Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden. Wij bemiddelen ook in loondienst vacatures.

Wet DBA - loondienst of ZZP

  • Home
  • Wet DBA - loondienst of ZZP

Wet DBA - loondienst of ZZP?

Wordt u ingehuurd als zzp'er, of wilt u als opdrachtgever een zzp'er inschakelen? U moet als opdrachtgever samen met de professional (zzp'er) beoordelen of de opdracht door een zelfstandig professional (zzp'er) mag worden uitgevoerd. Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst hier strenger op controleren. Lees meer in de onderstaande link over hoe u schijnzelfstandigheid kunt voorkomen.

Toelichting Beoordeling Arbeidsrelaties (Beslis- en Afwegingskader)

Voor meer informatie over het naleven van de Wet DBA en de mogelijke consequenties bij het niet naleven ervan, raadpleeg de onderstaande websites.


Gelden eventuele boetes en naheffingen voor zzp'ers met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2025? Betekent dit dat er geen risico's zijn voor eerdere jaren?

Dat klopt: opdrachtgevers kunnen eventuele naheffingen pas vanaf 1 januari 2025 opgelegd krijgen. Voor zzp'ers is de situatie echter anders. Correcties kunnen ook van toepassing zijn op perioden vóór deze datum.

Hoe worden naheffingen bepaald en op welk salaris zijn deze gebaseerd als sprake is van schijnzelfstandigheid?

Bij schijnzelfstandigheid moeten zzp'ers de ontvangen ondernemersvoordelen terugbetalen. Daarnaast is de opdrachtgever verplicht loonheffingen af te dragen over het bedrag dat als loon zou worden aangemerkt.

Het is daarom cruciaal dat alle betrokken partijen, zoals opdrachtgevers, rekening houden met mogelijke extra kosten die kunnen voortvloeien uit het inschakelen van externe partijen (zoals detachering of uitzendbureaus).

Krijgt een opdrachtgever eerst een waarschuwing van de Belastingdienst voordat naheffingen of boetes worden opgelegd?

Nee, vanaf 1 januari 2025 vervalt de mogelijkheid voor opdrachtgevers om vooraf een waarschuwing te ontvangen. Er is echter een motie aangenomen door de Tweede Kamer die oproept tot een ‘zachte landing’ bij de handhaving op schijnzelfstandigheid.

Mag een opdrachtgever een zzp'er inhuren voor werkzaamheden die ook door eigen personeel worden uitgevoerd?

Ja, een opdrachtgever mag een zzp'er inhuren voor werkzaamheden die ook door eigen personeel worden uitgevoerd. Het is echter belangrijk om onderscheid te maken tussen een ‘functie’ en een ‘zelfstandige opdracht’. Hoewel een functieomschrijving soms wordt gebruikt bij het inhuren van een zzp'er, moeten volgens de Deliveroo-criteria duidelijke criteria worden beoordeeld om te bepalen of de zzp'er deze rol zelfstandig kan vervullen.

De opdracht moet in elk geval een duidelijk omschreven begin, eind en resultaat hebben.

Mag een zzp'er gebruikmaken van een bedrijfsauto van de opdrachtgever?

Ja, een zzp'er mag een bedrijfsauto gebruiken als deze noodzakelijk is voor de uitvoering van de opdracht. Dit geldt ook voor andere bedrijfsmiddelen, zoals een laptop of een zakelijk e-mailadres. Het is echter belangrijk dat deze middelen uitsluitend zakelijk worden gebruikt, omdat privégebruik de zelfstandigheid van de zzp'er kan ondermijnen.

Vermindert het risico op schijnzelfstandigheid als ik mijn eenmanszaak omzet naar een bv?

Nee, het risico blijft hetzelfde. De Belastingdienst beoordeelt de arbeidsrelatie op basis van de aard van de opdracht, ongeacht of je als eenmanszaak of bv werkt.

Meer over de Wet DBA

Vraag gerust naar onze checklist