Wat ooit nog een ver, sciencefictionachtig toekomstbeeld leek, is nu in volle gang: de integratie van Artificial Intelligence (AI) in het dagelijks leven.
Wat ooit nog een ver, sciencefictionachtig toekomstbeeld leek, is nu in volle gang: de integratie van Artificial Intelligence (AI) in het dagelijks leven. Immers is AI heel veelzijdig en wordt het al in allerlei domeinen gebruikt, zoals fraudedetectie, klantenservice, prijsstrategieën en productie-optimalisatie. Hoe is AI precies opgekomen en op welke manier is het van invloed op de arbeidsmarkt en toekomst van banen?
Sinds de introductie van de computer hebben wetenschappers gestreefd naar het nabootsen van de menselijke intelligentie met computers. Met simpele experimenten begon dit proces rond 1950, maar AI bloeide pas echt op tussen 1957 en 1974, toen computers informatie konden opslaan en steeds sneller, toegankelijker en goedkoper werden. Vanaf 1980 zijn de toepassingen van kunstmatige intelligentie steeds omvangrijker en nuttiger geworden. Vanaf toen werden diverse expertsystemen die complexe taken konden automatiseren in verschillende industrieën geïntroduceerd.
Vanaf dat moment werden de technologie en de toepassingen ervan snel doorontwikkeld tot aan het moment dat ChatGPT geïntroduceerd werd en het grote publiek definitief kennismaakte met AI. Dit geavanceerde taalmodel is een begrip geworden en maakt veel rondom taalproductie mogelijk.
AI is dus niet meer weg te denken en blijft zich steeds verder ontwikkelen. Hierbij worden vier verschillende soorten AI onderscheiden, met ieder eigen toepassingsmogelijkheden.
Een van de bekendste soorten AI is Machine Learning, dat verwijst naar het doen van voorspellende analyses op basis van patronen in datasets. Deze techniek kan voor allerlei doeleinden worden ingezet, zoals bij fraudedetectie en risicovoorspellingen in de financiële sector, voor het organiseren van energietoevoer, en om criminaliteit in kaart te brengen bij de politie.
Deze vorm van AI gaat over beeldherkenning, oftewel het identificeren, analyseren en interpreteren van visuele informatie, zoals foto's en video's. Dit wordt onder andere gebruikt voor gezichtsherkenning op smartphones, maar ook voor het detecteren van identiteitsfraude bij de politie en gemeenten. Bovendien maken zelfrijdende voertuigen gebruik van camera's voor het in kaart brengen van hun omgeving. Tevens is er potentie voor computer vision in de voedselindustrie en landbouwsector, bijvoorbeeld om de gezondheid en houdbaarheid van gewassen nauwkeurig bij te houden.
NLP is gericht op het automatiseren van de menselijke taal en hier valt ChatGPT onder. Deze algoritmes kunnen zinnen ontleden door stukjes tekst te labelen en woorden te onderscheiden. Een voorbeeld hiervan is spraakherkenning, zoals Google Search en Translate, waarbij een gesproken tekst vertaald wordt naar geschreven tekst of andersom. Daarnaast zijn chatbots populaire toepassingen, onder andere in de klantenservice. Echter, het wordt ook in de gezondheidszorg gebruikt voor het verminderen van de registratielast, en Siri van Apple en Alexa van Amazon maken als stemgestuurde assistenten gebruik van deze techniek.
Ten slotte wordt AI veel bij robots toegepast om allerlei taken uit te voeren. Robots worden onder andere veel gebruikt voor ruimte-expedities, maar ook om bommen onklaar te maken en werkzaamheden te verrichten na een kernramp. Bovendien speelt robotica een essentiële rol binnen de land- en tuinbouw, retail, veehouderij en zorg.
Voor zelfstandig ondernemers, zoals interim, freelance en zzp professionals is de wereld van AI een lucratieve en interessante omgeving. De vraag naar AI-specialisten is namelijk groot, aangezien de vraag naar zelfstandigen voor AI-projecten de afgelopen twee jaar met 70 procent toegenomen is in Europa. Dit ging gepaard met een groei van het aantal zelfstandige AI-experts in Europa, dat met 99 procent is toegenomen. Hierin loopt Nederland voorop, aangezien tussen 2022 en 2023 het aantal zelfstandige AI-specialisten met wel 137 procent is toegenomen.
Het afgelopen jaar is zowel de vraag naar als het aanbod van AI-specialisten het sterkst gegroeid in Frankrijk, Duitsland en Spanje. De vraag blijkt vooral van mkb-bedrijven te komen, die vaker zelfstandige professionals opzoeken om een digitale transformatie binnen hun bedrijf te maken. 75 procent van de bedrijven verwacht binnen vijf jaar een transitie naar het gebruik van AI te maken. Hiervoor hebben ze wel bekwame professionals nodig die hen helpen om AI in hun systemen te integreren en onderhouden. Door de digitale transformatie ontstaan er ook nieuwe banen, zoals data-analisten, business intelligence analisten en digitale transformatie specialisten.
Een belangrijke ontwikkeling die hierop inhaakt, is de vraag naar specialisten op het gebied van beveiliging, ethiek en governance. Dit is van belang, omdat er ook steeds meer regelgeving voor AI ontwikkeld wordt en het op een verantwoorde manier gebruikt moet worden binnen bedrijven. Het aanbod van zelfstandige AI-specialisten hiervoor is overigens ook verdubbeld tussen 2022 en 2024. Daarnaast is er veel vraag naar advies en training voor AI, wat ook steeds meer zelfstandigen als expertise aanbieden. Dit zorgt er onder andere voor dat AI op de juiste manier geïntegreerd kan worden binnen een bedrijf.
Een andere ontwikkeling op dit gebied is de groei van het aantal fulltime AI-projecten. Ongeveer 69 procent van alle projecten duurt langer dan een maand en 80 procent vereist een fulltime inzet van professionals, terwijl dit voor andere tech-opdrachten maar 67 procent is. Dit benadrukt het belang van AI-specialisten op de lange termijn.
De groei van AI gaat gepaard met uitdagingen, waaronder het coördineren van digitale transformaties. Voor een optimale integratie moet namelijk de kennis over AI vergroot worden en er moet draagvlak voor gecreëerd worden binnen bedrijven. Verder leidt AI ook tot baanverlies, aangezien naar schatting 27 procent van alle banen geautomatiseerd gaan worden. Andere banen krijgen daarnaast veel te maken met AI en zullen daardoor qua inhoud flink gaan veranderen. Vooral banen met veel routinematige taken zullen met automatisering te maken krijgen, zoals analisten, assistenten en technici. Hier moeten bedrijven op de juiste manier mee omgaan om ervoor te zorgen dat mens en machine op de beste manier met elkaar kunnen blijven samenwerken.
Ben jij een opdrachtgever en op zoek naar een zelfstandige professional, zoals een AI-specialist? Of ben je juist zo'n interim, freelance of zzp professional met AI-expertise? Meld je dan aan bij Bureau Ad Interim en wij maken de perfecte match.