Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

De voordelen van een flexibele schil

  • Home
  • Blogs
  • De voordelen van een flexibele schil

06 november 2023

De economische situatie fluctueert en als bedrijf speel je daar op in door wendbaar te zijn. Dit doe je ondermeer door te werken met een flexibele schil.

De economische situatie fluctueert en als bedrijf speel je daar op in door wendbaar te zijn. Dit doe je ondermeer door te werken met een flexibele schil. Vul het personeel in loondienst aan met interim medewerkers die in kunnen springen als de druk toeneemt. In rustige periodes grijp je weer terug op de basis met het personeel dat je onder contract hebt. Werkgevers maken steeds meer gebruik van flexibele arbeidsrelaties. Dit kan gaan om medewerkers met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd of met een fluctuerend aantal uren per week. Ook zzp’ers zijn een goede manier om je flexibele schil in te vullen. Een derde van de flexwerknemers zijn oproep- en invalkrachten. In 2022 waren er daarnaast 1,2 miljoen freelance medewerkers. Bijna een kwart van de werkenden in Nederland zijn werknemers met een flexibele arbeidsrelatie en zzp’ers. Ontdek wat de voordelen zijn van een flexibele schil en het inzetten van interimmers.

Verschil tussen flexwerkers en zzp’ers

Een flexibele schil kan je invullen door gebruik te maken van flexwerkers en zzp medewerkers. Deze termen worden nogal eens door elkaar gebruikt, maar er zit wel degelijk een verschil tussen. Een flexwerker is in dienst van een organisatie en dat is bij een freelance medewerker niet het geval. Freelance medewerkers zijn ondernemers en werken altijd voor meerdere opdrachtgevers. Als opdrachtgever hou je geen loonbelasting in voor de zzp medewerker. Let er als opdrachtgever ook op dat een interim medewerker minimaal dertig procent van de uren en omzet bij verschillende opdrachtgevers maakt. Is dit niet het geval, dan ziet de Belastingdienst de medewerker als een personeelslid van jouw organisatie. Dit brengt risico’s met zich mee, waaronder de ketenregeling waar je dan mee te maken krijgt. Deze wettelijke regeling bepaalt dat je maximaal drie contracten voor bepaalde tijd mag afsluiten met een medewerker binnen een periode van drie jaar. Bij het vierde contract of bij het verstrijken van de termijn van drie jaar ontstaat automatisch een contract voor onbepaalde tijd. Kies dus bewust tussen flexwerkers en interim medewerkers.

De voordelen van het inschakelen van interim medewerkers

Een groot voordeel van het werken met freelancers is dat je geen rekening hoeft te houden met de eerder beschreven wettelijke ketenregeling. De administratie die je moet voeren als je werknemers in dienst hebt, kan je bij het inschakelen van freelancers achterwege laten. Zzp’ers regelen zelf hun pensioen en moeten zelf ook een verzekering afsluiten in het geval van eventuele arbeidsongeschiktheid. Ook voor de inhoud van de werkzaamheden heeft het inzetten van freelancers voordelen. Heb je een opdracht waarvoor je specifieke expertise zoekt? Ga op zoek naar een interim specialist die de benodigde kennis in huis heeft. Heb je de volgende keer een ander specialisme nodig, dan schakel je weer een andere zzp’er in.

Een gezonde, flexibele schil

Het bepalen van de ideale flexibele schil voor jouw organisatie blijft maatwerk. Het is belangrijk dat je de balans vindt tussen de kern met vaste medewerkers en een schil eromheen met interim medewerkers. Onderzoek op welke plekken in jouw organisatie behoefte is aan zo’n flexibele schil. Deze behoefte moet kloppen met de strategie van je organisatie. De reden om een freelancer aan te trekken kan zijn dat je specifieke kennis nodig hebt die bij de vaste kern ontbreekt. Ook kan het nodig zijn om snel op- of af te schalen als gevolg van seizoensinvloeden. Kijk hiervoor naar de pieken en de dalen binnen je organisatie door het jaar heen. Onderzoek hoe succesvolle concurrenten omgaan met de inzet van de arbeidskrachten en gebruik dit als benchmark. Deze ingrediënten gebruik je vervolgens om de juiste aanpak te bepalen voor het inrichten van je personeelsbestand en de flexibele schil die je wilt hanteren.

Direct inzetbaar

Zie je er ook zo tegenop om nieuwe medewerkers in te werken? In de huidige arbeidsmarkt is het verloop in organisaties een stuk hoger. Medewerkers vinden snel een nieuwe baan en blijven daardoor minder lang verbonden aan een organisatie. Het inwerken van nieuwe medewerkers kost tijd en daarmee gaat productiviteit verloren. Freelance medewerkers zijn gewend om op verschillende plekken te komen. Zij weten precies wat ze nodig hebben om snel inzetbaar te zijn en passen zich snel aan de nieuwe werkomgeving aan. Hierdoor denken ze meteen mee op het gewenste niveau en boek je als organisatie sneller resultaat en omzet.

Minder risico in tijden van recessie

Sinds de tweede helft van 2023 bevindt Nederland zich officieel in een recessie. Voor het tweede kwartaal op rij is er sprake van economische krimp. Volgens cijfers van het CBS geven huishoudens minder uit en is het handelssaldo gedaald. De recessie is mild en de verwachting is niet dat deze recessie te vergelijken zal zijn met de ernstige recessie in 2008. Een recessie kan er wel voor zorgen dat je scherper moet concurreren. Door een goede flexibele schil behoud je een stevige concurrentiepositie door de juiste balans tussen werkzaamheden en resources.

Zet je plannen om in daden

Ben je overtuigd van de voordelen van een flexibele schil? Schakel een bemiddelingsbureau in om je te laten adviseren. Bemiddelingsbureaus hebben een schat aan ervaring als het gaat om het inzetten van interimmers. Maak duidelijk wat je wensen zijn en wat voor medewerkers je zoekt. Het bureau beschikt over een enorm netwerk van ervaren professionals. De werving geef je voor een groot deel uit handen. De eerste selectie wordt voor je gedaan. Als je een langere samenwerking aangaat met een dergelijk bureau wordt het nog eenvoudiger om de juiste mensen te vinden. De medewerkers van het bureau kennen je organisatie en weten welke medewerkers bij jou op hun plek zitten. Heb je specifieke expertise nodig of komt er een piek aan in je organisatie? Een telefoontje is voldoende. Jij richt je op de dagelijkse werkzaamheden binnen je organisatie en het werven van flexibele medewerkers geef je met een gerust hart uit handen.