Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

Auditor | Freelance | Interim | ZZP

  • Home
  • Auditor | Freelance | Interim | ZZP

Auditor | Freelance | Interim | ZZP

Kies uit zeer ervaren en beschikbare Auditors:

  • Dit op interim, freelance of ZZP basis
  • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Auditors
  • Ervaren zelfstandige professionals staan bij Bureau Ad Interim ingeschreven. Zelfstandig wil zeggen: professionals die ook ingeschreven staan bij de KvK.
  • No match no pay: u betaalt pas als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt.
  • Wij hanteren een veel lagere bemiddelingsfee dan het landelijk gemiddelde van ruim 20%. Zo blijft het geld zoveel mogelijk in uw organisatie. Klik hier voor onze tarieven.
  • Interimmers / freelancers / zzp'ers uit uw regio.

8 Handige tips voor een carrière als auditor

Auditors helpen bedrijven de nauwkeurigheid, efficiëntie of kwaliteit van een bepaald aspect van hun activiteiten te verhogen. Hoewel veel auditors in de financiële wereld werken, kunnen deze professionals deskundig zijn in verschillende bedrijfstakken en hun functietitel kan variëren om hun aandachtsgebied weer te geven.

Auditors begeleiden bedrijven bij het onderzoeken van hun beleid en hun procedures en strategieën te ontwikkelen om de interne controlesystemen te verbeteren. Je vergadert met medewerkers en managers om informatie te verzamelen, gegevens te analyseren, problemen en zwakke punten te identificeren en managers te helpen strategieën te ontwikkelen om fouten tot een minimum te beperken of te elimineren.

Om een succesvolle auditor te zijn, moet je erop gericht zijn bedrijven te helpen hun activiteiten te optimaliseren en ervoor te zorgen dat hun beleid en procedures in overeenstemming zijn met de huidige wet- en regelgeving. Je moet dus goed geïnformeerd, objectief, logisch en detailgericht zijn.

Taken en verantwoordelijkheden van een auditor

  • Samenwerken met bedrijven en overheidsinstanties om problemen te onderzoeken en op te lossen en beleid en procedures te ontwikkelen die voldoen aan de huidige wetgeving.
  • Analyseren, evalueren, ontwikkelen en implementeren van nieuwe controlesystemen die de bedrijfsvoering optimaliseren of gebruik maken van nieuwe technologieën.
  • Registreren, beoordelen en interpreteren van gegevens om de effectiviteit van operaties te bepalen.
  • Onderzoeken van onregelmatigheden, operationele problemen of andere kwesties.
  • Onderzoeken van dossiers, rapporten, kwitanties of andere documenten en deze vergelijken met de activa en passiva van het bedrijf.
  • Het onder de aandacht van het management brengen van de sterke en zwakke punten van het bedrijf en het geven van advies bij het ontwikkelen van antwoorden of oplossingen voor deze problemen.
  • Opstellen van rapporten en presenteren van bevindingen aan het management of andere belanghebbende partijen.
  • Het op de hoogte blijven van de huidige trends, technologie en ontwikkelingen in de sector.
  • Uitvoeren van aanvullende taken en speciale projecten om ervoor te zorgen dat het bedrijf efficiënt en in overeenstemming met alle geldende voorschriften opereert.

Opleidingsvereisten en vaardigheden van een auditor

  • HBO diploma in een aanverwante richting, zoals accounting, financiën, informatica of bedrijfskunde.
  • 2 Jaar ervaring op een relevant gebied is over het algemeen vereist.
  • Aanvullende kwalificaties of certificeringen kunnen gewenst of vereist zijn.
  • Diepgaande kennis van de gangbare praktijken, beleid, huidige regelgeving en technologie.
  • Uitzonderlijke vaardigheden op het gebied van onderzoek, planning, probleemoplossing, kritisch denken en wiskunde.
  • Uitstekende presentatie-, samenwerkings-, mondelinge en schriftelijke communicatievaardigheden.
  • Vaardigheid met computers, met name boekhoud- of financiële software en MS Office.
  • Hoge mate van efficiëntie, nauwkeurigheid, integriteit en aandacht voor details.

Hoewel de vaardigheden om een goede auditor te zijn zeer specifiek lijken, zijn er een aantal algemene tips die je kunnen helpen uit te blinken in je carrière.

Of je nu een top interne óf externe auditor wilt worden, laat deze 8 tips je de weg wijzen

1. Wees niet te competitief

Als je al een tijdje op banenjacht bent word je vaak behoorlijk competitief. Zelfverzekerd en zelfvertrouwen uitstralen zijn kan heel waardevol zijn als je indruk probeert te maken op potentiële werkgevers, maar is niet zo aantrekkelijk op de werkvloer. De motivatie om goed te presteren is belangrijk, maar je moet oppassen dat je competitieve inslag je niet moeilijk maakt om mee samen te werken.

