Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

Agogisch medewerker | Freelance | Interim | ZZP

 • Home
 • Agogisch medewerker | Freelance | Interim | ZZP

Agogisch medewerker | Freelance | Interim | ZZP

Kies uit zeer ervaren en beschikbare Agogisch medewerkers:

 • Dit op interim, freelance of ZZP basis
 • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Agogisch medewerkers
 • Ervaren zelfstandige professionals staan bij Bureau Ad Interim ingeschreven. Zelfstandig wil zeggen: professionals die ook ingeschreven staan bij de KvK.
 • No match no pay: u betaalt pas als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt.
 • Wij hanteren een veel lagere bemiddelingsfee dan het landelijk gemiddelde van ruim 20%. Zo blijft het geld zoveel mogelijk in uw organisatie. Klik hier voor onze tarieven.
 • Interimmers / freelancers / zzp'ers uit uw regio.

Agogisch medewerkers zijn gekwalificeerde professionals in de geestelijke gezondheidszorg die gespecialiseerd zijn in het helpen van mensen om mentale en/of alcohol-, drugs- en gedragsverslavingen te overwinnen. Hun taken omvatten het evalueren en behandelen van de geestelijke en lichamelijke gezondheid van patiënten en het bieden van steun aan verslaafden en hun verzorgers.

Een meelevende en toegewijde Agogisch medewerker helpt richting en steun te geven aan patiënten. In deze functie ben je verantwoordelijk voor het ontwikkelen van behandel- en herstelplannen en het identificeren van gedragingen die rehabilitatie in de weg staan. Het kan ook nodig zijn dat je individuele en groepstherapie sessies faciliteert.

Om succes te garanderen, moeten Agogisch medewerkers bekend zijn met de nieuwste behandelmethoden en samenwerken met andere specialisten in de geestelijke gezondheidszorg. De beste kandidaten voor deze job hebben een uitstekende klinische kennis en aantoonbare ervaring in de hulpverlening.

Taken en verantwoordelijkheden van een Agogisch Medewerker

 • Alle aspecten van een zaak beheren vanaf de datum van binnenkomst tot de datum van ontslag.
 • Evalueren van het fysieke en mentale gedrag van patiënten.
 • Ontwikkelen van passende behandel- en herstelplannen.
 • Faciliteren van individuele en groepstherapie sessies.
 • Monitoren van patiënten in de loop van de tijd om de voortgang van de behandeling vast te stellen.
 • Samenwerken met psychiaters, artsen, verpleegkundigen en maatschappelijk werkers.
 • Identificeren van gedragingen die de behandeling en het herstel in de weg staan.
 • Assisteren van primaire zorgverleners om mentale problemen en verslaving gerelateerd gedrag in goede banen te leiden.

Opleidingsvereisten en vaardigheden van een Agogisch Medewerker

 • HBO / WO diploma pedagogiek of MBO opleiding op dit gebied.
 • Cursus counseling is een pré.
 • Eerdere ervaring met de behandeling van stoornissen naar aanleiding van verslavingen en mentale problemen.
 • Bekendheid met systemen voor elektronische medische dossiers is een voordeel.
 • Ervaring met gelijktijdig optredende gezondheids- en geestelijke gezondheidsproblemen.
 • Diepgaande kennis van drugs- en alcohol tests om behandelplannen en medische instructies te controleren.
 • Uitstekende schriftelijke en mondelinge communicatievaardigheden.
 • Uitzonderlijke interpersoonlijke vaardigheden en een meelevend karakter.

Wat zijn de 7 belangrijkste kerneigenschappen van een Agogisch medewerker?

Er is nog nooit een grotere behoefte geweest aan gepassioneerde, zorgzame mensen in de geestelijke gezondheidszorg. Denk jij erover na om deze functie te gaan uitoefenen? Nou, dan is een baan als Agogisch medewerker is een fantastische manier om aan de slag te gaan.

Deze gevarieerde en lonende functie speelt een directe rol in de ondersteuning van mensen met psychische aandoeningen en alcohol- of drugsverslavingen. Bovendien betekent de ruime ervaring die je opdoet dat het een perfecte basis is voor iedereen die hoopt door te groeien in de geestelijke gezondheidszorg. Ben je geïnteresseerd in deze baan en vraag jij je af of je het in je hebt? Lees dan verder en ontdek de persoonlijkheidskenmerken die je helpen uit te blinken in deze functie.

1. Empathie

Het vermogen om je in te leven is de sleutel tot succes in de wereld van de geestelijke gezondheidszorg. Het gaat erom in iemands schoenen te kunnen staan en te begrijpen hoe hij zich voelt. Het is echter niet te verwarren met sympathie, want empathie gaat verder dan een zielige en attente reactie. Het vereist de bereidheid om te proberen met iemand mee te leven.

De ervaring begrijpen van iemand met psychische- of verslavingsproblemen is niet gemakkelijk. Je hebt misschien nooit iets dergelijks meegemaakt, waardoor het moeilijk is om het echt te begrijpen. Inlevingsvermogen helpt je de kloof te verkleinen, en brengt je dichter bij hoe zij zich moeten voelen. Heb je een dergelijke situatie zelf van dichtbij meegemaakt? Dan kun je daardoor waarschijnlijk je beter inleven in je werk.

