Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

De visie van jonge zelfstandigen op de wereld van werk

  • Home
  • Blogs
  • De visie van jonge zelfstandigen op de wereld van werk

25 september 2023

Wat is de visie van de jongere generatie zelfstandigen op de wereld van werk? Steeds meer jongeren worden zelfstandig ondernemer, waarbij ze op zoek zijn naar veel autonomie, vrijheid, iets doen wat ze echt leuk en relevant vinden en interessante samenwerkingen.

De visie van jonge zelfstandigen op de wereld van werk

Wat is de visie van de jongere generatie zelfstandigen op de wereld van werk? Steeds meer jongeren worden zelfstandig ondernemer, waarbij ze op zoek zijn naar veel autonomie, vrijheid, iets doen wat ze echt leuk en relevant vinden en interessante samenwerkingen. Het is belangrijk dat de arbeidsmarkt op de behoeften van deze grote groep zelfstandigen inspeelt, aangezien jongeren een grote hoeveelheid rollen vervullen. Hiervoor zijn echter wel een aantal moderniseringen vereist, zodat de jonge zelfstandige ondernemer optimaal vertegenwoordigd en ondersteund wordt.

Waarom is het zelfstandig ondernemerschap populair onder jongeren?

In Nederland spreekt eigen baas zijn maar liefst 23 procent van de jongeren wel aan en 39 procent van de jongeren die al zelfstandige is geworden, wil dit ook in de toekomst blijven. Het zelfstandig ondernemerschap scoort ook hoog in buurlanden, zoals Duitsland en Engeland. Deze populariteit komt met name doordat jongeren graag zelf de touwtjes in handen willen hebben en zodoende zelf willen bepalen waar en wanneer ze werken. Dit wordt gezien als het werken van de toekomst.

Wat wil de jongere generatie ondernemers?

De visie van de jongere generatie ondernemers is te beschrijven in een aantal pijlers, waaronder onder andere autonomie over hun eigen leven, het pakken van kansen en behoefte aan intervisie vallen.

1. Autonomie en vrijheid

Allereerst is autonomie en vrijheid erg belangrijk voor jonge zelfstandige professionals. Zij willen zelf kiezen voor wie, wanneer en waar ze werken, waar het zelfstandig ondernemerschap goed bij past. Dit betekent automatisch dat ze vrijheid verkiezen boven zekerheid, waarbij ze de uitdaging op kunnen zoeken en verschillende ervaringen opdoen. In het zelfstandig ondernemerschap hopen jongeren dan ook om de vrijheid te ervaren om zelf keuzes te maken.

Diversiteit gaat hand in hand met deze gedachte, wat vaak flink afwijkt van de werkzaamheden in loondienst bij één bedrijf als werkgever. Jongeren willen de controle over hun eigen leven en hun werk moet hun persoonlijke leven volgen, niet andersom. Zij willen dus wel werken, maar wel vooral op hun eigen voorwaarden.

2. Een basis voor iedereen

Wat betreft de arbeidsmarkt vinden jonge ondernemers dat er een basis moet komen voor iedereen, bijvoorbeeld in de vorm van een basisregeling voor alle werkenden in Nederland. Zo kunnen en durven mensen makkelijker stappen in hun loopbaan te zetten en risico's te nemen. Tevens zorgt dit voor een eerlijkere en gelijke arbeidsmarkt, waar plek is voor allerlei soorten contractvormen.

3. Kansen pakken

Er zijn ook steeds meer jonge ondernemers, doordat zij dit zien als een manier om kansen te pakken. De focus ligt niet langer op vastigheid en het behoud hiervan, maar juist op flexibiliteit en innovatie. Ondernemers van nu willen zich blijven ontwikkelen en een onderscheidend concept op de markt brengen om het verschil te maken. Dit is ook mogelijk door het grote opleidingsaanbod, waardoor er minder ervaring nodig is om kansen te pakken en mensen al jong expert zijn.

4. Iets doen wat leuk en relevant is

Bovenal moet ondernemen iets leuks zijn, waar jongeren blij en gelukkig van worden. Van een hobby werk maken, is de mentaliteit, waardoor een waardevol bestaan kan worden opgebouwd. Daarnaast moet het werk voor jongeren een duidelijk doel hebben, zodat ze meer maatschappelijk betrokken zijn en het idee hebben dat hun werk ertoe doet.

5. Behoefte aan intervisie

Ondernemen gebeurt zeker niet in isolatie, aangezien een goed netwerk de belangrijkste factor is van het succes van een zelfstandige ondernemer. Dit is ook wat jongere ondernemers willen: verbinden, kennis en ervaringen uitwisselen en elkaar helpen in moeilijke tijden. Daarnaast vinden ze het prettig om te sparren met andere ondernemers en samen te werken. Hierdoor kunnen ze nog beter hun weg vinden op de arbeidsmarkt en verrassende ideeën opdoen.

Hoe kan de arbeidsmarkt gemoderniseerd worden?

Om aan de behoeften van jonge ondernemers te voldoen, moet de arbeidsmarkt gemoderniseerd worden. Echter, hoe kunnen opdrachtgevers het beste inspelen op de behoeften van de jongere generatie ondernemers? Een belangrijk punt hierbij is de vrijheid en flexibiliteit creëren voor ondernemers om hun eigen pad te bewandelen. Zij moeten voldoende verantwoordelijkheid krijgen om er zelf iets van te maken, maar tegelijkertijd genoeg begeleiding om het juiste eindproduct te creëren. Doordat er veel ervaringen opgedaan worden via het zelfstandig ondernemerschap, moeten opdrachtgevers ook de toegevoegde waarde herkennen en op de juiste manier inzetten.

Overigens is er ook vanuit de politiek ondersteuning nodig om alle groepen op de arbeidsmarkt te vertegenwoordigen en ondersteunen. Daarnaast speelt de politiek een rol in de flexibiliteit van werken en het combineren van banen. Er kan meer vanuit banen en functies geregeld worden samen met verschillende betrokkenen, in plaats van enkel op basis van contractvormen. Dit maakt de arbeidsmarkt ook veel dynamischer, waardoor het tevens makkelijker is om in te spelen op ontwikkelingen en trends.

De verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) en andere politieke ontwikkelingen met betrekking tot zelfstandige ondernemers schrikken sommige jonge ondernemers af en zorgen voor onzekerheid. Hoewel het zorgelijk is dat veel interim, freelance en zzp professionals niet verzekerd zijn, is het ook belangrijk om hun weerstand tegen een verplichte AOV mee te nemen. Er kan daarom beter naar een duurzaam en betaalbaar alternatief gezocht worden voor iedereen.

Jonge ondernemers vinden scholing ook een belangrijk onderwerp en er kan meer aandacht uitgaan naar persoonlijke ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid van personeel. De vaardigheden die je vandaag de dag hebt, zijn volgend jaar alweer minder relevant. Daarom moet er voldoende aanbod aan onderwijs zijn, zodat zelfstandigen zich kunnen blijven ontwikkelen en optimaal ingezet kunnen worden. Overigens is dit ook voor vaste werknemers belangrijk, zodat personeelstekorten op een efficiënte manier kunnen worden opgelost.

Ben jij een (jonge) zelfstandige ondernemer en nog op zoek naar de ideale opdrachtgever om kennis en ervaring op te doen? Bij Bureau Ad Interim helpen we je met een waardevolle match, je hoeft alleen maar je cv naar ons op te sturen. Of doe als opdrachtgever een aanvraag bij ons en ook dan ben je verzekerd van een goede samenwerking met een zelfstandige professional op de korte termijn.