Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

Bim modelleur | Freelance | Interim | ZZP

  • Home
  • Bim modelleur | Freelance | Interim | ZZP

Bim modelleur | Freelance | Interim | ZZP

Kies uit zeer ervaren en beschikbare Bim modelleurs:

  • Dit op interim, freelance of ZZP basis
  • Normaliter binnen 48 uur meerdere geschikte en beschikbare Bim modelleurs
  • Ervaren zelfstandige professionals staan bij Bureau Ad Interim ingeschreven. Zelfstandig wil zeggen: professionals die ook ingeschreven staan bij de KvK.
  • No match no pay: u betaalt pas als er een Overeenkomst van Opdracht tussen u en de zelfstandige (interimmer / freelancer / ZZP-professional) tot stand komt.
  • Wij hanteren een veel lagere bemiddelingsfee dan het landelijk gemiddelde van ruim 20%. Zo blijft het geld zoveel mogelijk in uw organisatie. Klik hier voor onze tarieven.
  • Interimmers / freelancers / zzp'ers uit uw regio.

7 Tips voor een goede BIM Modelleur

Een BIM modelleur gebruikt software voor bouw informatie modellering om een driedimensionaal visueel plan voor een project te maken. Bouw Informatie Modellen zijn virtuele bestanden die worden gebruikt om de besluitvorming tijdens het bouwproces te ondersteunen. BIM modelleurs werken nauw samen met architecten en ingenieurs om ontwerpen voor klanten te ontwikkelen. BIM modelleurs moeten over uitstekende artistieke, technische en computervaardigheden beschikken.

Vereiste vaardigheden en kwalificaties

  • Uitstekende mondelinge en schriftelijke communicatievaardigheden
  • Sterke samenwerkings- en interpersoonlijke vaardigheden
  • Tijdbeheersing en het vermogen om deadlines te halen
  • Het vermogen om technische tekeningen en plannen te begrijpen
  • Gevorderde wiskundige en computervaardigheden
  • Creativiteit en artistiek vermogen
  • Aandacht voor detail

Gewenste kwalificaties

  • 4-7 jaar ervaring in de architectuur
  • Gevorderde kennis en vaardigheid in het gebruik van software voor het maken van modellen, zoals Revit, SolidWorks, enz.
  • Kennis van geavanceerde Virtual Design and Construction (VDC) methoden
  • Ervaring met digitale fabricage/CNC en/of robotica
  • Bachelordiploma of masterdiploma

7 tips voor een BIM modelleur

Architectuur en bouw hebben het Building Information Modelling (BIM) proces de afgelopen jaren omarmd. Architectuur en engineering integreren BIM steeds meer in hun praktijken, en sommige project managers vinden het nogal moeilijk om het BIM team te managen.

Velen van hen zijn niet bekend met deze relatief nieuwe workflow en hulpmiddelen, zodat zij niet in staat zijn leiding te geven of middelen effectief in te zetten. Individuen en bedrijven moeten aandacht besteden aan de drie aspecten van BIM: technologie, proces en teamleden. Met deze 7 tips kun jij als freelance BIM modelleur, interim BIM modelleur of zzp BIM modelleur bijdragen aan de juiste implementatie en het proces gemakkelijker maken.

1. Zorg ervoor dat de eisen voor het project duidelijk en volledig gedocumenteerd zijn doorgegeven

Het startpunt voor het gebruik van BIM op een project kan de wens van een bedrijf zijn om efficiëntie binnen hun organisatie op te bouwen, maar het kan ook beginnen met een bedrijfseigenaar die gewoon "om BIM vraagt" voor zijn project. In deze gevallen is het vaak zo dat zij zelf niet veel over BIM weten, maar wel dat het hun project ten goede zal komen.

De grootste uitdaging bij een dergelijk verzoek van de eigenaar is dat het team de neiging heeft te beginnen met een onvolledige set van eisen. Een gebrek aan gedocumenteerde vereisten, vooral tijdens de aanbestedingsfase, een enorme uitdaging wanneer men waarde probeert te winnen door BIM te gebruiken.

Dit maakt het moeilijk, zo niet onmogelijk, om de door de klant verwachte BIM resultaten te behalen, laat staan de nauwkeurige 4D-simulaties en 5D-berekeningen uit te voeren die aannemers nodig kunnen hebben. Dus hoe kun je dit oplossen?

Om deze uitdaging te overwinnen is het van belang om alle noodzakelijke input vereisten over de disciplines te combineren en de gaten van mogelijk ontbrekende input aan te vullen.

Het belangrijkste idee hier is om betere controle te krijgen door BIM processen zo vroeg mogelijk te definiëren vanuit een duidelijk ‘BIM oogpunt’.

2. Maak gebruik van sjablonen voor het BIM proces

Het gebruik van sjablonen is zeer belangrijk voor een succesvol BIM proces, maar in het verleden was er een gebrek aan uniforme sjablonen.

