Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden. Wij bemiddelen ook in loondienst vacatures.

Hoe kunnen zelfstandigen het beste omgaan met inflatie?

  • Home
  • Blogs
  • Hoe kunnen zelfstandigen het beste omgaan met inflatie?

12 oktober 2024

Na een recordhoge inflatie van 11,6 procent in 2022 is de inflatie weer gedaald naar 2,8 procent in 2024.

Hoe kunnen zelfstandigen het beste omgaan met inflatie?

Na een recordhoge inflatie van 11,6 procent in 2022 is de inflatie weer gedaald naar 2,8 procent in 2024. Inflatie kan voor een flinke stijging van de prijzen voor diensten en goederen zorgen en een lagere waarde van de euro. Dit heeft ook invloed op zelfstandig ondernemers, zoals interim, freelance en zzp professionals. Veel ondernemers worden overvallen door een hoge inflatie, terwijl het belangrijk is om hier goed op in te spelen. Hoe kunnen zelfstandigen het beste omgaan met inflatie?

Wat houdt inflatie in?

De prijs van diensten en goederen kan altijd veranderen in de economie, waarbij sommige dalen en andere stijgen. Inflatie is het fenomeen dat er een algemene prijsstijging van diensten en goederen plaatsvindt. Dit betekent dat je uiteindelijk minder met een euro kunt kopen dan gisteren en dat de munt minder waard wordt. Bij het berekenen van de prijsstijging wordt meer gewicht toegekend aan diensten en goederen waar meer geld aan uitgegeven wordt, zoals elektriciteit. Aan de andere kant wordt een lager gewicht gegeven aan producten waaraan minder besteed wordt, waaronder postzegels en suiker.

Geen enkel huishouden koopt natuurlijk hetzelfde. Waar sommige elke dag met de auto gaan en veel vlees eten, zijn anderen vegetariër en reizen alleen maar met het openbaar vervoer. Het gemiddelde bestedingsbedrag van alle Nederlandse huishoudens samen bepaalt het gewicht dat diensten en producten krijgen bij het meten van inflatie. In de berekening wordt onder andere rekening gehouden met dagelijkse boodschappen, benzine, consumptiegoederen, woningen en verzekeringen.

Wat zijn de gevolgen van inflatie op ondernemers?

In 2023 waren de kerninflatie en voedselprijsstijging de drijvende kracht achter de inflatie. Ook energieprijzen zijn de afgelopen jaren erg dynamisch geweest en hebben een grote impact op de Nederlandse economie. Een hoge inflatie heeft een grote impact op de winsten van ondernemingen, bijvoorbeeld door hoge energie- en voedselprijzen. Dit zorgt ervoor dat zowel burgers als ondernemers minder te besteden hebben.

Negatieve effecten

Inflatie kan een grote invloed hebben op zelfstandig ondernemers. Bij een toenemende inflatie kunnen de prijzen van arbeid, grondstoffen en andere bedrijfskosten flink stijgen, waardoor winstmarges onder druk komen te staan. Dit gebeurt met name als de prijzen van diensten en producten niet genoeg verhoogd kunnen worden om de hogere bedrijfskosten te compenseren. Daarnaast kan inflatie leiden tot hogere rentetarieven. Dit betekent dat de kosten voor geld lenen toenemen en je als ondernemer ontmoedigd wordt om investeringen te doen. Een ander negatief effect is dat de koopkracht van consumenten en bedrijven vermindert, waardoor ook de vraag naar jouw dienst of product kan afnemen.

Positieve effecten

Inflatie kan er daarentegen ook voor zorgen dat de vraag naar jouw aanbod juist toeneemt, bijvoorbeeld omdat mensen hun geld willen uitgeven voordat de prijzen nog meer stijgen. Verder kan dit fenomeen ondernemers de mogelijkheid bieden om hun eigen prijzen te verhogen als consumenten een hogere prijs willen betalen. Dit heeft een positief effect op de winstgevendheid van je onderneming.

Hoe kun je als zelfstandige professional omgaan met inflatie?

Evenals iemand in loondienst gaat de zelfstandig ondernemer er over het algemeen op achteruit door inflatie. Het is dus belangrijk om hier goed op in te spelen als interim, freelance of zzp professional. Gebruik hiervoor onder andere de volgende tips.

1. Blijf bovenop de cijfers zitten

Het is belangrijk om je boekhouding serieus te nemen en niet te ondernemen op saldo. Een financiële buffer is immers essentieel om tegenvallers te kunnen opvangen. Bovendien is je administratie een bron van belangrijke informatie over je financiële vooruitzichten op de korte termijn, maar ook over je inkomsten en uitgaven. Dit is belangrijk om plannen te maken en uitgaven bij te sturen.

2. Wees creatief met inkomsten en uitgaven

Je wordt pas echt ondernemer tijdens een crisis, wanneer inkomsten bijvoorbeeld achterblijven en je met creatieve ideeën moet komen om voldoende omzet te blijven draaien. Zowel met inkomsten als met uitgaven is het belangrijk om creatief te zijn, bijvoorbeeld door een balans te behouden en je verbruik omlaag te brengen.

3. Bespaar en bezuinig

Tijdens inflatie is het uiterst belangrijk om te bezuinigen zonder dat dit het ondernemen in de weg zit. Je kunt hier verrassend veel winst uit halen, bijvoorbeeld door prijzen te vergelijken, overbodige abonnementen op te zeggen en gebruik te maken van gratis software. Overigens is het ook heel belangrijk om je inkomsten en uitgaven overzichtelijk bij te houden, waardoor je bewuster bent van je uitgavenpatroon.

Een andere bespaartip voor zzp'ers is diensten of producten met andere ondernemers ruilen, zoals een nieuw websiteontwerp ruilen voor korting van een autogarage. Hier zijn ook speciale netwerken voor en inkoopcollectieven om kortingen te krijgen op producten en diensten. En maak daarnaast gebruik van een goedkope flexwerkplek of een koffiehuis waar je gratis kunt werken.

4. Benut je onderhandelingspositie

Werknemers in loondienst hebben een beperkte onderhandelingspositie, maar zelfstandigen juist niet. Dit biedt kansen voor een hoger tarief. Onderhandelen begint bij het op de hoogte zijn van de kosten die je moet betalen en hoe hard een opdrachtgever jou nodig heeft. Door hierop in te spelen tijdens een gesprek creëer je begrip en een wederzijdse behoefte.

5. Hou prijsstijgingen overzichtelijk

Verder is het belangrijk om prijsstijgingen procentueel te berekenen en dit overzichtelijk te houden voor jezelf en je klanten. De verhoging moet namelijk wel te beredeneren zijn. Richt je vooral op de stabiele inflatie, waar mensen zich al op instellen en rekening mee houden, en verhoog niet als eerste je prijs. Door eerst de grotere spelers af te wachten, heb je vergelijkingsmateriaal en minder weerstand van klanten.

6. Communiceer vroegtijdig

Ten slotte is het belangrijk om de juiste tone of voice te kiezen bij het communiceren van tariefswijzigingen. Informeer klanten persoonlijk door ze op te bellen of af te spreken en je keuzes uit te leggen, en doe dit ver van tevoren. Zo kunnen zij zich ook voorbereiden op je nieuwe tarieven.

Ben jij een zelfstandig ondernemer of opdrachtgever en op zoek naar een match tussen opdrachtnemer en opdrachtgever? Meld je bij ons aan en wij helpen je verder.