Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

Bedrijfskundige | Freelance | Interim | ZZP

  • Home
  • Bedrijfskundige | Freelance | Interim | ZZP

Bedrijfskundige | Freelance | Interim | ZZP | Loondienst

Kies uit ervaren en beschikbare Bedrijfskundigen:

  • Beschikbaar op interim, freelance of ZZP basis, of als medewerker bij u in loondienst.
  • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Bedrijfskundigen.
  • Bij Bureau Ad Interim staan ervaren zelfstandige professionals ingeschreven die bij de KvK geregistreerd zijn, evenals professionals die beschikbaar zijn voor een loondienstverband bij uw organisatie.
  • No match no pay: u betaalt alleen als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt of als de professional bij u in loondienst gaat.
  • Onze bemiddelingsfee is aanzienlijk lager dan het landelijke gemiddelde van ruim 20%, zodat uw budget zo veel mogelijk in uw organisatie blijft. Klik hier voor onze tarieven.
  • Interimmers / freelancers / zzp'ers / professionals in loondienst uit uw regio.

Bedrijfskundige: 6 belangrijke wetenswaardigheden over dit beroep

Waar een HR-adviseur of strategische consultant ingezet wordt op een specifiek gebied van een organisatie, kijkt een bedrijfskundige juist naar een organisatie in zijn geheel. In de bedrijfskunde ligt de focus op het verbeteren van bedrijfsprocessen vanuit diverse belangen en invalshoeken, wat kennis vereist van allerlei domeinen, waaronder bestuurskunde, marketing, HR, financiën en organisatiepsychologie. Wat houdt dit precies in en wat moet je weten over dit beroep?

1. Wat is een bedrijfskundige?

Het vakgebied bedrijfskunde houdt zich bezig met allerlei facetten van een organisatie en de organisatieomgeving. Een professional op dit gebied zorgt ervoor dat de bedrijfsdoelstellingen bereikt worden door onder andere belangrijke ontwikkelingen bij te houden en de bedrijfsvoering en -strategie bij te sturen in de juiste richting. Verbeteringen waar deze professional tegenaan loopt, zijn vaak interdisciplinair, oftewel ze betrekken meerdere disciplines. Daarom is een helikopterview in deze functie essentieel, waarbij verschillende disciplines geanalyseerd worden om de beste aanpak en oplossing te ontwerpen voor een vraagstuk.

Zo draagt een bedrijfskunde expert uiteindelijk bij aan een integrale aanpak, waarbij verschillende onderdelen van een bedrijf samenkomen. Dit betekent dat het een brugfunctie is in een organisatie. Een professional in de bedrijfskunde weet feilloos om te gaan met tegenstellingen in belangen om een productieve samenwerking te bevorderen. Als teamspeler en leidinggevende weet hij of zij mensen op één lijn te krijgen, zowel medewerkers als het management en bestuur.

2. Wat doet een bedrijfskundige?

Bedrijfskunde professionals voeren allerlei taken uit die zijn gericht op het analyseren en verbeteren van de bedrijfsvoering. Ze kijken bijvoorbeeld naar de missie, visie en strategie van de organisatie, en hoe de bedrijfsvoering van een bepaalde afdeling bijdraagt aan het behalen van de doelstellingen. Verder ligt de focus op externe trends en ontwikkelingen waar een organisatie mee te maken krijgt en hoe op basis van deze ontwikkelingen de bedrijfsvoering nog efficiënter ingericht kan worden.

3. Welke competenties zijn van belang?

In deze positie zijn diverse vaardigheden erg belangrijk, waaronder een probleemoplossend en innovatief denkvermogen. Zo kunnen problemen op een effectieve manier opgelost worden en blijft een organisatie in staat om te innoveren. Ook analytische vaardigheden zijn onmisbaar om de interne en externe omstandigheden te analyseren en verbeteren. Zakelijke inzichten zorgen ervoor dat deze inzichten en ontwikkelingen vertaald kunnen worden naar een effectief strategisch beleid. Ten slotte is een bedrijfskundige een echte planner en hij of zij kan anderen goed overtuigen van bepaalde beslissingen.

