Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

Apothekersassistente | Freelance | Interim | ZZP

 • Home
 • Apothekersassistente | Freelance | Interim | ZZP

Apothekersassistente | Freelance | Interim | ZZP

Kies uit zeer ervaren en beschikbare Apothekersassistenten:

 • Dit op interim, freelance of ZZP basis
 • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Apothekersassistenten
 • Ervaren zelfstandige professionals staan bij Bureau Ad Interim ingeschreven. Zelfstandig wil zeggen: professionals die ook ingeschreven staan bij de KvK.
 • No match no pay: u betaalt pas als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt.
 • Wij hanteren een veel lagere bemiddelingsfee dan het landelijk gemiddelde van ruim 20%. Zo blijft het geld zoveel mogelijk in uw organisatie. Klik hier voor onze tarieven.
 • Interimmers / freelancers / zzp'ers uit uw regio.

Apothekersassistenten bereiden geneesmiddelen voor en voeren administratieve taken uit in openbare-, bereidings- of ziekenhuisapotheken ten einde recepten van cliënten af te handelen. Zij beantwoorden ook telefoongesprekken, vragen van cliënten met betrekking tot medicatiegebruik of kleine kwalen, beheren de kassa en vullen de rekken met medicijnen en andere farmaceutische voorraden aan.

Tot de taken van de apothekersassistente behoren het aanleggen en bijhouden van patiëntendossiers, het plaatsen van bestellingen voor farmaceutische artikelen en het bedienen van de kassa. Je moet ook in staat zijn om de klant van advies te verstrekken over de te gebruiken medicatie en eventuele bijwerkingen of wisselwerkingen hiervan.

Om succesvol te zijn als apothekersassistente, moet je ook in staat zijn om nieuwe voorraden, geleverd door leveranciers, te ontvangen en uit te pakken. Uiteindelijk moet een uitstekende apothekersassistente er tevens voor zorgen dat de schappen goed gevuld en georganiseerd zijn en dat de werkruimtes altijd schoon zijn.

Taken en verantwoordelijkheden van een apothekersassistente

 • Inventariseren van farmaceutische voorraden en samenstellen van medicijnen
 • Verwerken van recepten en verkooptransacties van medicijnen en andere farmaceutische benodigdheden
 • Beantwoorden van alle vragen met betrekking tot het gebruik van medicijnen
 • Het op een professionele manier beantwoorden van alle inkomende telefoongesprekken
 • Het aanvullen van de rekken met medicijnen en andere farmaceutische benodigdheden
 • Nauwkeurig uittypen en afdrukken van recepten etiketten
 • E-mails en faxberichten afhandelen
 • Ervoor zorgen dat de werkplekken georganiseerd en schoon zijn.

Opleidingsvereisten en vaardigheden van een apothekersassistente

 • MBO4 opleiding Apothekersassistent
 • Bewezen ervaring in het assisteren in een apotheek
 • Vaardig in alle Microsoft Office-toepassingen
 • Detail-georiënteerd en accuraat
 • Betrouwbaar
 • Het vermogen om te werken als onderdeel van een team
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden
 • Uitzonderlijke vaardigheden op het gebied van klantenservice

De loopbaan van een apothekersassistent kan heel lonend zijn. Enkele van de verantwoordelijkheden die je onder de knie moet krijgen zijn: communiceren met klanten, medicatie samenstellen en uitdelen, omgaan met betalingen en verzekeringsclaims, en vele andere belangrijke taken.

Echter worden de verantwoordelijkheden van een apothekersassistent het best vervuld door iemand die beschikt over een aantal unieke kwaliteiten die we daarom even voor je op een rijtje hebben gezet.

1. Vaardigheden die bij de persoonlijkheid van een apothekersassistent horen

Als apothekersassistente moet je over bepaalde inherente vaardigheden beschikken die van cruciaal belang zijn voor een goede verloop van je carrière. Een hoge mate van integriteit en nauwkeurigheid, aandacht voor detail, betrouwbaarheid en empathische communicatie zijn enkele inherente vaardigheden van een apothekersassistent.

Aandacht voor detail en nauwkeurigheid: Je moet de grootst mogelijke nauwkeurigheid aan de dag leggen bij het samenstellen van medicijnen en het verwerken van recepten. De kleinste fout kan schadelijk zijn voor de gezondheid van de patiënt. Bij het controleren van recepten is het van vitaal belang dat je aandacht besteedt aan allergieën en intolerantie voor geneesmiddelen.

Betrouwbaarheid: Er wordt van je verwacht dat je ethisch gedrag vertoont met de nadruk op vertrouwelijkheid, besef van beroepsaansprakelijkheid en het belang van het volgen van een protocol.

Effectieve communicatie: Je moet een empathische en meelevende luisteraar zijn. Als lid van een zorgteam moet je met tact en diplomatie kunnen communiceren. Je moet vriendelijk en interactief zijn in de omgang met patiënten en collega's.

Problemen oplossen: In de omgang met patiënten, collega's, artsen en verpleegkundigen moet je de emotionele rijpheid hebben om conflicten op te lossen die zich kunnen voordoen met patiënten, verzekeringsmaatschappijen of tussen collega's.

Stressbeheersing: Een apotheek kan een stressvolle plaats zijn om te werken, met lange uren van staan, het uitvoeren van meerdere taken met uiterste nauwkeurigheid. Van jou wordt verwacht dat je de stress de baas blijft en altijd met een prettig humeur werkt.

