Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

Het gebruik van ChatGPT: omarmd of verboden

  • Home
  • Blogs
  • Het gebruik van ChatGPT: omarmd of verboden

09 augustus 2023

ChatGPT is een van de bekendste toepassingen van Artificial Intelligence (AI) en is in staat om de menselijke taal te begrijpen en produceren met behulp van minimale aanwijzingen.

Het gebruik van ChatGPT: omarmd of verboden?

ChatGPT is een van de bekendste toepassingen van Artificial Intelligence (AI) en is in staat om de menselijke taal te begrijpen en produceren met behulp van minimale aanwijzingen. Het biedt grote kansen voor bedrijven en zelfstandige professionals, maar kent ook een aantal bedreigingen en risico's. Dit heeft in de Europese Unie geleid tot een pauze in de ontwikkeling en een mogelijk verbod. Wordt deze innovatieve AI-technologie in de toekomst omarmd of juist verboden?

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een AI-taalmodel dat ontworpen is om tekst te produceren en conversaties te voeren. Het maakt gebruik van heel veel gegevens en algoritmen om bepaalde taalkundige patronen te creëren en contextuele betekenissen aan te leren. Deze kunnen weer gebruikt worden om op een natuurlijke manier te communiceren. Zo worden zinnen gegenereerd die verder gaan dan slechts korte antwoorden en nauwelijks te onderscheiden zijn van tekst die door mensen geschreven is.

Momenteel heeft de chatbot, die eind 2022 is gelanceerd, al allerlei toepassingen, zoals bij het maken van vertalingen en content en in de klantenservice. Het kan bijvoorbeeld zelfstandig afspraken boeken en veelgestelde vragen automatisch beantwoorden, waardoor medewerkers van de klantenservice zich met complexere taken kunnen bezighouden. Door de veelzijdigheid van de technologie wordt het in diverse sectoren ingezet, zoals in de gezondheidszorg, journalistiek, juridische sector en bij accountantskantoren.

Mogelijkheden van ChatGPT voor zelfstandige professionals

Iedereen kan van ChatGPT profiteren en zo ook interim, freelance en zzp professionals. Zij kunnen het onder andere gebruiken om artikelen en rapporten te schrijven, content voor sociale media te creëren en documenten te vertalen. Het maakt het werk niet alleen makkelijker, maar kan ook inspiratie opleveren voor nieuwe invalshoeken. Juist voor een zelfstandige ondernemer kan het veel taken uit handen nemen, terwijl het weinig inspanning kost. Deze AI-technologie creëert de volgende mogelijkheden voor ondernemers.

Beter inspelen op de marktvraag

Door de grote hoeveelheid data die ChatGPT tot zijn beschikking heeft, zoals trends en ontwikkelingen in de markt, kan het gemakkelijker nieuwe, innovatieve ideeën opleveren. Zo sluiten producten en diensten beter aan bij de wensen van de markt. Marktonderzoek doen is overigens ook makkelijker en efficiënter met behulp van deze AI-toepassing. Inmiddels heeft de tool al vele duizenden artikelen en rapporten verzameld die informatie kunnen opleveren over uiteenlopende vraagstukken.

Verrassende nieuwe inzichten

ChatGPT analyseert razendsnel veel tekst, waaruit belangrijke informatie gehaald kan worden. Zo is het makkelijker om trends en patronen te herkennen en nieuwe inzichten op te doen. De chatbot kan tevens een samenvatting maken van deze inzichten.

Gratis marketingassistentie

Voor zelfstandige professionals kan ChatGPT advertenties en teksten in elkaar zetten die precies zijn afgestemd op de doelgroep van een onderneming. Daarnaast is het mogelijk om deze AI-tool te vragen om nieuwe doelgroepen voor het aanbod te identificeren en op welke manier deze het beste bereikt kunnen worden. Of het nu gaat om het maken van een brochure, presentatie of ander salesmateriaal, ChatGPT helpt je en verbetert zichzelf ook nog continu.