Opleiding

Deze vaardigheden worden onder andere tijdens een opleiding opgedaan, waarbij meestal de opleiding Bedrijfskunde gevolgd wordt. Deze opleiding is op hbo- en wo-niveau te volgen. De studie Bedrijfswetenschappen en een hieraan gerelateerde managementopleiding bieden ook een goede opleidingsachtergrond. Overigens wordt van een bedrijfskunde professional vaak verwacht om nog aanvullende cursussen te volgen.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen algemene en technische bedrijfskunde. De eerste is gericht op alfavakken in de richting van economie, psychologie en wetgeving, terwijl de tweede variant juist meer bètavakken bestudeert op het gebied van wiskunde en techniek. Zodoende zal iemand in de technische bedrijfskunde zich ook meer bezighouden met de technische bedrijfsvoering en technisch advies, bijvoorbeeld bij IT-bedrijven.

Ervaring

Naast de juiste opleidingsachtergrond is het voor bedrijfskunde experts ook belangrijk om meerdere jaren aan werkervaring op te doen. Dit kan in een uitvoerende, maar ook in een leidinggevende rol en kan verkregen worden via stages in de praktijk of via een vaste functie.

4. Waar kan iemand in de bedrijfskunde aan de slag?

Een professional in de bedrijfskunde is breed inzetbaar in allerlei functies. Het etiket "bedrijfskundige" komt niet zo vaak voor bij organisaties, maar een professional op dit gebied wordt vaak ingezet als adviseur of strategisch partner. Dit kan bij de overheid, bedrijven en non-profitorganisaties, waarbij een bedrijfskunde professional zich richt op verbeterprocessen. Overigens kunnen ze zich hier ook bezighouden met kwaliteits- of projectmanagement.

Iemand in de bedrijfskunde kan dus diverse functies vervullen, waaronder:

  • adviseur kwaliteitszorg
  • (assistent) bedrijfsleider
  • beleidsmedewerker
  • bedrijfsadviseur
  • business process analist
  • compliance officer
  • communicatiemedewerker
  • manager of teamleider
  • marketing specialist
  • medewerker duurzaamheid
  • onderzoeker
  • personeelsadviseur
  • projectmanager
  • verandermanager

In loondienst of als zelfstandige

In dit beroep is het mogelijk om in loondienst te werken, maar ook als externe consultant of professional. In het eerste geval is de bedrijfskunde professional nauwer betrokken bij verschillende afdelingen binnen een organisatie en de afdelingsdoelen als onderdeel van de bedrijfsdoelstellingen. Een externe consultant, zoals een interim bedrijfskundige, freelance bedrijfskundige of zzp bedrijfskundige, wordt ingehuurd om voor een bepaalde periode organisatieprocessen te analyseren, managen en optimaliseren.

5. Wat zijn de kerntaken van een bedrijfskundige?

Bedrijfskunde experts hebben verschillende taken die grotendeels afhangen van de sector, organisatie en specifieke functie waarin iemand aan de slag gaat. Desalniettemin schetsen de volgende kerntaken een goed beeld van de inhoud van deze baan.

Analyseren en adviseren

Een belangrijke taak in de bedrijfskunde is het analyseren van een organisatie en individuele afdelingen. Hierbij worden de operationele processen, de organisatieomgeving en de financiële prestaties onderzocht om vervolgens een strategisch advies uit te kunnen brengen. Zo kan de efficiëntie van organisatieprocessen worden verbeterd, kosten worden verlaagd en inkomsten worden verhoogd. Bovendien kan dit een sterke marktpositie bevorderen en nieuwe zakelijke kansen helpen identificeren.

Marktpositie in kaart brengen

Bedrijfskunde is gericht op zowel de interne als externe omgeving van een onderneming. De marktpositie is hierbij een belangrijk onderdeel en bedrijfskunde professionals moeten de marktomstandigheden continu analyseren en vertalen naar een effectieve strategie. Als uit deze analyse bijvoorbeeld blijkt dat de concurrentie vooruitloopt op het gebied van innovatie kan een aanbeveling zijn om in onderzoek en ontwikkeling te investeren.

