kunnen, moet je aan een aantal functie eisen voldoen. Allereerst moet je een relevante opleiding in de sector waar je aan de slag wilt afgerond hebben, waarnaast je ook een HBO opleiding over kwaliteit en veiligheid moet hebben gevolgd en afgerond. Hierdoor doe je zowel kennis op van de sector waar je werkzaam bent als het vakgebied van advies geven over kwaliteit en veiligheid van producten, diensten en processen.

Een andere vereiste om dit werk te kunnen doen is dat je werkervaring hebt opgedaan omtrent het geven van advies over kwaliteit en veiligheid. Het is daarom extra interessant om als interim adviseur kwaliteit en veiligheid, freelance adviseur kwaliteit en veiligheid of zzp adviseur kwaliteit en veiligheid aan de slag te gaan. Door een tijdelijk dienstverband als deze doe je in verschillende situaties kennis en ervaring op, wat je weer kunt toepassen om in andere organisaties de kwaliteit en veiligheid effectief en efficiënt te verhogen. Ook ben je zo flexibel inzetbaar voor bedrijven in tijden dat ze deze functie dringend moeten vervullen.

Vervolgens is het belangrijk dat je kennis hebt opgedaan van de relevante en geldende wet- en regelgeving en de ontwikkelingen en veranderingen die zich afspelen in de sector. Dit kan op lokaal maar ook op landelijk niveau. Op deze manier ben je op de hoogte van wat er allemaal speelt en kun je adequaat op deze ontwikkelingen en veranderingen in de omgeving inspelen. Ook dien je voor dit beroep ervaring te hebben met het opzetten en uitvoeren van calamiteitenonderzoek, oftewel onderzoek naar onverwachte gebeurtenissen die de kwaliteit en veiligheid in een organisatie schaden.

4. Werkveld adviseur kwaliteit en veiligheid

Een voorbeeld van een veel voorkomende werkplek voor adviseurs in de kwaliteit en veiligheid is in de zorg. Hier is het leveren van kwalitatieve, veilig zorg essentieel en daarom moet het functioneren van het gehele proces uitstekend zijn. Adviseurs kunnen hierbij het kwaliteitssysteem waarborgen en verbeteren, waardoor zorgverleners nog beter hun werk kunnen uitvoeren, met een hogere waarde voor patiënten tot gevolg.

Ook kun je deze functie vervullen op het gebied van arbeid, waarbij je adviseert over een gezonde en veilige werkomgeving voor alle werknemers in een bedrijf. Echter, je kunt ook bij de overheid aan de slag, bijvoorbeeld bij een specifieke gemeente, waarbij je je richt op het creëren van een veilige omgeving in dit specifieke gebied. Er zijn daarnaast nog veel meer plekken waar je als adviseur kwaliteit en veiligheid terechtkunt.

5. Welke eigenschappen zijn belangrijk voor een ervaren adviseur kwaliteit en veiligheid?

A. Out-of-the box denker

Om de kwaliteit en veiligheid continu te kunnen waarborgen en verbeteren moet je uitdagingen aangaan en met nieuwe, onconventionele ideeën komen. Je moet anders denken dan de organisatie en jij op het huidige moment doen om met creatieve initiatieven te komen.

B. Analytisch

In deze functie ben je de hele tijd bezig met het analyseren van binnenkomende informatie en processen die plaatsvinden. Hierdoor kun je complexe vraagstukken eigen maken en passende oplossingen ontwerpen.

C. Initiatiefnemer

Je bent verantwoordelijk voor het nemen van initiatieven om de kwaliteit en veiligheid in een organisatie te verbeteren door plannen op te stellen en een manier te vinden om deze uit te voeren met het gewenste resultaat.

D. Flexibel

Met jouw flexibele karakter kun je snel tussen verschillende situaties schakelen en ga je mee met de stroming in een organisatie en sector om je werkzaamheden aan te passen aan de ontwikkelingen en veranderingen die in de omgeving spelen.

E. Verbinder

Als verbinder weet jij goed samen te werken met diverse mensen en onderhoud je ook contacten met allerlei soorten betrokken partijen. Op deze manier kunnen gezamenlijk de gewenste resultaten behaald worden.

F. Overtuigingskracht

Het is ook belangrijk dat je anderen kunt overtuigen van het ondernemen van bepaalde activiteiten om de kwaliteit en veiligheid te waarborgen en verbeteren in een organisatie. Dit kunnen medewerkers zijn, maar ook klanten en het bestuur.

G. Gestructureerd

Door op een gestructureerde, overzichtelijke manier te werken, kun je goed het overzicht in een situatie bewaren, waardoor je precies weet waar er valkuilen liggen. Dit zorgt ervoor dat je snel kunt handelen bij problemen, maar ook dat anderen kunnen volgen waar je mee bezig bent.

H. Klantgericht

Te allen tijden dien je in deze functie de behoeften en wensen van de klant in acht te nemen om ervoor te zorgen dat het eindresultaat zo bevredigend mogelijk is. Het hebben van goede luistervaardigheden is hierbij ook essentieel.

I. Communicatief vaardig

Om de belangen van diverse partijen goed mee te nemen in jouw activiteiten moet je goed met hen kunnen communiceren en luisteren naar wat zij te zeggen hebben. Zo kun jij de spil vormen in een organisatie om de kwalitatieve, veilige kern te behouden en verbeteren.