Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden. Wij bemiddelen ook in loondienst vacatures.

Grote wijzigingen in de SBI in 2025: Waar moet je op letten?

  • Home
  • Blogs
  • Grote wijzigingen in de SBI in 2025: Waar moet je op letten?

12 oktober 2024

Wanneer je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel (KvK), moet je aangeven wat je van plan bent met je bedrijf.

Grote wijzigingen in de SBI in 2025: Waar moet je op letten?

Wanneer je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel (KvK), moet je aangeven wat je van plan bent met je bedrijf. Hierbij geef je aan wat je bedrijfsactiviteit is, wat bepaalt welke SBI-code je toegekend krijgt. Deze code is niet alleen voor administratieve doeleinden, maar ook van belang voor het krijgen van subsidies en vergunningen. In 2025 vindt er een grote wijziging van de SBI plaats. Wat betekent dit voor jou als ondernemer?

Wat is SBI?

SBI staat voor "Standaard Bedrijfsindeling" en ieder bedrijf krijgt een of meerdere SBI-codes. Mensen in loondienst krijgen geen SBI-code. Aan deze codes kun je de bedrijfsactiviteiten aflezen en de KvK beslist bij een inschrijving in het Handelsregister wat deze activiteiten zijn en welke code daarbij het beste past. De SBI is zodoende een classificatiesysteem voor de belangrijkste economische activiteiten van een bedrijf. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt van de SBI gebruik om bedrijven in te delen en de staat van de economie te beschrijven.

De SBI heeft vijf niveaus en elke activiteit in het systeem bestaat uit maximaal vijf cijfers. De eerste twee niveaus en cijfers van de SBI 2008 komen overeen met het wereldniveau ISIC Rev 4. De eerste vier niveaus zijn gelijk aan de Europese NACE Rev 2.1. Het vijfde en laatste niveau is een Nederlandse uitsplitsing. Ter illustratie, er is een categorie voor "Landbouw, bosbouw en visserij", waarbij teelt van suikerriet de code "01.14.0" krijgt en teelt van tabak "01.15.0".

Waarom is de SBI-code van je bedrijf belangrijk?

De SBI-code van een bedrijf speelt een belangrijke rol bij diverse zaken.

Belastingen

De Belastingdienst maakt gebruik van SBI-codes om te bepalen welke bedrijven verplicht zijn om btw aan klanten te rekenen en welke bedrijven hier vrijgesteld voor zijn.

Geldzaken

Op basis van een SBI-code bepalen banken of je een bankrekening of lening krijgt en of je recht hebt op subsidies. Bij steunmaatregelen van de overheid voor bepaalde sectoren wordt tevens gekeken naar SBI-codes.

Locatie

In het omgevingsplan van een locatie staan welke milieuregels gelden en bij elke milieucategorie horen bepaalde SBI-codes. Zo kun je nagaan of jouw bedrijf toegestaan is op de plek van je keuze.

Pensioen

Bepaalde beroepen hebben een verplichte pensioenregeling, zoals fysiotherapeuten, huisartsen en schilders. Als je met jouw SBI-code in zo'n groep valt, moet je verplicht pensioen opbouwen bij een beroepspensioenfonds.

Vergunningen

In veel sectoren hebben interim, freelance en zzp professionals met hun bedrijf een vergunning nodig. Denk aan apotheken, horecabedrijven en taxibedrijven. Je SBI-code bepaalt of je een vergunning nodig hebt en soms of je deze kunt krijgen, bijvoorbeeld bij een parkeervergunning van de gemeente.

Verzekeringen

Ten slotte bepalen verzekeringsmaatschappijen onder andere op basis van een SBI-code hoe hoog een premie moet zijn en of ze een schadeclaim wel of niet uitkeren.

Hoe kun je je SBI-code wijzigen?

Het is dus belangrijk om de juiste SBI-code te hebben. Als jouw bedrijfsactiviteiten na verloop veranderen, kun je dit zelf wijzigen in het Handelsregister van de KvK. De KvK controleert vervolgens of deze verandering of aanvraag goedgekeurd kan worden.

Met terugwerkende kracht wijzigen

Het is tevens mogelijk om een code met terugwerkende kracht te wijzigen, bijvoorbeeld als je vergeten bent om de code voor je bedrijfsactiviteiten aan te passen. In dat geval kun je met terugwerkende kracht een aanpassing doorvoeren, indien je kunt aantonen dat vanaf de datum waarop de aanpassing in zou moeten gaan die activiteiten ook echt uitgevoerd zijn. Dit kun je met omzetgegevens en facturen aantonen.

Gevolgen van niet wijzigen

Als de verkeerde SBI-codes gekoppeld zijn aan je onderneming kan dit grote gevolgen hebben. Je kunt zo bijvoorbeeld jarenlang te veel loonbelasting afdragen aan de Belastingdienst. Daarnaast kun je geld van de verzekering niet krijgen als je niet voor een bedrijfsactiviteit verzekerd bent volgens je SBI-code, en overheidssteun en subsidies mislopen. Met een verkeerde SBI-code kun je ook onterecht vrijgesteld zijn voor btw betalen, en als dit ontdekt wordt, kun je een naheffing krijgen van de Belastingdienst voor de gemiste btw-inkomsten.

Wat verandert er aan de SBI in 2025?

De wereld verandert continu en daarmee ook de activiteiten van bedrijven. Daarom is het belangrijk om de SBI aan te passen, wat ongeveer eens in de 15 jaar gebeurt. De laatste wijziging was in 2008 en in 2025 vinden er weer grote wijzigingen plaats in de structuur en inhoud van de SBI. Er wordt opnieuw gekeken welke activiteiten bij welke code horen. Onder andere de volgende veranderingen vinden plaats:

  • Sectie J: De sectie "Informatie en Communicatie" bestond in de SBI 2008 uit de codes 58 tot en met 63. In de nieuwe versie wordt deze sectie gesplitst in sectie J voor "Informatie" met de codes 58 tot en met 60, en sectie K voor "Communicatie" met de codes 61 tot en met 63. Alle volgende secties schuiven daardoor op.
  • SBI 45: Deze code staat voor "Handel in en reparatie van auto's, motorfietsen en aanhangers" en wordt in de SBI 2025 opgeheven. De code wordt verdeeld over SBI 46 "Groothandel", 47 "Detailhandel" en 95 "Reparaties".
  • Veel fysieke winkels verkopen tegenwoordig ook via het internet en daarom wordt in de SBI 2025 geen onderscheid meer gemaakt tussen de reguliere detailhandel en handel via het internet. Ook markthandel en andere verkoopkanalen worden niet meer apart gezien, maar alles valt voortaan onder "Detailhandel".
  • Er zijn niet alleen SBI-codes geschrapt, maar er komen ook codes bij, bijvoorbeeld voor bemiddeling en tussenpersonen, oftewel bedrijven die klanten en verkopers verbinden. Voor de detailhandel horen deze bij de code SBI 47.9.
  • In de SBI 2025 worden codes die uit vier niveaus bestaan van een vijfde niveau voorzien: "0". Dit is in overeenstemming met de aanbevelingen van de Eurostat.

Ben jij een interim, freelance of zzp professional en dus niet in loondienst? En ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Of ben je juist een opdrachtgever die op zoek is naar een zelfstandig ondernemer? Meld je bij ons aan en wij maken de match.