Op deze manier kunnen ook nieuwe kansen ontdekt worden voor een bedrijf om te groeien en meer omzet en winst te behalen. Denk hierbij aan het aantrekken van een nieuwe doelgroep, het starten van een nieuwe productlijn, het aangaan van een nieuwe samenwerking en het overnemen van een ander bedrijf.

Financiën beheren

Financieel beheer is tevens van belang bij een bedrijfskunde positie, waarbij budgetten opgesteld moeten worden en regelmatig financiële analyses uitgevoerd moeten worden. Daarnaast helpen professionals in de bedrijfskunde ook vaak bij het nemen van besluiten over de financiële planning, prijsstelling en investeringen ter bevordering van de financiële gezondheid van een bedrijf.

Bij financieel beheer draait het met name om het verzorgen van gestroomlijnde processen en het identificeren van inefficiënties die leiden tot hogere kosten. Bovendien kan een professional op dit gebied advies geven over de winstgevendheid van afdelingen als er bijvoorbeeld ontslagrondes moeten plaatsvinden. Voor deze taak zijn boekhoudkundige vaardigheden onmisbaar. Er worden ook regelmatig rapporten geschreven over nieuwe inzichten en mogelijkheden tot verbetering.

Personeelszaken managen

Verder richt bedrijfskunde zich op organisatieontwikkeling en personeelsmanagement. Dit betekent dat een professional in deze richting betrokken is bij HR-management en dus het ontwikkelen van strategieën voor talentmanagement en het bevorderen van een positieve organisatiecultuur. Daarnaast ontwikkelt hij of zij initiatieven voor verdere organisatieontwikkeling. Hierdoor kan een efficiënte en innovatieve werkomgeving gecreëerd worden, terwijl werknemers tevreden gehouden worden.

Ook bij dit onderdeel is analyse erg belangrijk en dan met name de analyse van het potentieel van medewerkers, zodat zij op de beste manier benut worden en optimaal kunnen functioneren. Een voorbeeld hiervan is werknemers die qua vaardigheden en opleidingsachtergrond meer aankunnen, maar nog niet makkelijk doorstromen naar een hogere positie. Ook kunnen verhoudingen tussen medewerkers stroef zijn en de uitvoering van werkzaamheden belemmeren. Door middel van gesprekken en enquêtes kan dit geanalyseerd worden.

Verder is het belangrijk dat medewerkers zich veilig voelen, waar een bedrijfskunde professional ook aan bijdraagt. Als er conflicten op de werkvloer optreden, dient hij of zij hierop in te spelen door informatie in te winnen en de problemen op te lossen.

Strategie ontwikkelen en implementeren

Een ander belangrijk onderdeel van deze baan is het helpen bij de ontwikkeling van strategieën voor doelen op de lange termijn. Hierbij werken professionals samen met een heel managementteam om concrete plannen te ontwikkelen die passen bij de missie en visie van een bedrijf. Daarna spelen zij ook een belangrijke rol bij de implementatie van de ontwikkelde strategieën door projecten te leiden, teams te begeleiden en de voortgang te monitoren.

Op deze manier dragen bedrijfskundigen bij aan de inrichting van organisatorische plannen en structuren. Zo zorgen ze voor het organiseren van kapitaal, middelen en personeel, en een doelmatige manier van werken. Dit is een belangrijke taak van zowel professionals in loondienst als interim bedrijfskundigen, freelance bedrijfskundigen of zzp bedrijfskundigen. Het is ook belangrijk om de voortgang van plannen en strategieën te blijven bijwerken. Hierdoor kunnen deze doelen geoptimaliseerd worden om nog betere resultaten te behalen.

Operationele efficiëntie bevorderen

Het verbeteren van de operationele efficiëntie van een bedrijf is een andere verantwoordelijkheid van een professional in de bedrijfskunde. Deze taak omvat het evalueren van processen om problemen en knelpunten te ontdekken. Vervolgens worden verbeteringen ontwikkeld en geïmplementeerd om deze problemen aan te pakken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan werkprocessen herontwerpen, supply chains optimaliseren en kwaliteitscontrolesystemen installeren.