2. Zorgzaam en meelevend zijn

Een geestesziekte is moeilijk om mee om te gaan. Iedereen die het heeft meegemaakt kan dat bevestigen. Ongeacht de diagnose wordt het gekenmerkt door een grote impact op het dagelijks leven, en het brengt bijna altijd een vorm van lijden met zich mee.
Mensen die in instellingen voor geestelijke gezondheidszorg komen, hebben een zorgzame persoonlijkheid en mededogen nodig. Een natuurlijk verlangen om de pijn van mensen te verlichten zal je onvermijdelijk helpen om een effectieve gedragsassistent te worden.

3. Kalm kunnen blijven

Het veld van de geestelijke en verslaving gerelateerde gezondheidszorg is niet gemakkelijk. Emoties lopen hoog op; in een waar tumult van uitdagende gevoelens kan van alles gebeuren. Zorgverleners worden boos en overstuur. Helaas is het niet ongewoon dat personeelsleden de schuld op zich nemen. Er kunnen zich ook noodsituaties voordoen. Zelfbeschadiging en zelfmoordneigingen behoren immers tot de mogelijkheden. Het hoofd koel houden en helder denken in deze omgeving is een onmiskenbaar voordeel. Het is echter ook iets dat komt met tijd en ervaring.

4. Goed kunnen luisteren

Kunnen luisteren gaat hand in hand met empathie. Echt horen wat iemand zegt is de enige manier om degene echt te begrijpen. Soms kan het gevoel gehoord en begrepen te worden de ziektelast onmiddellijk verlichten. Een gedeeld zorg is immers een have zorg, toch? Openlijk kunnen spreken en gehoord worden zonder oordeel is een bevrijdende ervaring. Iedereen die bereid en in staat is om te luisteren komt een heel eind als in het uitoefenen van dit beroep.

5. Hard werken

Iemand in deze tak van de gezondheidszorg moet van nature een harde werker zijn. Er is altijd te veel te doen en niet genoeg tijd (of personeel) om het te doen. Je verantwoordelijkheden zullen soms sterk variëren. Het team om je heen heeft baat bij een gewetensvolle, zelfstartende persoon om de rol te vervullen. Met een gewetensvolle en betrokken houding ben je een goede aanvulling op het team. Het gaat erom een probleem te zien en aan te pakken, bij elke taak alles te geven en zoveel mogelijk te leren en te verbeteren.

6. Veerkrachtig zijn

Veerkracht is een andere eigenschap die je zal helpen een lange carrière in deze tak van de gezondheidszorg te genieten. Zoals we al eerder opmerkten, is het geen gemakkelijke carrière om in te stappen. Tussen 21% en 61% van de beoefenaars zal tekenen van burn-out ervaren.

Het kan stressvol, intens en emotioneel zijn en hard werken. Je zult mensen zien lijden en verantwoordelijk zijn voor het proberen te helpen. Je kunt je in het diepe geduwd voelen, buiten je bereik en onzeker kunnen worden over jezelf.
Als je van nature empathisch persoon bent, is het gemakkelijk om de pijn en het lijden van patiënten op je te nemen. Dat is niet bepaald prettig. Maar gelukkig horen er ook heel veel beloningen bij dit beroep. Niettemin zal een sterk en veerkrachtig persoon je helpen de beproevingen van de ervaring te doorstaan.

7. Ruimdenkend zijn

Ben je een open-minded persoon? Ben je bereid en in staat om onverwachte en onverklaarbare (en soms bizarre) gedragingen en meningen zonder oordeel tegemoet te treden? Dan is dat goed nieuws. Professionals in dit beroep bevinden zich in een wereld die de meeste mensen nooit zien. Zij zien uit de eerste hand de uitdagingen, de strijd en de realiteit van mensen die lijden aan een slopende geestelijke ziekte of verslaving. Je zult bijna zeker dingen tegenkomen die je doen schrikken, verrassen en op de proef stellen. Openstaan voor de ervaringen van anderen is een benijdenswaardige positieve eigenschap.

Miljoenen mensen in het hele land ondervinden jaarlijks geestelijke en verslaving gerelateerde problemen . Natuurlijk variëren de specifieke diagnoses en de mate van slechte gezondheid. Maar het is altijd een tijd van ontbering en moeilijkheden. De mensen die voor deze zieke mensen zorgen maken het verschil. Zij zetten zich in voor een uitdagende rol in een poging een positieve bron van steun te zijn.


Agogisch Medewerker inhuren?

Heeft jouw instelling behoefte aan een professionele freelance agogisch medewerker, interim agogisch medewerker of zzp agogisch medewerker? Neem dan vandaag nog contact op met Bureau Ad Interim en wij helpen je bij het vinden van de juiste kandidaat.

Aan de slag als Agogisch Medewerker?

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging en voldoe je aan bovenstaande vereisten? Stuur ons dan zo snel mogelijk jouw CV toe en wij nemen contact op voor een kennismakingsgesprek.