Met bijvoorbeeld Plannerly kun je alle uitdagingen overwinnen. Veel BIM modelleurs spreken hun waardering uit voor alles wat Plannerly heeft gedaan om het platform met sjablonen te verbeteren. Met behulp van Plannerly kun je je afstemmen op de verwachtingen van de klanten, maar ook een eigen set sjablonen samenstellen die zal dienen als het uniforme startpunt voor toekomstige projecten.

3. Maak gebruik van sjablonen die zijn afgestemd op het ISO 19650 proces

Hoe kunnen sjablonen helpen? De nieuwe ISO 19650-normen helpen BIM processen op één lijn te brengen en de lat hoger te leggen als het gaat om het definiëren van BIM vereisten. Om dit nog gemakkelijker te maken heeft een groep van meer dan 200 teams gewerkt aan een aantal ondersteunende BIM management sjablonen. Het kernidee is dat beginnen met sjablonen het BIM proces helpt te standaardiseren en op een gestructureerde manier duidelijkere eisen te verzamelen.

4. Misvattingen over BIM overwinnen

BIM is al enkele jaren het gesprek van de dag, maar toch heerst er nog steeds een misvatting over. Is BIM een technologie, een proces, een 3D-model? Zelfs na het verzamelen van duidelijke vereisten kan het nog steeds een uitdaging zijn voor alle teams om te begrijpen dat BIM zoveel meer is dan alleen een softwaretool of een 3D-model.

BIM is een integraal onderdeel is om het hele proces van een project van het begin tot het eind samen te brengen. Ook het gebruik maken van de juiste tools is een integraal onderdeel van het digitale proces en brengt het hele BIM proces van het project van begin tot eind samen.

De belangrijkste conclusie is dat er veel misvattingen bestaan over de implementatie van BIM en dat het belangrijk is om ervoor te zorgen dat je werkgever of manager zich zo snel mogelijk bewust wordt van de werkelijke voordelen van BIM.

5. Welke hulpmiddelen kunnen je helpen bij het BIM proces?

BIM is een werkmethode die voortbouwt op samenwerking, interoperabiliteit, circulaire werkstromen en coördinatie. Om dat alles te bereiken, moet je echter een software programma kiezen dat geschikt is voor de behoeften en er goed gebruik van maken. Er zijn tegenwoordig veel BIM software oplossingen beschikbaar. We zouden zelfs kunnen zeggen dat het beperken van de producten om uit te kiezen de echte uitdaging is. Verschillende software oplossingen worden aanbevolen voor het uitvoeren van verschillende taken. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Revit (Autodesk)
  • ArchiCAD (Graphisoft)
  • Allplan Architecture (Nemetschek Company)
  • AECOsim Building Designer (Bentley)
  • Digital Project (Gehry Technologies)

6. Conflictdetectie

Met Revit kun je ruimtelijke conflicten detecteren tussen systemen in een gebouw, zoals leidingen die door balken lopen en lampen die botsen met sprinklers. Minder fouten tijdens de bouw betekent minder tijd- en geldverspilling. Ondanks de basisdiagnose capaciteit van Revit, kun je de identificatie en documentatie van conflicten zeer goed in detail uitvoeren.

7. Ontwikkel een BIM Roadmap

Hoewel sommige bedrijven een intern BIM normen handboek hebben waarin hun procedures voor het opstellen en modelleren zijn vastgelegd, hebben zij vaak geen BIM-roadmap waarin staat hoe de software past in hun grotere bedrijfsstrategie.

Een BIM roadmap dient als leidraad voor het ontwikkelen en verbeteren van je workflow. Het documenteert strategische doelen op korte en lange termijn, zoals het verkorten van de tijd die nodig is om bouwdocumenten te maken of het verbeteren van de algehele projectkwaliteit. De routekaart moet ook manieren identificeren om BIM te benutten door middel van gebouwanalyse simulatie of facilitaire beheerdiensten.

Om je stappenplan op te stellen, moet je jezelf afvragen wat de klant met dit project uit het BIM proces wil halen. Identificeer de voordelen en hoe de voortgang gemeten kan worden. Wil je bijvoorbeeld dat BIM de kwaliteit van de projectresultaten verbetert? Zo ja, houd dan het totale aantal RFI's (verzoeken om informatie) en wijzigingsopdrachten bij voor BIM- en niet-BIM projecten. Stel vast welke items waarschijnlijk problemen veroorzaken in het veld en hoe BIM de documentatie van deze items kan verbeteren.

Conclusie

De functie van BIM-systemen gaat verder dan alleen maar een computerondersteund ontwerp (CAD). Wanneer het goed wordt gebruikt, kan het helpen de kosten te verlagen, fouten op te sporen en te herstellen voordat ze zich voordoen in de eigenlijke bouw, en de bouwtijd te versnellen.

Het succes van goede BIM modelleur is sterk afhankelijk van het vinden van de juiste balans tussen digitaal en traditioneel. Het is belangrijk dat je begrijpt dat BIM meer is dan alleen maar een stuk software of een 3D-model. Zonder de juiste hulpmiddelen en BIM processen kan het een uitdaging zijn om de voordelen te behalen die het belooft om jouw project manager tevreden te stellen.