Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden. Wij bemiddelen ook in loondienst vacatures.

Hoe zit het met de employee experience van zelfstandigen

  • Home
  • Blogs
  • Hoe zit het met de employee experience van zelfstandigen

16 juli 2024

In de huidige krappe arbeidsmarkt is het voor werkgevers belangrijk om een positieve employee experience te bieden aan werknemers, waardoor zij tevreden zijn over de organisatie waarvoor ze werken.

Hoe zit het met de employee experience van zelfstandigen?

In de huidige krappe arbeidsmarkt is het voor werkgevers belangrijk om een positieve employee experience te bieden aan werknemers, waardoor zij tevreden zijn over de organisatie waarvoor ze werken. Dit zorgt voor meer betrokkenheid en een hogere productiviteit, en maakt het makkelijker voor bedrijven om werknemers aan zich te binden. Hoe zit het echter met de employee experience van zelfstandige professionals en op welke manier kunnen opdrachtgevers hieraan bijdragen?

Wat houdt employee experience in?

Employee experience is de Engelse term voor "werknemerservaring" en staat voor het totaal aan indrukken dat een werknemer heeft van de organisatie waar hij of zij voor werkt. Een werknemer krijgt met verschillende onderdelen van een organisatie te maken, zoals het inwerkproces, de dagelijkse taken, werkprocessen, contact met collega's en managers, en feedbackgesprekken. Dit is allemaal van invloed op de interactie van werknemers met de organisatie en hoe bevlogen, productief en tevreden ze zijn in hun werkomgeving.

Waarom is een goede employee experience belangrijk voor bedrijven?

Door middel van een goede werknemerservaring zijn werknemers tevreden met hun werkomgeving. Een grote werknemerstevredenheid verbetert zo de prestaties en productiviteit van medewerkers. Bovendien is dit een belangrijke manier voor bedrijven om werknemers aan zich te binden, waardoor zij zich kunnen onderscheiden van de concurrentie. Daarnaast ondergaan organisaties steeds sneller en vaker veranderingen, waarbij het belangrijk is voor werkgevers om inzicht te hebben in de impact van veranderingen op hun medewerkers. Ten slotte is een goede werknemerservaring essentieel voor de reputatie van een organisatie, omdat slechte ervaringen al snel het grote publiek bereiken en ernstige gevolgen kunnen hebben.

Wapen tegen de krappe arbeidsmarkt

Door de krappe arbeidsmarkt is het steeds uitdagender voor bedrijven om de juiste professionals te vinden voor een baan. Daarom is het voor organisaties belangrijk om zich neer te zetten als een aantrekkelijke werkgever. Dit kan door te investeren in de werknemerservaring van werknemers, zodat zij dit vervolgens naar de buitenwereld uitdragen. Uiteindelijk zorgt dit voor een sterkere wervingspositie en het maakt het makkelijker om nieuw talent aan te trekken.

Employee experience van zelfstandige professionals

Mede door de arbeidsmarktkrapte is er een toename van het aantal zelfstandige professionals, die de gaten op kunnen vullen in de arbeidsmarkt. Hoe zit het echter met hun employee experience? Uit onderzoek is gebleken dat bijna een kwart van de zelfstandigen vindt dat hier nog onvoldoende aan gewerkt wordt. Ze zeggen hierbij dat het diversiteit en inclusiebeleid van veel organisaties demotiverend werkt en dat ze zich anders behandeld voelen dan werknemers in vaste dienst. Interim, freelance en zzp professionals voelen zich soms "tweederangs medewerkers", die niet volledig meetellen.

Hoewel zelfstandigen zelf hebben gekozen voor een bestaan als flexibele kracht met een groot aanpassingsvermogen, is het ook belangrijk dat zij positieve werkervaringen hebben. Immers zijn flexibele krachten steeds belangrijker voor veel bedrijven en wordt veel werk op een projectmatige basis uitgevoerd. Daarom dient er een geïntegreerd beleid gevoerd te worden voor zowel vast als flexibel talent, waarbij het individu centraal staat, ongeacht zijn of haar contractvorm.

Meedoen aan medewerkersonderzoeken

Dit begint bij het meenemen van zelfstandigen in medewerkersonderzoeken, wat nu nog te weinig gebeurt. Vaak staan flexibele medewerkers niet in alle HRM-systemen of worden ze niet uitgenodigd om deel te nemen aan zo'n onderzoek. Desalniettemin kunnen deze onderzoeken makkelijk aangepast worden naar de inclusie van zelfstandige professionals, waardoor bedrijven relevante inzichten verkrijgen in de employee experience van alle werknemers, vast en flexibel. Immers kunnen flexibele krachten de vaste medewerkers zijn van de toekomst, en ze kunnen de organisatie en vacatures aandragen bij anderen in hun omgeving.

Belangrijke factoren voor een positieve employee experience bij zelfstandigen

Diverse factoren zijn van belang voor een positieve employee experience bij zelfstandigen, zoals interim, freelance en zzp professionals. Door hier aandacht aan te besteden, zullen ook zij een positieve ervaring hebben met een organisatie en zich hier meer en vaker voor inzetten.

1. Positieve bedrijfscultuur

Allereerst speelt de bedrijfscultuur een belangrijke rol in elke organisatie op het gebied van werknemerservaringen. Ook zelfstandigen hechten veel waarde aan een open en veilige cultuur, waarin werk niet altijd op nummer één staat, maar er ook aandacht is voor elke individuele professional. Zeker jongere generaties vinden overwerken om een promotie of vast contract te krijgen niet stimulerend. Bovendien heerst er een andere mindset onder jongeren, waarbij het gaat om werken om te leven en niet andersom. Als werk- en opdrachtgever is het dus belangrijk om hierop in te spelen door middel van een goede werk-privébalans en hybride werken beschikbaar te maken.

2. Individu staat centraal

Daarnaast is het van belang om bijdragen van individuen te erkennen, waardoor mensen zich gehoord en gezien voelen en ook meer gemotiveerd zijn om hun werk goed te doen. Ook bij zelfstandigen zorgt dit voor meer betrokkenheid en ze zullen bereid zijn om een stapje extra te zetten voor een organisatie.

3. Erkennen van kennis en vaardigheden

Elke medewerker, vast of flexibel, brengt unieke kennis en vaardigheden met zich mee. Dit dient tevens erkend te worden door een bedrijf, zodat deze kennis en vaardigheden op de juiste manier gebruikt kunnen worden. Zeker bij zelfstandigen, die vaak in meerdere bedrijfskeukens een kijkje hebben genomen, kan dit een positief effect hebben op hun prestaties en productiviteit.

4. Stimuleren van een goede werkethiek

Werkethiek staat voor de wil om te werken en is de drijvende kracht achter het gedreven uitvoeren van werkzaamheden. Het is belangrijk voor bedrijven om dit bij werknemers en flexibele krachten te stimuleren, zodat ze gemotiveerd zijn om het optimale uit hun werkzaamheden te halen.

5. Autonomie en flexibiliteit

Interim professionals, freelancers en zzp'ers hebben niet voor niets voor een zelfstandig bestaan gekozen. Daarom is het van belang dat zij autonomie en flexibiliteit in hun werkomgeving ervaren, bijvoorbeeld door middel van flexibele werkregelingen en variatie in taken. Dit zijn cruciale factoren voor een positieve employee experience bij zelfstandigen.

Ben jij een zelfstandige professional en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Of ben je juist een opdrachtgever en nog op zoek naar een flexibele kracht? Meld je bij ons aan en wij helpen jou aan de ideale match.