Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

16 CV tips voor interimmers

05 december 2022

Onze 16 cv tips voor interim professionals, freelancers en zzp'ers. Het is onmogelijk om een lijst op te stellen waaraan een cv precies moet voldoen. Daar zijn verschillende meningen over. Onze lijst is opgesteld na gesprekken met veel klanten en interimmers. Deze lijst wordt regelmatig gebruikt om een goed cv op te stellen. Wij willen onze lijst graag beschikbaar stellen aan anderen, vandaar deze blog.

16 cv tips voor interimmers

Interim professionals zijn vaak zeer ervaren en vaak overgekwalificeerd voor bepaalde taken / functies, dus is het belangrijk om je cv te onderscheiden van de anderen en jouw talenten te benadrukken. Een curriculum vitae is in feite een samenvatting van jouw leven. Houd in het achterhoofd dat opdrachtgevers niet aan het werven zijn voor een vaste functie, ze zijn op zoek naar een interim professional die de competenties heeft om direct het verschil te maken, in tegenstelling tot iemand die zich zal ontwikkelen in een bepaalde functie. Verplaats je dus altijd in de schoenen van de opdrachtgever - ze kijken bijna altijd naar meerdere cv's (ook via andere interim bureaus), dus doe wat je kunt om jouw cv te laten opvallen en dat jouw cv makkelijk te lezen is. Bureau Ad Interim geeft vaak ook meerdere cv's aan de opdrachtgever. Uiteindelijk kiest de opdrachtgever op basis van jouw cv of er een gesprek komt. Zorg dat jouw cv spannender is dan het lezen van een telefoonboek.

1. Maak het duidelijk, zorg voor overzicht

Schrijf je belangrijkste vaardigheden bovenaan. Als je ervaring hebt met management en leidinggeven, zorg er dan voor dat je dit helder weergeeft, want het geeft je voordeel ten opzichte van degenen die de competenties 'aansturen' en 'samenwerken' hebben geschreven. Gebruik kopjes of tussenkopjes, maak bepaalde woorden vet gedrukt (niet te veel). Zet de belangrijkste punten op de eerste pagina!

2. Benoem jouw specialisme

Benadruk jouw specialisme. Welk probleem kun jij voor de opdrachtgever oplossen? Immers jouw specialisme is een van de belangrijkste dingen waarvoor de opdrachtgever gaat betalen en waarom jij wordt aangenomen voor een interim opdracht.

3. Gebruik trefwoorden

Gebruik de juiste trefwoorden. Zoekt een klant een 'interim manager' laat deze trefwoorden dan ook in jouw cv zien. Stem jouw cv af op de opdracht!

4. Volgorde

Zorg voor een logische volgorde van de items: bovenaan jouw cv moeten jouw sterke punten staan, niet jouw persoonlijke NAW-gegevens of genoten opleiding. Geef bij de opleidingen aan in welk jaartal de opleiding gestart is en wanneer je de opleiding hebt afgerond en bij welke onderwijsinstelling. Als je geen diploma hebt behaald geef je aan 'niet afgerond'. Vermeld ook in chronologische volgorde relevante trainingen en cursussen.

5. Relevantie

Concentreer je op de meest recente, meest belangrijke en meest complexe functies in jouw arbeidsverleden. Vermeld jouw relevante werkervaring. De meest recente werkervaring bovenaan zetten.

6. Wees eerlijk

Wees eerlijk. Blijf bij de feiten en wees daar waar nodig zo specifiek mogelijk.

7. Niet te uitgebreid

Gebruik niet te veel pagina's. Daar zitten de meeste opdrachtgevers niet op te wachten.

8. Opmaak

Gebruik een lettergrootte van niet minder dan 11 punten, zodat deze gemakkelijk te lezen is en complexe opmaak wordt vermeden. Gebruik een nette lay-out, overdrijf niet, het blijft zakelijke

9. Spelling en grammatica

Klinkt logisch maar controleer je spelling en grammatica!

10. Doe het werk voor de opdrachtgever

Vermijd lange paragrafen of tekstblokken omdat opdrachtgevers geen essay willen lezen om jouw vaardigheden en prestaties naar voren te halen. Jij moet het werk voor ze doen.

11. Vermeld interim ervaring

Heb je interim ervaring op jouw cv staan? Vermeld dan ook de behaalde resultaten. Wat was de situatie toen je begon aan de interim opdracht en hoe was de situatie toen je wegging. Vermeld ook de grootte van de afdeling of van de organisatie, de grootte van het project en het beschikbare budget.

12. Referenties

Zorg voor goede referenties. Dit straalt vertrouwen uit. Twee referenties is voldoende. Controleer wel vooraf of de referenten informatie over jou kunnen en willen geven. Wij zullen als interim bureau uitsluitend referenties raadplegen als jij als interim kandidaat hiervoor toestemming hebt gegeven en de opdrachtgever er specifiek om vraagt. In de praktijk komt dit niet heel vaak voor.

13. Geen vakjargon

Vermijd vakjargon, technische termen, tenzij dit essentieel is voor de opdracht.

14. Juiste contactgegevens

Wij komen het nog steeds tegen, onjuiste contactgegevens! Zorg dat jouw persoonlijke gegevens volledig en juist zijn. Altijd opnemen: voor- en achternaam, adres, woonplaats, telefoonnummer en e-mailadres. Vermeld alleen je privé mailadres. Check dit. Optioneel kun je nog het volgende toevoegen: nationaliteit, geboortedatum, burgerlijke staat, adres van jouw LinkedIn-profiel, eventueel jouw eigen website adres. Het geeft wat meer inzicht over wie je bent. Of je een rijbewijs hebt en in het bezit bent van een eigen auto kan voor sommige interim functies relevant zijn. Vermeld dit dan ook op jouw cv.

15. Geef jouw cv een gezicht

Vergeet geen foto van jezelf. Niet per se noodzakelijk, maar het geeft jouw cv een gezicht. Het maakt jouw cv een stuk persoonlijker. Als je een foto op je cv hebt, valt je sollicitatie op, want foto's zijn makkelijker te onthouden dan woorden.

16. Cv in Word of PDF

Stuur jouw cv niet als een jpeg bestand. Dit komt nog regelmatig voor. Stuur jouw cv in een Word- of PDF bestand.

Bouw jouw cv dus op met de potentiële opdrachtgever in gedachten. Stem jouw cv altijd af op de opdracht.

De interim wereld is een wereld waarin snel geschakeld wordt. We krijgen soms op maandag een interim vraag binnen. Op woensdag in dezelfde week zijn de gesprekken en de maandag erop kun je aan de slag als interimmer. Verlies geen tijd doordat jouw cv niet aan de gangbare richtlijnen voldoet en je dus niet voorgesteld kunt worden. Als je als interim professional bij Bureau Ad Interim staat ingeschreven, zorg dan dat jouw cv, in onze beveiligde online omgeving, actueel is en blijft. Als je jouw cv aan ons stuurt via onze website dan krijg je van ons binnen 24 uur (op werkdagen) een inlogcode waarna je alle gegevens actueel kunt houden in onze database.

Door: Robert Heideman