Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

BI analist | Freelance | Interim | ZZP

 • Home
 • BI analist | Freelance | Interim | ZZP

BI analist | Freelance | Interim | ZZP

Kies uit zeer ervaren en beschikbare BI analists:

 • Dit op interim, freelance of ZZP basis
 • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare BI analists
 • Ervaren zelfstandige professionals staan bij Bureau Ad Interim ingeschreven. Zelfstandig wil zeggen: professionals die ook ingeschreven staan bij de KvK.
 • No match no pay: u betaalt pas als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt.
 • Wij hanteren een veel lagere bemiddelingsfee dan het landelijk gemiddelde van ruim 20%. Zo blijft het geld zoveel mogelijk in uw organisatie. Klik hier voor onze tarieven.
 • Interimmers / freelancers / zzp'ers uit uw regio.

Business Intelligence Analisten, of BI Analisten, verzamelen gegevens over een bedrijf en zijn concurrenten om strategieën te ontwikkelen die de effectiviteit en het marktaandeel van het bedrijf verbeteren. Een ervaren Business Intelligence Analist weet data gestuurde strategieën te creëren die de processen van een bedrijf verbeteren en het marktaandeel vergroten. Je werkt samen met een team om gegevens te verzamelen, analysetools te ontwikkelen en verslag uit te brengen over je bevindingen en oplossingen. Om succesvol te zijn als BI Analist moet je een passie voor gegevens en een sterk analytische geest hebben. Topkandidaten hebben ook goede schriftelijke en verbale communicatievaardigheden om de strategieën die je wilt implementeren effectief over te kunnen brengen.

Taken en verantwoordelijkheden van een BI Analist

 • Overleggen met het management en relevante aandeelhouders om doelen te definiëren.
 • Onderzoeken, ontwikkelen en implementeren van dataverzamelingsmethoden.
 • Analyseren en synthetiseren van gegevens.
 • Rapporteren over je bevindingen en oplossingen voorstellen.
 • Samenwerken met medewerkers en management om verbeteringen door te voeren.
 • Evalueren van de effectiviteit van geïmplementeerde strategieën.

Opleidingsvereisten en vaardigheden van een BI Analist

 • HBO diploma Computerwetenschappen, Statistiek, Bedrijfswetenschappen of aanverwant gebied.
 • Aantoonbare ervaring met programmeren voor gegevensanalyse.
 • Goede kennis van statistiek en databases.
 • Uitstekende probleemoplossende en analytische vaardigheden.
 • Sterke communicatieve vaardigheden.
 • Vermogen om te werken in een snelle, deadline-gedreven omgeving.
 • Collaboratieve mentaliteit.

Maak deel uit van de datagestuurde cultuur als BI Analist

Business Intelligence Analisten analyseren gegevens om bedrijven te helpen hun inkomsten te verbeteren door de huidige markttrends bij te houden. Deze analisten hebben toegang tot uiteenlopende gegevens. De database van een bedrijf, web crawling software, of naar de gegevens van een ander bedrijf gaan en inchecken kunnen allemaal informatie opleveren.

De verzamelde gegevens worden vervolgens gebruikt om een beeld te vormen van de huidige markt en de beste route voor een bedrijf in de toekomst. Deze sector heeft te maken met veel gegevens, een veranderende markt en voorspellingen. Uitstekende analytische, organisatorische en voorspelling vaardigheden zijn in deze sector een groot voordeel. Een analist moet over een breed scala aan vaardigheden beschikken en hier volgen enkele voorbeelden.

Welke 11 vaardigheden moet een BI analist bezitten?  

1. Data Tools

Business Intelligence Analisten gebruiken verschillende technologieën om gegevens te raadplegen, te analyseren en te visualiseren. Zij kunnen kennis nodig hebben van Structured Query Language of SQL, wat een hulpmiddel is om gegevens uit databases te halen. Andere hulpmiddelen die BI Analisten kunnen gebruiken zijn Tableau en Power BI, waarmee ze informatie uit gegevensbronnen kunnen halen en visualisaties zoals grafieken kunnen genereren.

2. Data Mining

De techniek van gegevensanalyse staat bekend als datamining. Hierbij worden ruwe gegevens omgezet in nuttige informatie die kan worden gebruikt om beslissingen te nemen. Het onderwerp datamining vereist kennis van verschillende technologieën, waaronder machine learning, databases, statistische analyse, algoritmen uit de informatica, enz. De Rapid Miner, Oracle Data Mining, Konstanz Information Miner en andere zijn enkele van de instrumenten die bijzonder waardevol zijn voor datamining. Datamining is een van de belangrijkste vaardigheden voor business intelligence analisten.

3. Gegevensanalyse en Modellering

Het vermogen om gegevens te doorgronden en om te zetten in inzichten is een must. De analist moet conceptueel kunnen denken en high-level datamodellen gebruiken om de echte wereld van de organisatie conceptueel in kaart te brengen. Ze moeten ook duidelijk weten hoe gegevens vanuit operationele bronsystemen door het hele bedrijf reizen, via verschillende transformatietechnieken, en waar er besluitvormers gebruikt worden.

4. Branchekennis

Een gegevensanalyse is slechts zoveel waard als de gegevens die je uit een bedrijfssysteem hebt verzameld. Als je nuttige rapporten wilt maken die praktische inzichten verschaffen, moet je de grondbeginselen en fijne kneepjes van je bedrijfstak begrijpen. Dit houdt in dat je je niet alleen moet richten op de doelstellingen van het bedrijf, maar ook de verschillende KPI's moet begrijpen die op elk gebied vereist zijn.