Verandering teweegbrengen

Tot slot richt een bedrijfskunde professional zich op het teweegbrengen van veranderingen binnen organisaties. Dit kan op allerlei gebieden, zoals bij interne processen, maar ook op strategisch gebied of om technologische upgrades te realiseren. Deze veranderingen worden gefaciliteerd door middel van specifieke technieken en door initiatieven goed te plannen en communiceren met alle betrokken partijen. Hierbij moet een professional ook om kunnen gaan met weerstand tegen verandering en een soepele overgang waarborgen.

Organisatieverandering is van belang voor het behouden van een concurrentiepositie en om te overleven in de dynamische marktomgeving. Deze kunnen routines en de strategie flink beïnvloeden en een bedrijfskunde expert moet er daarom ook voor zorgen dat de impact van de verandering niet verstorend werkt. Ook na het realiseren van de verandering dient hij of zij de impact te blijven monitoren.

6. Wat zijn belangrijke trends in bedrijfskunde?

Professionals in de bedrijfskunde krijgen te maken met allerlei trends en ontwikkelingen in de organisatieomgeving. Hier moeten zij goed op inspelen om bedrijfsgroei mogelijk te maken. Op dit moment zijn er drie grote ontwikkelingen waarmee zij rekening moeten houden.

Duurzaamheid en circulariteit

Aandacht voor het milieu is binnen alle sectoren belangrijk en er komen steeds meer wetten en regels omtrent groen produceren. Consumenten kiezen daarnaast ook steeds vaker voor duurzame producten, waar een bedrijfskunde expert rekening mee moet houden. Bij een energiebedrijf of oliemaatschappij speelt duurzaamheid bijvoorbeeld een grote rol in de bedrijfsvoering. Het tegengaan van verspilling en efficiënte productieprocessen zijn tevens belangrijke onderwerpen die uitdagingen met zich meebrengen voor organisaties.

Technologische vooruitgang

Al een aantal jaar zorgen technologische ontwikkelingen voor een efficiëntere en effectievere bedrijfsvoering. Denk hierbij aan robotisering en automatisering. Deze ontwikkelingen gaan gepaard met hogere verwachtingen van organisaties als het gaat om technologie-implementatie. Opdrachtgevers en klanten willen steeds sneller en beter geholpen worden, waarnaast het aanbod van een hoge kwaliteit moet zijn en de vraag naar maatwerk blijft groeien.

Het gebruik van technologie betekent ook het aanpassen van rollen in organisaties, bijvoorbeeld door administratieve taken uit te laten voeren door robots en computers. Tegelijkertijd wordt de medewerker zo specialistischer, die juist de creatieve en complexe werkzaamheden op zich moet nemen en de verbanden moet leggen.

Toenemende flexibilisering

Ten slotte heeft de coronacrisis de flexibilisering van organisaties versneld. Hybride werken is niet meer weg te denken, maar vraagt ook om een aangepaste manier van communiceren. Het is belangrijk dat bedrijfskunde professionals ervoor zorgen dat iedereen voldoende verbonden blijft. Deze trend gaat gepaard met het verdwijnen en verminderen van het aantal managementlagen, bijvoorbeeld door zelfsturende teams en agile werken te stimuleren. Hierdoor komt er meer verantwoordelijkheid bij de medewerkers zelf te liggen en wordt er meer waarde gehecht aan een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor bedrijfssucces.

Ben jij een gedreven, gepassioneerde interim bedrijfskundige, freelance bedrijfskundige of zzp bedrijfskundige? Stuur je cv naar ons op en wij maken de match met een opdrachtgever. Of ben je juist zo'n opdrachtgever en nog op zoek naar de ideale professional op dit gebied? Dan kun je ook bij ons terecht, waarbij wij snel en effectief de perfecte zelfstandige zoeken voor de functie.