Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

De groei en het succes van vrouwelijke zelfstandigen

  • Home
  • Blogs
  • De groei en het succes van vrouwelijke zelfstandigen

11 maart 2024

Hoewel mannen nog steeds vaker zelfstandige zijn dan vrouwen, zijn vrouwelijke zelfstandigen bezig met een inhaalslag.

De groei en het succes van vrouwelijke zelfstandigen

Hoewel mannen nog steeds vaker zelfstandige zijn dan vrouwen, zijn vrouwelijke zelfstandigen bezig met een inhaalslag. Al een aantal jaar is het aantal vrouwelijke interim, freelance en zzp professionals namelijk aan het stijgen, terwijl het aantal mannelijke zelfstandigen juist is gedaald. Met name in de gezondheidszorg zijn er veel vrouwelijke zelfstandigen bijgekomen, waarnaast er een groot verschil is in opleidingsniveau tussen mannen en vrouwen. Waarom is er een groei in het aantal vrouwelijke zelfstandigen en welke eigenschappen maken vrouwen succesvolle ondernemers?

Groei van het aantal vrouwelijke ondernemers

Het percentage van vrouwelijke interimmers, freelancers en zzp'ers is de afgelopen jaren gestaag gestegen. Zo was in 2012 nog maar 38 procent van alle zelfstandigen vrouw, wat in 2023 gestegen is naar 40 procent. Tegelijkertijd is het percentage mannelijke zelfstandigen gedaald, van 62 naar 60 procent in dezelfde periode. Daarmee komt er steeds meer balans in de verhouding tussen mannen en vrouwen onder zelfstandigen, hoewel deze nog lang niet zo gelijk is als bij werkenden in loondienst. Hier is de verhouding namelijk 51 tegenover 49 procent.

Er zijn dus nog steeds meer mannen zelfstandig ondernemer dan vrouwen, maar de groei van het aantal vrouwen op dit gebied is wel opvallend, aangezien het aandeel vrouwelijke zelfstandigen met 101 procent is gegroeid ten opzichte van een groei van slechts 77 procent van mannelijke zelfstandig ondernemers. In totaal is het aantal zelfstandigen in Nederland met ongeveer 85 procent toegenomen tussen 2014 en 2024. Ondanks de forse groei van de afgelopen jaren blijven vrouwelijke ondernemers in de minderheid en hebben mannelijke zelfstandigen nog steeds de bovenhand in aantallen. Het zou daarom nog een lange tijd kunnen duren voordat er evenveel mannelijke als vrouwelijke zelfstandigen zijn.

Stijging per sector

De stijging van het aantal vrouwelijke ondernemers is in sommige sectoren veel groter dan in andere sectoren. De gezondheidszorg maakte hierbij de grootste stijging mee van wel 135 procent. Daarnaast steeg het aantal vrouwelijke zelfstandigen in de zakelijke dienstverlening met 84 procent en in de persoonlijke dienstverlening met 90 procent. De groei was het laagst in de bouw, waar slechts een stijging van één procent plaatsvond. De stijging is dus het grootst in de sectoren waar vrouwen al vele jaren werkzaam zijn, waar ze bijvoorbeeld werkzaam zijn bij de begeleiding en ondersteuning van gehandicapten, welzijnswerk voor ouderen, maatschappelijk werk en in de kinderopvang.

Groot verschil in opleidingsniveau

Wat opvallend is tussen mannelijke en vrouwelijke interimmers, freelancers en zzp'ers is het verschil in opleidingsniveau. Over het algemeen blijft het opleidingsniveau van zelfstandige professionals stijgen, dat vaak ook hoger is dan dat van werknemers in loondienst. Echter, het verschil tussen zelfstandige mannen en vrouwen wordt ook steeds groter, waarbij vrouwelijke zelfstandige professionals bijna 56 procent vaker hoger opgeleid zijn tegenover 40 procent mannelijke zelfstandigen.

