Steeds meer jongeren kiezen ervoor om als interim, freelance of zzp professional opdrachten uit te voeren voor diverse opdrachtgevers.
Steeds meer jongeren kiezen ervoor om als interim, freelance of zzp professional opdrachten uit te voeren voor diverse opdrachtgevers. Deze groep van zelfstandig ondernemers wordt vaak weggezet als hulpbehoevend en kwetsbaar, omdat ze nog relatief nieuw zijn op de arbeidsmarkt. Toch blijkt de jonge ondernemer zijn of haar geldzaken beter op orde te hebben dan leeftijdsgenoten in loondienst. Hoe zit het precies met de geldzaken van deze doelgroep en wat zijn handige tips om financieel gezond te ondernemen?
Uit onderzoek is gebleken dat het best goed gesteld is met de financiële kennis van jonge interimmers, freelancers en zzp'ers. Van deze groep ondernemers heeft bijvoorbeeld 61 procent kennis van belastingen en toeslagen, tegenover 52 procent van leeftijdsgenoten in loondienst. Daarnaast hebben ze meer vertrouwen in hun geldzaken in de toekomst dan andere jongeren en sparen ze makkelijker.
Jonge ondernemers willen juist in deze fase van hun leven het ondernemerschap uitproberen. Door verschillende opdrachten uit te voeren, kunnen ze bij uiteenlopende bedrijven ervaring opdoen. Hierbij leren ze ook acquisitie te doen en hun werk op orde te hebben, waarnaast er rekening gehouden moet worden met de belastingafdracht. Dit leidt tevens tot een hoge motivatie om ondernemend te zijn in de toekomst.
Jongeren kiezen vaak voor het ondernemerschap vanwege de flexibiliteit die hiermee gepaard gaat. Deze flexibiliteit en vrijheid wordt hoger gewaardeerd dan zekerheid van inkomen. Als jonge ondernemers ergens voor sparen, sparen ze met een concreet doel, zoals hun bedrijf verder uitbouwen. Zodoende kunnen jonge ondernemers goed omgaan met budgetten en ze houden zich hier beter aan dan jongeren in loondienst.
Jongeren kiezen dus steeds vaker voor het zelfstandig ondernemerschap, waardoor ze hun werk zelf kunnen indelen. Door het nieuwe wetsvoorstel wordt dit echter wel bemoeilijkt en naar schatting worden ongeveer 150.000 jonge zelfstandigen mogelijk benadeeld door dit wetsvoorstel, dat momenteel bij de Tweede Kamer ligt. De Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (VBAR) beperkt de mogelijkheden van zelfstandigen en zeker bij jongeren wordt het lastiger om als zelfstandige te blijven werken.
Als gevolg van de wet VBAR wordt de vrijheid van zelfstandig ondernemers beperkt, wat kan bijdragen aan een dalende arbeidsproductiviteit en -participatie in Nederland. Daarom is het belangrijk om hier rekening mee te houden bij het ontwerpen van nieuwe wetten voor zelfstandigen, zeker omdat jongeren dus niet zo financieel kwetsbaar zijn als men denkt. Ze zijn zich juist bewuster van onder andere belastingen, het opbouwen van pensioen en het behalen van persoonlijke doelstellingen.
Hoewel jongeren zich dus goed bewust zijn van hun geldzaken en het financiële plaatje dat hoort bij het zelfstandig ondernemerschap, is het belangrijk dat ze financieel gezond blijven ondernemen. Onder andere de volgende tips kunnen hierbij helpen.
Een goede administratie is belangrijk om de financiële status bij te houden. Daarnaast is het nodig voor het doen van belastingaangifte en de administratie moet aan een aantal door de Belastingdienst opgestelde regels voldoen. Door een vast moment in de agenda te reserveren voor de administratie blijft alles goed op orde.
Veel bonnen, facturen en andere documenten ontvangen zelfstandigen digitaal en het is handig om deze op een overzichtelijke manier te bewaren, bijvoorbeeld door voor elk jaar een nieuwe map te maken. Binnen deze map kunnen weer andere mappen worden aangemaakt, zoals voor bedrijfsgegevens, belastingzaken en facturen. Het is dan wel belangrijk om een back-up te maken op een externe harde schijf, zodat de administratie niet zomaar verloren kan gaan.
Zelfstandigen hebben met belastingen, aftrekposten, premies en subsidies te maken en moeten omzetbelasting, oftewel btw, bijvoorbeeld ook doorberekenen aan hun klanten. Vervolgens wordt het afgedragen aan de Belastingdienst. Om met al deze zaken rekening te houden, is het belangrijk dat zelfstandigen zich verdiepen in de verschillende belastingen.
Veel zelfstandigen hebben te maken met wisselende inkomsten en gedurende vakantieperiodes komt er zelfs helemaal niets binnen. Om toch een bepaalde financiële structuur te creëren, is het goed als zelfstandigen zichzelf maandelijks loon uitbetalen. Dit is te berekenen aan de hand van de inkomsten en uitgaven van het voorgaande jaar.
Zelfstandige professionals doen er goed aan om privé en zakelijk gescheiden te houden, bijvoorbeeld door een zakelijke rekening te openen. Zo blijven zakelijke en privéfinanciën gescheiden.
Jonge zelfstandigen geven minder prioriteit aan het treffen van regelingen voor mogelijke arbeidsongeschiktheid. Toch is het belangrijk dat ondernemers dit op tijd regelen en het hoeft niet veel geld te kosten. De premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering is namelijk fiscaal aftrekbaar, waardoor een deel van de inleg teruggegeven wordt via belastingaangifte. Als alternatief voor deze verzekering is het ook handig om een ziektepotje of buffer te onderhouden of aan een broodfonds, oftewel een collectief vangnet, mee te doen, die schenkingen geven in het geval van arbeidsongeschiktheid.
Zelfstandigen zijn zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van pensioen in de vorm van lijfrente. Dit is in feite een pensioenspaarpot en bepaalde pensioenfondsen keren ook pensioen uit indien zelfstandigen voor hun pensioenleeftijd arbeidsongeschikt worden. Zo kan het ook dienen als financieel vangnet voor en na de pensioenleeftijd. Bovendien moeten zelfstandigen zelf regelingen treffen voor een uitkering voor hun nabestaanden als zij overlijden.
Het is belangrijk om geld opzij te blijven zetten en te investeren in een droom. Vermogen is namelijk vrijheid, en door slim te sparen kan dit vermogen ook als pensioen dienen en financieel vangnet.
Ben jij een opdrachtgever en nog op zoek naar de ideale kandidaat voor die openstaande vacature? Of ben jij juist een (jonge) zelfstandige professional die de juiste vacature nog niet heeft gevonden? Dan kun je terecht bij Bureau Ad Interim voor de perfecte match tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.