Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

Balanceren op vier assen op zoek naar evenwicht

 • Home
 • Blogs
 • Balanceren op vier assen op zoek naar evenwicht

06 augustus 2023

Steeds meer managers beginnen voor zichzelf en positioneren zich hierbij in de arbeidsmarkt als een zelfstandige professional in plaats van een werknemer in dienstverband.

Balanceren op vier assen op zoek naar evenwicht

Steeds meer managers beginnen voor zichzelf en positioneren zich hierbij in de arbeidsmarkt als een zelfstandige professional in plaats van een werknemer in dienstverband. Hiermee verkrijg je veel flexibiliteit en vrijheid, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee. Immers moet je als interim, freelance of zzp manager niet alleen meer leidinggeven aan een team op de werkvloer, maar ook aan jezelf als ondernemer. Een groot deel van de tijd betekent dit balanceren tussen verschillende waarden, op zoek naar het optimale evenwicht.

Het belang van balans

De vrijheid van een zelfstandig bestaan gaat gepaard met het continu zoeken naar een ideale balans. Een goed evenwicht moet op allerlei fronten aanwezig zijn om succesvol en gelukkig te zijn, zoals de balans tussen werk en privé. Dit is niet altijd even makkelijk en 74 procent van de zzp'ers zegt bijvoorbeeld moeite te hebben met het bewaken van de balans tussen werk en privé. Dit vraagt om veel veerkracht en reflectie om evenveel te investeren in je netwerk en kennis als in je privésituatie.

Jezelf leidinggeven staat hierbij centraal, waarbij je mogelijke disbalansen en de oorzaken hiervan kunt opsporen. Ook is het belangrijk om eerlijk te zijn tegenover jezelf over waar er nog verbetering mogelijk is en welke bijdrage je het beste kunt leveren aan de markt. Bij het vinden van deze balans is verbondenheid essentieel om prioriteiten te blijven stellen en een duidelijke richting aan te houden. Door middel van een duidelijk evenwicht kun je blijven werken aan je carrière, terwijl je tegelijkertijd rust en tevredenheid creëert.

De vier balansen voor een zelfstandige

In welke sector je ook werkt en welke carrière doelen je ook nastreeft, tijdens je werk als zelfstandige professional krijg je te maken met successen en verliezen. Dit zorgt ervoor dat je uit evenwicht kunt raken. Dit evenwicht bestaat voor een typische zelfstandige uit vier assen van balansen en bij elk van deze assen moet je jezelf leidinggeven en managen om goed te functioneren en geluk te vinden.

1. Balans tussen werk en privé

Een van de belangrijkste balansen als zelfstandige ondernemer is die tussen werk en privé. Hoe makkelijk is het immers om helemaal op te gaan in je werk en je privésituatie op de achtergrond te zetten? Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je als interimmer, freelancer of zzp'er een grote, winstgevende opdracht hebt binnengehaald die veel tijd vergt. Ook kunnen zich bepaalde kansen voordoen waardoor je vanuit een professioneel oogpunt stappen kunt maken. Echter, een disbalans op dit gebied kan problemen veroorzaken op het thuisfront, waarnaast het ook mentaal een zware belasting kan zijn. Vrije tijd is namelijk belangrijk om tot rust te komen en nieuwe energie te vinden.

Om de balans tussen werk en privé te bewaken, behouden of hervinden, kun je de volgende tips gebruiken:

 • Stel een werkschema op, waardoor je werkuren en vrije tijd kunt inplannen
 • Neem niet te veel hooi op je vork en voorkom zo een burn-out en gemiste deadlines
 • Creëer een fijne werkplek om werk en privé gescheiden te houden
 • Zorg voor een financieel vangnet voor onverwachte situaties
 • Maak tijd voor hobby's, vrienden, familie, huisdieren en andere dingen waar je van houdt
 • Communiceer je afwezigheid door middel van automatische berichtgeving
 • Ontwerp duidelijke doelen, contracten en overeenkomsten en de juiste tarieven
 • Geef altijd voorrang aan je emotionele en fysieke gezondheid
 • Blijf bouwen aan je netwerk voor een continue werkinvulling

2. Balans tussen verbondenheid en verlatenheid

Een tweede balans is die tussen verbondenheid en verlatenheid. Als zelfstandige heb je altijd gekozen voor een bepaalde vorm van verlatenheid, maar dit betekent niet dat je alleen wilt zijn. We blijven sociale wezens en streven naar menselijke interactie en contact. Daarnaast zorgt deze interactie ervoor dat je scherp blijft als zelfstandige professional, waardoor je je ook beter kunt blijven ontwikkelen op zakelijk gebied.

Zodoende is het belangrijk om verbonden te blijven met netwerkorganisaties en samenwerkingsverbanden. Door middel van bijvoorbeeld coöperaties en partnerschappen kan meer succes behaald worden en worden nieuwe zakelijke mogelijkheden gecreëerd. Samenwerken met anderen kan ook op andere manieren, zoals het uitvoeren van opdrachten samen met klanten en andere zelfstandigen. Zo kun je kennis delen met elkaar en nieuwe inzichten opdoen die jou weer verder helpen.

3. Differentiatie en specialisatie

Als je als zelfstandige wilt opvallen in een concurrerende omgeving is een bepaalde mate van specialisatie belangrijk. Dit betekent dat je je als ondernemer richt op een bepaald aspect van jouw vakgebied, bijvoorbeeld wat het meeste opbrengt of wat je het leukste vindt om te doen. Hierdoor kan een opdrachtgever of klant jou specifiek voor dit onderdeel inhuren en creëer je authenticiteit en een unieke toevoeging.

Aan de andere kant is het nadeel van specialisatie dat de markt waarin je opereert steeds kleiner wordt. Het aantal opdrachten dat dan past bij je profiel is namelijk kleiner, wat het risicovoller maakt. Daarom moet je ook altijd in een bepaalde mate gedifferentieerd zijn door verschillende eigenschappen en vaardigheden te beschikken en je werkveld zo groter te maken.

4. Balans tussen exploitatie en exploratie

Ten slotte is het, net zoals voor bedrijven geldt, belangrijk om als zelfstandige nieuwe kansen te blijven exploreren. Innovatie levert namelijk een concurrentievoordeel op en maakt je wendbaarder, waardoor je jezelf kunt blijven vernieuwen. Investeer daarom regelmatig in opleidingen en trainingen, nieuwe opdrachten en interessante samenwerkingsverbanden.

Echter, wanneer je alleen maar focust op innovatie, kosten de investeringen je waarschijnlijk meer dan ze opleveren. Immers is het ook belangrijk om een investering uit te werken en iets te doen met de kennis, vaardigheden, nieuwe opdrachten en/of samenwerkingsverbanden die je hebt opgedaan.

Ben jij een interimmer, freelancer of zzp'er en op zoek naar de ideale opdracht op een tijdelijke basis? Of ben jij een opdrachtgever en nog op zoek naar de geschikte zelfstandige professional voor een openstaande functie? Neem contact met ons op door je cv op te sturen of een aanvraag te doen en wij maken de perfecte match.