Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

Bewegingsagoog | Freelance | Interim | ZZP

 • Home
 • Bewegingsagoog | Freelance | Interim | ZZP

Bewegingsagoog | Freelance | Interim | ZZP

Kies uit zeer ervaren en beschikbare Bewegingsagogen:

 • Dit op interim, freelance of ZZP basis
 • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Bewegingsagogen
 • Ervaren zelfstandige professionals staan bij Bureau Ad Interim ingeschreven. Zelfstandig wil zeggen: professionals die ook ingeschreven staan bij de KvK.
 • No match no pay: u betaalt pas als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt.
 • Wij hanteren een veel lagere bemiddelingsfee dan het landelijk gemiddelde van ruim 20%. Zo blijft het geld zoveel mogelijk in uw organisatie. Klik hier voor onze tarieven.
 • Interimmers / freelancers / zzp'ers uit uw regio.

Een Bewegingsagoog is een medische deskundige die de medische voorgeschiedenis van een patiënt analyseert om het best mogelijke inspannings- en fitness regime te bepalen voor een optimale gezondheid en herstel. Na de analyse ontwikkelt hij/zij een fitness- en oefenprogramma's die gewonde of zieke patiënten helpen bij het herstellen. De verantwoordelijkheden van een bewegingsagoog omvatten tevens het voorlichten van patiënten over verschillende gezondheids- en fitness onderwerpen die relevant zijn voor hun herstelproces.

Bewegingsagogen zijn doorgaan werkzaam in plaatselijke en privé ziekenhuizen, revalidatiecentra, fysiotherapie kantoren of fitnesscentra en klinieken. Jouw cliënten zijn patiënten die kampen met hart- en vaatziekten, diabetes, osteoporose, depressie, kanker en artritis of andere gezondheidsproblemen moeten aanpakken. Je werkt ook samen met andere gezondheidswerkers om ervoor te zorgen dat je patiënten de juiste zorg krijgen.

Taken en verantwoordelijkheden van een Bewegingsagoog

 • Ondersteuning en verbetering van de functie van de spieren door middel van lichaamsbeweging en oefenprogramma's.
 • Het uitvoeren van een verscheidenheid aan testen, waaronder meting en bewaking van de vitale functies van de patiënt, zoals hartslag, bloeddruk, hartritme en zuurstofgehalte om fysieke problemen en kwalen van patiënten vast te stellen en te beoordelen.
 • Plannen en bespreken van het het effectieve beheer van handicaps, gewicht, letsel of fitheid van patiënten.
 • Ontwerpen, herzien, controleren, beoordelen en evalueren van fitness- of behandelingsprogramma's.
 • Het registreren van gedetailleerde medische voorgeschiedenis van de patiënt, de uitgevoerde oefeningen en de reacties en vorderingen van de patiënt in het kader van de oefenprogramma's.
 • Doorverwijzen van patiënten door naar specialisten en contacten onderhouden met andere gezondheidswerkers in verband met de problemen, behoeften en vorderingen van de patiënt.
 • Voorlichting geven aan patiënten, hun partners, familie en vrienden over hun revalidatie procedures, zoals oefeningen voor thuis en veranderingen in levensstijl, om de gezondheid en het welzijn van de patiënt te verbeteren.

Opleidingsvereisten en vaardigheden van een Bewegingsagoog

 • MBO diploma bewegingsagoog / MBO Sport- en Bewegingscoördinator
 • Uitstekende luistervaardigheden ten einde gedetailleerde informatie over patiënten op te nemen en effectief met andere zorgverleners te communiceren over de toestand van de patiënt.
 • Een goed beoordelingsvermogen om de kracht, flexibiliteit, vitale functies en andere fysieke condities van patiënten accuraat te beoordelen om tot een geschikt behandelplan te komen.
 • Sterke communicatieve vaardigheden om behandelplannen met succes uit te leggen, patiënten voor te lichten en informatie te delen met andere zorgverleners.
 • Medeleven en empathie om patiënten die pijn en ernstige gezondheidsproblemen ervaren zich op hun gemak te laten voelen.
 • Kritisch kunnen denken om de juiste behandelplannen aan te kunnen bieden op basis van een doordachte analyse en kritisch denken.
 • Uitstekende interpersoonlijke vaardigheden vanwege regelmatig contact met patiënten, hun familie en andere zorgverleners.

Wat zijn de 13 belangrijkste vaardigheden die bewegingsagogen op hun cv moeten zetten?

De meest voorkomende vaardigheden die door werkgevers worden gevraagd zijn communicatieve vaardigheden, revalidatie, instructie, kinesiologie, bewegingswetenschappen en klantgerichtheid. Tenzij je cv een de volgende vaardigheden en ervaring bevat, kom je mogelijk niet in aanmerking voor deze functie. Zorg er dus in elk geval voor dat de volgende trefwoorden goed uitgelicht in je cv naar voren komen:

A. Voeding

Bewegingsagogen dienen over gedegen kennis van voeding te beschikken om cliënten gezonde eetgewoonten aan te leren die hun fysieke activiteiten ondersteunen. Ze hebben deze vaardigheden uiteraard ook nodig om er zeker van te zijn dat ze voldoen aan hun eigen voedingsbehoeften om gezond te blijven terwijl ze met cliënten werken.

B. Leiderschap

Bewegingsagogen werken vaak met teams van medische professionals, dus is het belangrijk dat ze hun collega's effectief kunnen leiden. Dit betekent dat ze over sterke interpersoonlijke vaardigheden moeten beschikken en taken en verantwoordelijkheden moeten kunnen delegeren aan andere leden van het team. Het betekent ook begeleiding en feedback geven aan je collega's wanneer dat nodig is.