Het zou het beste zijn als je ook op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen op het gebied van business intelligence. Je kunt dit doen door elke dag het nieuws te lezen. Als je nog dieper wilt gaan, kun je overwegen cursussen te volgen over wat nieuw is in het vakgebied of je abonneren op rapporten en onderzoeken van grote spelers in de sector.

5. Datavisualisatie

Als BI Analist is de presentatie van de gegevens essentieel voor je werk. Datavisualisatie vaardigheden zijn cruciaal voor mensen die Business Intelligence Analist willen worden. Het zou helpen als je de verschillende grafieken begrijpt die de gegevens kunnen weergeven, zoals gebieds grafieken, staafdiagrammen, hittekaarten, boomkaarten, spreidingsdiagrammen, Gantt-grafieken, enz. Met deze grafieken kunnen besluitvormers de gegevens beter begrijpen door ze weer te geven en te zien hoe ze geleidelijk evolueren. Het is een van de meest cruciale vaardigheden van business intelligence analisten.

6. Communicatie

Het doel van Business Intelligence Analisten is om ruwe gegevens om te zetten in informatie die anderen kunnen begrijpen. Zij moeten in staat zijn gegevens te beschrijven, hun interpretatie ervan uit te leggen en aan te geven welke acties het bedrijf naar aanleiding van de analyse kan ondernemen. Het vertalen van complexe technische zaken naar degenen die niet vertrouwd zijn met de betrokken terminologie en processen kan deel uitmaken van deze procedure.

7. Probleemoplossing

De taak van een analist bestaat is het interpreteren van gegevens om probleemgebieden te ontdekken, en vervolgens oplossingen voor te stellen op basis van die gegevens. De verantwoordelijkheden omvatten het bedenken van praktische aanbevelingen voor het verbeteren van de activiteiten en het beïnvloeden van betere besluitvorming.

8. Zakelijk Inzicht

Weten hoe je business intelligence software gebruikt en gegevens analyseert is niet genoeg om de effectiviteit van een bedrijfsanalyse te vergroten. Je moet ook inzicht hebben in het bedrijf waarvoor je werkt. Zo kun je analyses uitvoeren die in lijn staan met de doelstellingen van het bedrijf.

Om je zakelijk inzicht te ontwikkelen, moet je het bedrijfsmodel van het bedrijf bestuderen, de korte- en langetermijndoelstellingen ervan begrijpen, de kritieke problemen ervan vaststellen en de belangrijkste rivalen identificeren. Het doel is om op uitvoerend en operationeel niveau te denken, zodat je gegevens effectiever kunt gebruiken en een gedetailleerde benadering van de besluitvorming hebt.

9. Kritisch Denken

Voor BI Analisten is kritisch denken een must. Het houdt simpelweg het vermogen in om gegevens methodisch te onderzoeken ten einde ideeën op een dieper niveau te begrijpen en er praktische toepassingen voor te vinden. Dit houdt in dat je jezelf afvraagt: heb je echt business intelligence software nodig?

Wat het gebruik van BI betreft, stelt kritisch denken je in staat afwijkingen in gegevens te identificeren, de impact ervan op het bedrijf te beoordelen en effectieve oplossingen voor te stellen voor problemen die je tegenkomt. Het is ook belangrijk om je te helpen je werk te evalueren, zodat je het later kunt verbeteren.

10. Programmeren

Een BI Analist kan programmering nuttig vinden omdat het hem in staat stelt scripts of reeksen instructies te maken die gegevens gerelateerde activiteiten kunnen automatiseren, zoals het vinden en wijzigen van specifieke gegevens. Dit kan hen helpen hun taken te organiseren en hun workflow te versnellen. Bij business intelligence-analyse wordt vaak gebruik gemaakt van SQL en Python, een geavanceerde programmeertaal.

11. Rapportage van Gegevens

Weten hoe je een technisch rapport moet structureren en presenteren, in Microsoft Excel of HTML is cruciaal. Sociale vaardigheden zoals communicatie en het rapporteren van bevindingen uit gegevens zijn essentieel voor je baan als business intelligence analist. Je moet de uit de gegevens verkregen inzichten kunnen overbrengen aan het hogere management van het bedrijf, zoals belanghebbenden en bestuursleden, om op basis daarvan belangrijke beslissingen te nemen. Het is ook zeer belangrijk om te onthouden dat de meeste besluitvormers meestal technische specialisten zijn, dus het is noodzakelijk om technische ideeën duidelijk te maken in eenvoudige taal.


Werken als BI Analist?

Ben jij een ervaren en gedreven freelance BI Analist of zzp BI Analist die al deze vaardigheden onder de knie heeft en ben je klaar voor een nieuwe uitdaging? Stuur ons dan zo snel mogelijk jouw cv toe en wij helpen je bij het vinden van je nieuwe baan.

BI Analist inhuren?

Is jouw bedrijf of organisatie op zoek naar een interim BI Analist die met zijn of haar feilloos zakelijk inzicht het marktaandeel van de onderneming kan vergroten? Dan kunnen wij helpen. Neem vandaag nog contact op met Bureau Ad Interim voor het vinden van de juiste kandidaat.