Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden. Wij bemiddelen ook in loondienst vacatures.

5 redenen waarom investeren in veiligheid loont

  • Home
  • Blogs
  • 5 redenen waarom investeren in veiligheid loont

17 juni 2025

5 redenen waarom investeren in veiligheid loont Veiligheid op de werkvloer is geen bijzaak, maar een essentieel onderdeel van gezond ondernemerschap. Toch wordt investeren in interim veiligheid nog te vaak gezien als een noodzakelijke kostenpost. Onterecht, want het loont, op meerdere fronten.

In dit blogartikel lees je vijf krachtige redenen waarom veiligheid niet alleen mensen beschermt, maar ook bedrijfsresultaten versterkt. Vijf redenen waarom je moet investeren in veiligheid:

  1. Goed getrainde BHV’ers maken het verschil
  2. Veiligheid voorkomt verzuim en productiestilstand
  3. Je voldoet aan wet- en regelgeving (en voorkomt boetes)
  4. Medewerkers voelen zich veiliger en meer betrokken
  5. Veiligheid is gewoon goed ondernemerschap

1. Goed getrainde BHV’ers maken het verschil

Bij incidenten telt elke seconde. Of het nu gaat om een brand, valpartij of reanimatie: de eerste minuten zijn vaak bepalend. Bedrijfshulpverleners (BHV’ers) zijn de eerste schakel in de hulpverlening op de werkvloer.

Een goede BHV’er weet hoe te handelen onder druk en kan daarmee schade, zowel lichamelijk als materieel te beperken of zelfs voorkomen. Dit begint met een praktijkgerichte en actuele opleiding BHV.

Het boeken van een BHV cursus is hierbij een belangrijk onderdeel. Een BHV cursus vinden is lastig. Je wilt een cursus die écht aansluit bij jouw organisatie of de cursus BHV inhouse halen kan ook.

2. Veiligheid voorkomt verzuim en productiestilstand

Ongevallen of bijna-ongevallen leiden vaak tot ziekteverzuim of onderbrekingen in het werkproces. Zelfs kleine incidenten kunnen een domino-effect veroorzaken: collega’s die tijdelijk uitvallen, extra werkdruk, vertragingen in planning of zelfs reputatieschade.

Door risico’s vooraf goed in kaart te brengen en passende maatregelen te nemen, voorkom je onnodige onderbrekingen én bescherm je je personeel.

3. Je voldoet aan wet- en regelgeving (en voorkomt boetes)

Volgens de Arbowet is elke werkgever verplicht om te zorgen voor een veilige werkplek. Dit betekent onder andere het uitvoeren van een RI&E, het beschikbaar hebben van BHV'ers en het nemen van preventieve maatregelen. Inspecties van de Nederlandse Arbeidsinspectie worden steeds strenger en boetes kunnen flink oplopen.

Een specialist inschakelen is dan geen overbodige luxe. Denk aan een interim expert veiligheidskunde die jouw organisatie helpt met advies, audits of zelfs RI&E-begeleiding.

4. Medewerkers voelen zich veiliger en meer betrokken

Veiligheid gaat niet alleen over regels en protocollen, maar ook over gevoel. Medewerkers die zich veilig voelen, zijn meer betrokken, productiever en loyaler aan hun werkgever.

Door actief te investeren in veiligheid geef je een krachtig signaal af: “Wij zorgen voor elkaar.” Dat maakt jouw organisatie aantrekkelijker als werkgever en verlaagt het personeelsverloop.

5. Veiligheid is gewoon goed ondernemerschap

Tot slot: veiligheid draagt bij aan continuïteit, betrouwbaarheid en professionaliteit. Of je nu werkt in de bouw, logistiek, zorg of industrie, alle klanten, partners en opdrachtgevers verwachten dat jij je zaakjes op orde hebt.

Bedrijven die veiligheid structureel integreren in hun beleid, zijn beter voorbereid op risico’s, veerkrachtiger in crisissituaties en aantrekkelijker als samenwerkingspartner.

Conclusie

Investeren in veiligheid is investeren in je mensen, je processen én je reputatie. Van goed opgeleide BHV’ers via IVARBO tot deskundig veiligheidsadvies: je verkleint risico’s, verhoogt de betrouwbaarheid van je organisatie en voorkomt onnodige kosten.