C. Communicatie

Deze vaardigheid is belangrijk voor Bewegingsagogen omdat ze vaak werken met patiënten die beperkte kennis hebben van hun aandoeningen en behandelingsmogelijkheden. Effectieve communicatie stelt hen in staat deze onderwerpen duidelijk uit te leggen, zodat patiënten weloverwogen beslissingen kunnen nemen over hun gezondheid.

D. Sportgeneeskunde

Sportgeneeskunde is een vakgebied waarmee Bewegingsagogen vrijwel altijd ervaring mee hebben. Deze vaardigheid stelt hen in staat patiënten te behandelen met verwondingen en ziekten die verband houden met lichamelijke activiteit, zoals spierverrekkingen of gewrichtsproblemen. Het helpt hen ook bij het ontwerpen van fitnessprogramma's voor patiënten die moeten revalideren na een blessure.

E. Geriatrische revalidatie

Geriatrische revalidatie is een specialisme dat betrekking heeft op het werken met oudere volwassenen. Deze vaardigheid kan je helpen bij het ontwikkelen van behandelplannen voor patiënten die ouder zijn dan 65 en die gezondheidsaandoeningen hebben waarvoor fysiotherapie of andere revalidatiediensten nodig zijn. Het is belangrijk dat je weet hoe veroudering het lichaam beïnvloedt, zodat je geïndividualiseerde programma's voor je patiënten kunt maken.

F. Inspanningsfysiologie

Dit is de kennis over hoe het lichaam reageert op oefeningen en welke soorten oefeningen het beste zijn voor verschillende doelen. Een cliënt wil bijvoorbeeld afvallen of spieren opbouwen, dus is het belangrijk dat jij weet met welke oefeningen hij zijn doel kan bereiken. Je moet ook begrijpen hoe het lichaam verandert als iemand met een trainingsprogramma begint en hoe je routines kunt aanpassen naarmate de cliënt vordert.

G. Organisatie

Als Bewegingsagoog kan het zijn dat je meerdere cliënten tegelijk hebt die elk een individueel behandelplan nodig hebben. Goede organisatorische vaardigheden kunnen je helpen deze verantwoordelijkheden effectief te beheren. Het is ook belangrijk om georganiseerd te zijn bij het bijhouden van de gegevens van je behandelingen of het opmaken van rapporten voor verzekeringsmaatschappijen.

H. Empathie

Omdat je werkt met patiënten die worstelen met gezondheidsproblemen kan empathie je helpen om een band op te bouwen met je patiënten en hen te motiveren om hun behandeling voort te zetten. Het stelt je ook in staat om steun en begeleiding te bieden wanneer ze dat het meest nodig hebben.

I. Testen en voorschrijven van oefeningen

Het testen en voorschrijven van oefeningen is het proces waarbij bewegingsagogen hun kennis van anatomie, fysiologie en bewegingswetenschappen gebruiken om te bepalen welke oefeningen een patiënt moet doen. Ze gebruiken deze vaardigheid ook om training routines voor patiënten te creëren op basis van hun doelen. Als een patiënt bijvoorbeeld spiermassa wil opbouwen, kun jij gewichttraining voorschrijven in plaats van cardiotraining.

J. Anatomie

Kennis van anatomie stelt je in staat om te begrijpen hoe het lichaam werkt, wat je vervolgens in staat stelt effectieve behandelplannen voor patiënten op te stellen. Inzicht in anatomie helpt ook om te weten waar je druk moeten uitoefenen of steun moeten geven tijdens fysiotherapie sessies.

K. Hartrevalidatie

Hartrevalidatie is een proces waarbij patiënten die herstellen van hartaandoeningen kunnen leren gezonder te leven. Hartrevalidatie omvat vaak oefenprogramma's en dieetaanpassingen die patiënten helpen sneller te herstellen en hun risico op toekomstige gezondheidsproblemen verminderen.

L. Geduld

Je zult vaak werken met patiënten die chronische aandoeningen hebben en een langdurige behandeling vereisen. Dit betekent dat jij deze patiënten moet helpen geduld en doorzettingsvermogen te ontwikkelen terwijl zij werken aan herstel. Het kan bijvoorbeeld enkele maanden duren voordat een patiënt verbetering in zijn toestand merkt nadat hij met een trainingsprogramma is begonnen. Door geduld te betrachten kan je hen aanmoedigen om hard te blijven werken, zodat ze de gewenste resultaten kunnen bereiken.

M. Kinesiologie

Kinesiologie is de studie van lichaamsbewegingen en hoe deze andere delen van het lichaam beïnvloeden. Je zult je kennis hierover gebruiken om de fysieke mogelijkheden van patiënten te beoordelen, te bepalen welke soorten oefeningen ze moeten doen en hun vooruitgang na verloop van tijd te volgen. Deze vaardigheid stelt je in staat om geïndividualiseerde behandelplannen op te stellen voor elke patiënt en ervoor te zorgen dat ze consistente vooruitgang boeken in de richting van hun gezondheidsdoelen.


Werken als bewegingsagoog?

Ben jij een van die enthousiaste bewegingsagogen die op zoek is naar een nieuwe uitdaging en kun je daarbij onze hulp gebruiken? Stuur ons dan zo snel mogelijk jouw CV toe en wij maken contact voor het inplannen van een kennismakingsgesprek.

Bewegingsagoog inhuren?

Heeft jouw organisatie behoefte aan een freelance bewegingsagoog, interim bewegingsagoog of zzp bewegingsagoog die een klantgerichte en doortastende aanpak hanteert? Neem dan vandaag nog contact op met Bureau Ad Interim en wij helpen je bij het vinden van de juiste kandidaat voor de job.