Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

De Project Controller als financiele waakhond van jouw project

  • Home
  • Blogs
  • De Project Controller als financiele waakhond van jouw project

14 januari 2023

De functie van project controller is nog steeds één van de meest onderschatte functies binnen projectteams. Voorheen was de project controller vooral een cijferaar. Hij gaf financieel inzicht in lopende projecten, middels prachtige rapportages. Soms functioneerde hij op een eiland binnen het project, als één van de weinige (soms zelfs de enige) financial van het hele team. Wat zijn de skills van de project controller van nu?

 

Rapporteren, analyseren, forecasten

Natuurlijk is de project controller anno nu nog steeds een kei met cijfers. Hij is zeer goed met Excel, liefst zelfs een expert. Hij heeft een goede financiële opleiding gehad, liefst minimaal op Hbo-niveau. Hij heeft ervaring bij meerdere bedrijven en/of in meerdere branches. Hij weet hoe je een rapportage moet opstellen én analyseren. Hij zoekt waar nodig projectdata tot in detail uit, maar kijkt vooral naar de grote lijnen. Hij vertrouwt op de projectadministratie, maar weet zelf ook precies wat daar gebeurt. De huidige project controller kijkt allang niet meer alleen naar de actuals, maar vooral naar de toekomst. Hoe gaat dit project financieel eindigen, rekening houdend met verschillende scenario´s?

Communiceren

Als project controller moet je echter ook helder en duidelijk kunnen communiceren, zowel mondeling als schriftelijk. Wat voor een project controller gesneden financiële koek is, moet hij ook kunnen uitleggen aan bijvoorbeeld iemand die vooral technisch naar projecten kijkt. De project controller van tegenwoordig communiceert ook net zo makkelijk met een medewerker op de werkvloer of de secretaresse, als met de projectmanager of een directielid. Want iedereen kan nuttige of zelfs onmisbare informatie hebben over het project dat de project controller bewaakt. Hij moet er voor zorgen dat hij alle informatie tot zijn beschikking krijgt, om een zo betrouwbaar mogelijke rapportage en forecast op te stellen. En voor deze financiële rapportage moet hij zijn handen in het vuur durven steken.

Flexibiliteit, prioriteiten en deadlines

Een project controller moet ook flexibel zijn. Op hetzelfde moment kunnen er meerdere vragen, collega´s, klanten en/of projecten om zijn aandacht vragen. Hij moet daar flexibel mee om kunnen gaan, maar ook de juiste keuzes maken. Hij moet dus prioriteiten stellen, want gestelde deadlines zijn meestal heilig. Dit vergt het vermogen om goed te kunnen plannen en daarbij ook stressbestendig te zijn. Hij zorgt er dan ook voor dat hij elke periode opnieuw een betrouwbare rapportage op tafel legt.

De project controller als interimmer

Als een project controller gaat werken als interim financial moet hij ook snel kunnen schakelen. Er is meestal weinig tijd om ingewerkt te worden. Een opdrachtgever gaat er vanuit dat hij een ervaren project controller in huis haalt die zijn laptop inplugt en snel operationeel is. De ingehuurde project controller moet snel doorzien waar hij welke informatie vandaag kan halen. Met zijn ervaring en tact lukt hem dat ook op korte termijn. Financiële systemen kennen voor hem weinig geheimen. In elk pakket kan hij zijn ding als project controller doen. Hij laat daardoor al snel zijn toegevoegde waarde binnen het team zien.