Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

6 Redenen om gebruik te maken van interimmers

  • Home
  • Blogs
  • 6 Redenen om gebruik te maken van interimmers

05 december 2022

Er zijn legio redenen om gebruik te maken van een interim oplossing. Vanuit onze jarenlange ervaring in de interim wereld benoemen wij in deze blog 6 redenen waarom een interimmer een oplossing kan zijn.

6 Redenen om gebruik te maken van interimmers

Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een nieuwe manager en je maakt daarbij de verkeerde keuze, dan kan dat een schadelijke en kostbare fout worden voor de organisatie. Iets dat je wilt voorkomen. Vaak ontbreekt het een organisatie aan tijd om de juiste kandidaat te vinden. Hierdoor kun je in de verleiding komen om genoegen te nemen met een kandidaat die bijna geschikt is voor een bepaalde functie. Om meer tijd te winnen voor het zoeken van een goede kandidaat (in dit voorbeeld een manager) is een interim oplossing voor de hand liggend.

1. Iemand neemt ontslag

Een professional heeft onverwacht jouw bedrijf verlaten. Als iemand uit de organisatie opstapt (bijvoorbeeld door een nieuwe baan elders) en de vaardigheden van deze professional kunnen niet worden ingevuld door andere medewerkers, dan ontstaat er een kloof in het bedrijf. Dit gat kan dan door een interim professional worden opgevuld. Deze interimmer heeft een vergelijkbare ervaring en kan de zaken in beweging houden terwijl de organisatie 'tijd koopt' om op zoek te gaan naar een permanente vervanging. De interimmer is vrijwel direct inzetbaar.

2. Je hebt specialistische kennis nodig

Je hebt een specialist / expert nodig met een specifieke vaardigheid, maar deze specialist heb je niet permanent nodig. Als je iemand nodig hebt voor een specifiek project en de organisatie heeft de kennis zelf niet in huis, dan kan een interim specialist een goede tijdelijke oplossing en aanvulling zijn. Bijkomend voordeel is dat interimmers gewend zijn om autonoom te werken. Ze hebben weinig support nodig om te starten en kunnen daardoor het verschil maken voor de organisatie.

3. Je hebt extra handen nodig

Soms moet een bepaald project sneller afgerond worden, maar je hebt te weinig mankracht. Je hebt bijvoorbeeld iemand nodig die een aantal maanden de rechterhand is van de directeur. Intern is er niemand die extra tijd kan vrijmaken om de directeur te ondersteunen. Dan is een ervaren interim professional een oplossing. De interimmer kan vrijwel direct aan de slag en daardoor wordt het project tijdig afgerond. Hierdoor blijft de werkdruk in balans.

4. Je hebt een stuk objectiviteit nodig

Een van de belangrijkste vaardigheden van een interimmer is het vermogen om een objectief standpunt te geven over de huidige situatie. Een interim professional kan vanuit een onafhankelijk perspectief de huidige structuren, de organisatie en de specifieke personeelsuitdagingen bekijken en kan daardoor echt een verschil maken wanneer je het bedrijf vooruit wilt helpen.

Onze interimmers zijn gewend aan veranderingen en hebben veel vergelijkbare situaties al meegemaakt, daardoor kunnen ze ook andere ervaringen inbrengen die vertrouwen wekken. Ze worden ook minder beïnvloed door de gebruikelijke politiek die de besluitvorming kan beïnvloeden en hebben meer kans om gedrag, attitudes en werkwijzen in twijfel te trekken die de prestaties beperken. Uiteraard houden de interim professionals rekening met de waarden en normen in jouw organisatie, maar ze hebben geen voorgeschiedenis met de organisatie. Dat levert het voordeel op van een objectieve blik op bepaalde situaties.

5. Je hebt een coach nodig

Een ander voordeel van het inhuren van een interimmer is hun vermogen om op te treden als coach en mentor van het managementteam. Door het inzicht en de ervaring van de interim professional te gebruiken, kunnen ze de leidinggevenden helpen bij specifieke organisatorische uitdagingen, maar belangrijker nog: ze helpen de verandering te stimuleren en meer betrokken te zijn. Onze ervaring is dat er maar al te vaak verandering wordt opgelegd en dat er te weinig wordt gedaan om medewerkers te helpen om de veranderingen te ondersteunen. Een interim coach kan dan vaak het verschil maken tussen succes of falen. De interimmer heeft een frisse blik. 

6. Er is een crisis

Een interim manager kan in tijden van crisis ingezet worden om een niet goed functionerende afdeling of erger nog, een niet goed functionerend bedrijf, weer goed op de rails te krijgen. Zij kunnen hun expertise aanbieden aan het managementteam en/of directie. Het kan zijn dat jouw organisatie de weg kwijt is, er financieel niet gezond voor staat, of niet voldoende vermogen heeft om problemen aan te pakken zoals klachten, slecht beheerde externe relaties of problemen met interne relaties.

Is het wervingsbeleid (g)een onderdeel van de bedrijfsgroei?

Er kunnen dus verschillende situaties en omstandigheden zijn die bepalen of een interim oplossing voor jouw organisatie nuttig is. In de praktijk blijkt dat het zinvol is om de organisatie op diverse punten vooruit te helpen als je op het juiste moment een interimmer inschakelt. Bovenstaande zes punten zijn algemeen, per branche kunnen deze nog verder aangevuld en gespecificeerd worden.

Er zijn overigens nog wel meer redenen te bedenken in de overweging een interimmer in te huren. Interimmers hebben een commerciële insteek. Ze runnen hun eigen bedrijf en hebben dus een ondernemersmentaliteit. Die ervaring nemen ze ook mee in jouw organisatie.

Kijk eens kritisch naar het wervingsbeleid in jouw organisatie. Is het wervingsbeleid (g)een onderdeel van de bedrijfsgroei? 

Door: Robert Heideman