Op maat gemaakt opleidingsmateriaal

Tot slot kan deze innovatieve chatbot lesmateriaal genereren, zoals e-learning modules. Het verbetert ook het bestaande materiaal, waardoor het optimaal aansluit bij de wensen en behoeften van de doelgroep.

Risico's voor zelfstandige ondernemers van ChatGPT

Toch zijn er een aantal beperkingen en risico's bij het gebruik van ChatGPT voor zakelijke en professionele doeleinden die voor onzekerheid zorgen. Hoewel het gaat om een zeer geavanceerde technologie kan het nog steeds geen menselijke intelligentie bereiken. Hierdoor heeft het soms moeite om menselijke nuances te begrijpen, waardoor soms onvolledige en onjuiste antwoorden en content worden gegeven. De AI-technologie kan daarom slechts als hulpmiddel ingezet worden en neemt niet de plaats van menselijke expertise en kennis in.

Een ander risico met ChatGPT is dat het misbruikt kan worden door hackers om toegang te krijgen tot gevoelige informatie. Dit kan gaan om persoonlijke informatie van medewerkers en klanten, financiële gegevens en vertrouwelijke documenten, die juist beschermd moeten worden. Er kunnen bijvoorbeeld zeer geloofwaardige en gepersonaliseerde phishing e-mails en gegenereerde aanvallen gecreëerd worden met behulp van deze chatbot.

Pauze in de ontwikkeling

Door de risico's die verbonden zijn aan het gebruik van ChatGPT op grote schaal heerst er onrust. Aan de ene kant wordt de technologie omarmd, maar aan de andere kant zijn er mensen die het liever aan banden leggen, zodat het niet uit de hand kan lopen. Uit een onderzoek van EenVandaag blijkt dat 64 procent van de mensen achter het initiatief van experts staat om regels te ontwerpen voor de ontwikkeling en het gebruik van ChatGPT.

Door de zorgen over de technologie staat de ontwikkeling ervan op pauze. Er is zelfs een wetsvoorstel aangenomen door het Europees Parlement over de regulatie van het ontwerpen, gebruiken en verkopen van AI-systemen. Met de implementatie van deze wet zullen er ook bindende regels komen voor ChatGPT. De vraag blijft of dit het gewenste effect zal hebben. Ontwikkelingen met AI verlopen al jaren exponentieel en dit hoeft voor ChatGPT niet anders te zijn. Daarnaast kan een verbod op de technologie tevens een verlies van controle betekenen.

Toekomstperspectief: wordt ChatGPT omarmd of verboden?

Hoewel de technologie aan banden wordt gelegd met de nieuwe Europese wetgeving, zal de ontwikkeling ervan doorgaan, waardoor ChatGPT verbeterd blijft worden. Een belangrijke trend op dit gebied is de overgang naar gespecialiseerde en geavanceerde modellen die zijn afgestemd op specifieke industrieën en werkzaamheden. Hierdoor kunnen er in de toekomst verschillende versies van ChatGPT op de markt komen, gericht op bepaalde gebieden van expertise.

Daarnaast zal men blijven werken aan het creëren van meer menselijke interacties. ChatGPT kan zo beter worden in het begrijpen van de menselijke taal, waardoor reacties menselijker zullen aanvoelen. Tevens kan het geïntegreerd worden met andere systemen en platforms om het nog veelzijdiger te maken. Al met al biedt de technologie veel kansen voor bedrijven en zelfstandige professionals, zolang het als hulpmiddel gezien wordt en op een veilige manier gebruikt wordt. Bovendien is de ontwikkeling van ChatGPT moeilijk een halt toe te roepen, maar of het echt ooit volledig omarmd zal worden, blijft onduidelijk.

Ben jij een interimmer, freelancer of zzp'er, of een opdrachtgever en op zoek naar een match? Wij helpen je! Stuur hiervoor je cv naar ons op of doe een aanvraag.