2. Wees eerlijk

Tijdens een sollicitatiegesprek is het makkelijk om je te laten meeslepen en je ervaring te verfraaien, maar laat dat geen precedent scheppen voor je verdere carrière. Leugens die je vertelt kunnen snel uit de hand lopen en komen vaak terug om je te achtervolgen. Eerlijkheid is een essentiële kwaliteit voor dit beroep, dus probeer jezelf te presenteren als een betrouwbare toevoeging aan het bedrijf.

3. Wees niet te serieus

Als je aan een nieuwe baan begint, wil iedereen een zo goed mogelijke indruk maken op zijn nieuwe baas, maar probeer niet te serieus te zijn tegen je collega's. De eerste inrukken die je op je collega's maakt, zullen hen waarschijnlijk lang bijblijven, dus probeer niet te intens over te komen.

4. Wees niet te diplomatiek

Je zult mensen willen helpen en ruzies vermijden op het werk, maar als je niet oppast kun je te diplomatiek zijn. Het is belangrijk om conflicten op de werkvloer op te lossen, maar als je altijd aan de zijlijn blijft staan, kunnen mensen gaan twijfelen aan je besluitvaardigheid.

5. Geef je fouten toe

Iedereen maakt fouten op het werk, het is de manier waarop je met de fouten omgaat die de goede van de slechte auditor onderscheidt. Vermijd de verleiding om je fouten te verdoezelen. Als je het vertrouwen hebt om je fouten toe te geven, zal dat een veel betere indruk op je maken dan een slordige poging om je in te dekken.

6. Zorg voor een goede balans tussen werk en privé

Een misvatting over auditors is dat ze geen flexibiliteit hebben tussen werk en privéleven. Hoewel sommige auditors tijdens het drukke seizoen (wanneer bedrijven hun jaarrekeningen indienen) misschien minder flexibel zijn, biedt auditing voor het grootste deel veel flexibiliteit en een goed uitgebalanceerd schema. Auditors werken hard, maar hebben ook een goed evenwicht tussen werk en privéleven nodig en de mogelijkheid om dat evenwicht kunnen creëren is een van de belangrijkste voordelen van dit beroep.

Hoewel auditing soms gekscherend wordt omschreven als een niet zo opwindende carrière met veel lange werktijden, biedt het werk in werkelijkheid zowel afwisseling als mogelijkheden voor permanente ontwikkeling. Als je weet wat je kunt verwachten, krijg je een duidelijk beeld van je mogelijke carrière pad en kun je beslissen of auditing iets voor jou is.

Het is belangrijk dat je de juiste balans vindt. Als je leven thuis de aandacht en tijd krijgt die het verdient, is de kans groot dat de kwaliteit van je werk zal verbeteren. Iedereen zal af en toe langer moeten werken, maar als je regelmatig de kaars aan twee kanten laat branden, zullen je werk en je privéleven daar uiteindelijk onder lijden.

7. Speel in op je sterke punten en verbeter de zwakke

Een veel voorkomende misvatting over auditing is dat het vooral gaat om het analyseren van financiële overzichten. Hoewel dit zeker een groot gedeelte is van het werk, is het niet het enige onderdeel.

Auditors besteden ook tijd aan vergaderingen met leidinggevenden van bedrijven, bezoeken ter plaatse, en leren over de specifieke sectoren van het bedrijf. Deze achtergrondkennis helpt auditors te begrijpen hoe het bedrijf dat zij controleren zijn dagelijkse bedrijfsactiviteiten uitvoert en maakt auditing tot een veelzijdig beroep dat veel meer inhoudt dan alleen het kraken van cijfers. Auditing vereist ook een vragende instelling, objectiviteit en beoordelingsvermogen.

Ieder mens heeft verschillende capaciteiten, sterke en zwakke punten; als je de jouwe kunt identificeren en er effectief gebruik van kunt maken, zul je een waardevolle aanvulling voor elk bedrijf blijken te zijn. Heb je verbetering nodig op andere gebieden zoals communicatie, dan kun je deze bijvoorbeeld bijspijkeren door het volgen van een online cursus communicatieve vaardigheden.

8. Wees professioneel sceptisch en blijf objectief

Auditors gaan van nature op zoek naar aandachtspunten en een zekere mate van scepsis kan helpen om op professionele wijze te herkennen waar een bedrijf zich kan verbeteren. Je vragende geest is een hulpmiddel om anders dan anderen naar gegevens te kijken en je bevindingen te presenteren. Objectief blijven is ook een belangrijke eigenschap van effectieve auditors. Vermijd belangenconflicten of beïnvloeding door anderen bij het uitvoeren van een audit of het doen van bevindingen en het presenteren van oplossingen. Dit helpt ervoor te zorgen dat jouw mening betrouwbaar is en dat je voldoet aan de ethische code van de sector.


Klinkt het beroep permanent of tijdelijk auditor als de perfecte baan voor jou en beschik je over bovenstaande kwalificaties? Dan ontvangen wij graag jouw cv via de mail of een berichtje voor een kennismakingsgesprek.

Auditor inhuren?

Heeft jouw organisatie een openstaande vacature freelance auditor, interim auditor of zzp auditor en ben je op zoek naar een georganiseerde en analytische kandidaat? Wij kunnen helpen! Neem vandaag nog contact op met Bureau Ad Interim.