Aanpassingsvermogen: Als apothekersassistent moet je je kunnen aanpassen aan veranderingen. Je moet ijverig zijn en initiatief tonen als het gaat om nieuwe procedures en nieuwe werkomgevingen.

Leergierigheid: Het leren van de namen van nieuwe geneesmiddelen en medische terminologie is essentieel in de steeds evoluerende farmaceutische wereld. Je moet een aangeboren vermogen hebben om informatie op te nemen en te onthouden.

Organisatorische vaardigheden: Het vullen van schappen met voorraden, het op orde houden van medicijn containers, het aanbrengen van gedrukte etiketten op flessen, het goed bijhouden van voorraadgegevens zijn enkele van de taken die horen bij het georganiseerd houden van de apotheek.

Samenwerking en teamwork: Je wordt geacht samen te werken met collega’s als een zorgteam. Je moet in staat zijn om aanwijzingen op te volgen, extra taken op je te nemen en te anticiperen op de behoeften in de apotheek en collega's.

2. Taak gerelateerde Vaardigheden

Met de groeiende rol van een apothekersassistent, wordt er van je verwacht dat je dagelijks verschillende taken kunt voltooien op een efficiënte manier. Van het goed vertrouwd zijn met de regels in de apotheek tot het hebben van de kennis van verzekeringsclaims. Als je de volgende vaardigheden bezit, zullen deze taken je soepel en moeiteloos af gaan.

Efficiënt voorraadbeheer: Er wordt van je verwacht dat je weet wat de juiste opslagcondities zijn voor medicijnvoorraden. Je moet in staat zijn om alternatieve manieren voor te stellen voor het verkrijgen van voorraden en tegelijkertijd weten hoe je vervallen of beschadigde geneesmiddelen moet retourneren.

Computervaardigheid: Je moet bedreven zijn in het gebruik van computers, vooral met tekstverwerking en op gegevens gebaseerde software. Je moet etiketten kunnen afdrukken, facturen kunnen beheren en patiënt- en inventarisgegevens kunnen invoeren.

3. Technische Vaardigheden

De technische vaardigheden die op de voorgrond treden in de carrière van een apothekersassistent zijn van vitaal belang voor het succes van je carrière. Er wordt van je verwacht dat je de grondbeginselen van chemie, farmacologie, medische terminologie en wiskundige berekeningen kent. Bovendien wordt tegenwoordig technologie gebruikt ter ondersteuning van de dagelijkse werkzaamheden in druk bezochte en moderne apotheken. Van robotica tot computersoftware, van een apothekersassistente wordt verwacht dat zij het automatiseringsproces overziet. Je moet ook in gedachten houden dat technische vaardigheden voortdurend moeten worden bijgewerkt om bij te blijven met de laatste gebeurtenissen in de farmaceutische wereld.

Constant bijwerken van kennis: Met de constante innovaties in de farmaceutische wereld wordt van je verwacht dat je op de hoogte blijft van de laatste gebeurtenissen op het gebied van namen van geneesmiddelen, merken en procedures. Je moet ook een grondige kennis hebben van medische termen, afkortingen en berekeningen vooe het samenstellen van medicijnen.

Onderhouden van apparatuur in de apotheek: In postorderapotheken waar de uitgifte van medicijnen gemechaniseerd is, wordt van je verwacht dat je de computersoftware kent die nodig is om de machine te bedienen. Er wordt ook van je verwacht dat je kleine storingen kunt verhelpen.

Voorbereiding op medische procedures: Je moet in staat zijn om steriele en niet-steriele producten samen te stellen. Je moet een infuus mengsel kunnen bereiden en antibiotica in korrelvorm kunnen reconstitueren tot suspensie.

Robot- en barcode station: In veel grote apotheken met een groot werkvolume worden robotsystemen voor de uitgifte van recepten gebruikt. Van jou wordt verwacht dat je weet hoe je deze technologie effectief kunt gebruiken. Een barcode station helpt mogelijk schadelijke toedieningsfouten te voorkomen. De software wordt gebruikt om barcodes te scannen om de identiteit van een geneesmiddel of voorraad te bevestigen tijdens het aanvullen van de voorraad, het verwijderen van artikelen en bij retourzendingen. Er wordt ook van je verwacht dat je weet hoe je deze software moet gebruiken.

Om een succesvolle apothekersassistent te worden, moet je niet alleen over de nodige vaardigheden beschikken, maar moet je ook vaardigheden kunnen ontwikkelen door permanente educatie of op de werkvloer. Een kandidaat met relevante vaardigheden, zal bijvoorbeeld gemakkelijk een wenselijke plaatsing bemachtigen in vergelijking met iemand die ofwel is niet goed vertrouwd met de nieuwste farmaceutische software of geen efficiënte multi-tasker is.


Apothekersassistente inhuren?

Ben jij op zoek naar een vakkundige freelance apothekersassistente, interim apothekersassistente of zzp apothekersassistente? Neem dan contact op met Bureau Ad Interim voor het vinden van de juiste kandidaat.

Wil jij graag aan de slag in deze functie en ben je in het bezit van de juiste opleiding en vaardigheden? Stuur ons dan zo snel mogelijk jouw CV toe om een afspraak in te plannen voor een kennismakingsgesprek.