Tien jaar geleden was dit verschil nog aanzienlijk kleiner. Naar verwachting is het verschil in opleidingsniveau vooral veroorzaakt doordat het opleidingsniveau van mannen niet gestegen is. Bovendien is het aantal lager opgeleide mannelijke interim, freelance en zzp professionals zelfs toegenomen in de afgelopen jaren, van 17 procent in 2021 naar 20 procent in 2023.

Redenen voor de groei van vrouwelijke zelfstandigen

Er zijn diverse redenen gelinkt aan de toename van vrouwelijke zelfstandig ondernemers. De systemen in Nederland zijn bijvoorbeeld uitgebreid, waardoor er meer ondersteuning geboden wordt voor mannen in het huishouden. Denk hierbij aan de uitbreiding van regelingen rondom het geboorte- en ouderschapsverlof, waarnaast er een flinke ontwikkeling heeft plaatsgevonden van telewerk, oftewel werken op afstand. Hierdoor is het makkelijker om naast een gezin ook een baan te onderhouden.

Naast het feit dat werken voor ouders makkelijker is geworden, verlangen vrouwen ook naar ontplooiing, ondernemerschap en vrijheid. Bijna de helft van de vrouwen die een eigen zaak opricht, geeft namelijk aan op zoek te zijn naar meer vrijheid. Als eigen baas kunnen zij meer welzijn ervaren en makkelijker van hun dagelijks leven genieten, waardoor het zelfstandig ondernemerschap als een waardevolle beroepskeuze gezien wordt. Vrouwen geven ook aan dat ze hun werktijden beter kunnen indelen als zelfstandige, wat een belangrijke reden voor hen is om een onderneming te starten. Daarentegen is dit voor slechts 19 procent van de mannen een reden om een eigen bedrijf te beginnen.

Waarom zijn vrouwen succesvolle ondernemers?

Het aantal vrouwelijke ondernemers neemt dus toe en hun projecten zijn meestal ook nog duurzaam en veelbelovend. Waarom is de economische levensvatbaarheid van bedrijven die door vrouwen zijn opgericht beter dan door mannen opgerichte bedrijven? Uit succesverhalen blijkt dat vrouwen gevoeliger zijn voor ondernemersrisico's dan mannelijke tegenhangers, waardoor ze beter kunnen anticiperen op veranderingen. Bovendien lijden vrouwen niet aan grootheidswaanzin, waardoor ze voorzichtiger en vooruitziender zijn. Vrouwen gaan ook minder leningen aan en zijn daarnaast voorzichtiger met winstmarges, waardoor ze uiteindelijk meer winst kunnen maken dan in eerste instantie verwacht was.

Vrouwelijke ondernemers steken ook meer tijd in de voorbereiding van projecten, en zijn vaker georganiseerd en veelzijdig. Ondernemen is voor vrouwen een passie en ze zijn gedreven om hun duidelijke visie waar te maken. Verder vinden vrouwen het belangrijk om een groot netwerk te bouwen, wat bijdraagt aan een succesvolle onderneming. Ze maken gemakkelijk verbinding met anderen en kunnen wederzijds voordelige partnerschappen opbouwen. Communicatie is een van de belangrijkste eigenschappen van succesvolle ondernemers, waardoor ze hun ideeën duidelijk kunnen maken naar anderen. Luisteren en feedback gebruiken ter verbetering van deze ideeën is tevens iets wat veel vrouwen kenmerkt en succesvol maakt.

Daarnaast zijn er nog veel meer eigenschappen die vrouwelijke ondernemers voordelen opleveren en kunnen leiden tot een succesvolle onderneming. Zo kan het aandeel vrouwelijke zelfstandigen verder doorgroeien, waardoor uiteindelijk de ultieme balans verkregen kan worden tussen mannen en vrouwen in de wereld van ondernemen.

Ben jij een gepassioneerde vrouwelijke (of mannelijke) zelfstandig ondernemer, zoals een interim, freelance of zzp professional? Stuur je cv naar ons van Bureau Ad Interim op en wij zoeken de ideale opdrachtgever en openstaande opdracht voor jou. Of ben je juist een opdrachtgever en nog op zoek naar de perfecte zelfstandige voor de functie? Ook dan kun je bij ons terecht door een aanvraag te doen.