Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

Identiteitsfraude - Wat zijn de gevolgen en hoe kun je het voorkomen

  • Home
  • Blogs
  • Identiteitsfraude - Wat zijn de gevolgen en hoe kun je het voorkomen

12 augustus 2024

Ondernemers hebben te maken met allerlei risico's, waaronder identiteitsfraude. Hierbij speuren criminelen het internet af naar manieren om jouw bedrijfsgegevens te misbruiken en zo anderen op te lichten met jouw identiteit.

Identiteitsfraude: Wat zijn de gevolgen en hoe kun je het voorkomen?

Ondernemers hebben te maken met allerlei risico's, waaronder identiteitsfraude. Hierbij speuren criminelen het internet af naar manieren om jouw bedrijfsgegevens te misbruiken en zo anderen op te lichten met jouw identiteit. Dit kan leiden tot reputatieschade en is daarom belangrijk om te bestrijden en te voorkomen. In dit artikel bespreken we de manieren waarop jij identiteitsfraude van jouw onderneming kunt tegengaan en voorkomen.

Wat is identiteitsfraude?

Identiteitsfraude is een vorm van fraude waarbij criminelen misbruik maken van gestolen of valse identiteitsgegevens. Ze kunnen bijvoorbeeld spullen kopen op de naam van iemand anders zonder hiervoor te betalen of zich voordoen als iemand anders om mensen op te lichten.

Drie soorten ID-fraude

Grofweg zijn er drie soorten identiteitsfraude waarmee fraudeurs een nieuwe identiteit kunnen aannemen:

  1. Een nieuwe, valse identiteit: Dit omvat het maken van een vals document van een niet-bestaand persoon.
  2. Identiteitsgegevens vervalsen: Bij deze vorm van ID-fraude worden bepaalde identiteitsgegevens vervalst, zoals de geboortedatum of naam.
  3. Gegevens van iemand anders misbruiken: Ten slotte kan een crimineel de naam, de geboortedatum, het adres en zelfs het burgerservicenummer (BSN) van iemand anders misbruiken. Uit naam van deze persoon kunnen ze bijvoorbeeld online winkelen, een auto huren, een bankrekening openen en anderen oplichten.

Manieren van oplichting

In dit artikel gaat het specifiek over de laatste vorm van identiteitsfraude. Echter, hoe komen oplichters aan de identiteitsgegevens van iemand anders? Dit kan onder andere via het stelen van documenten en gegevens uit iemands huis, tas, brievenbus, mobiele telefoon en computer. Een oplichter kan ook iemand misleiden tot het geven van documenten en gegevens via de telefoon, aan de deur of via een e-mail. Daarnaast worden gegevens vaak verkregen via slecht beveiligde advertenties, sociale media, het internet en uit afval.

Waarom lopen zelfstandigen meer risico op identiteitsfraude?

Ook zelfstandig ondernemers, zoals interim, freelance of zzp professionals, lopen het risico op identiteitsfraude. Sterker nog, zij lopen meer risico dan niet-ondernemers, omdat ze zich bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK) inschrijven met hun privénummer en woonadres. Wat veel zelfstandigen niet weten, is dat hun privégegevens hierdoor makkelijk op het internet te vinden zijn, waardoor het risico op identiteitsfraude groot is. Bovendien verkoopt de KvK deze gegevens ook door en de informatie is ook nog in het Handelsregister te zien als je al jaren geen ondernemer meer bent.

De privégegevens van ondernemers zijn dus makkelijk te verkrijgen en openbaar beschikbaar op het internet. Het btw-nummer van een zelfstandig ondernemer bestaat tevens uit het volledige BSN, dat ook op facturen en de website van de ondernemer vermeld staat. Een oplichter kan dus erg gemakkelijk aan het BSN, de naam, het woonadres en het telefoonnummer van een ondernemer komen om zich als deze zelfstandige voor te doen.

Gevolgen identiteitsfraude voor ondernemers

Als oplichters zich voordoen als jou kunnen ze bijvoorbeeld aankopen doen via jouw onderneming. Daarnaast kunnen ze valse facturen sturen, waardoor ze anderen oplichten onder de naam van jouw onderneming. Bovendien kan een oplichter zich voordoen op sociale media als jou, wat uiteindelijk tot reputatieschade leidt. Klanten en partners zullen minder vertrouwen hebben in jouw onderneming en misschien zelfs geen zaken meer met je willen doen. Dit zorgt ook voor verliezen, zeker als geldbedragen niet naar jou, maar naar de oplichters overgemaakt worden.

Wat kun jij doen tegen identiteitsfraude?

ID-fraude kan dus grote gevolgen hebben voor je onderneming en daarom is het belangrijk om op tijd actie te ondernemen. Als je vermoedt dat jij slachtoffer van identiteitsfraude bent geworden, zijn er verschillende dingen die je kunt doen.

Aangifte doen

Allereerst is het verstandig om je bank in te lichten en aangifte bij de politie te doen. Dan kan de politie een opsporingsonderzoek instellen en kun je de schade terugkrijgen van de verzekering. Aangifte kun je doen op het politiebureau, maar ook vaak online op de website van de politie.

Verzamel bewijs

Probeer zoveel mogelijk bewijs te verzamelen van de vermoedelijke fraude, zoals kopieën van brieven van incassobureaus, bankafschriften en aanvragen van abonnementen. Dit moet je ook voorleggen aan de politie.

Houd contact met incassobureaus

Als je brieven van incassobureaus ontvangen hebt, maar weet dat deze onjuist zijn, is het belangrijk om niet te betalen. Meld ook bij het incassobureau dat het onjuist is en vraag de nodige informatie op om dit aan de politie te kunnen geven.

Meld de fraude bij het CMI

Tot slot kun je identiteitsfraude melden bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude (CMI), waarvoor je een formulier kunt invullen. Het CMI ondersteunt slachtoffers van identiteitsfraude met het oplossen ervan. Bovendien geven ze preventief advies.

Identiteitsfraude voorkomen: Wat kun je doen?

Nog belangrijker is het om identiteitsfraude te voorkomen. Wat kun je zelf doen? Onder andere de volgende maatregelen kun jij nemen om identiteitsfraude van jouw onderneming te voorkomen:

  • Bewaar je identiteitsbewijs, rijbewijs en paspoort op een veilige plek.
  • Voorzie digitale accounts van een dubbele beveiliging, zoals via sms of een app, om te voorkomen dat hackers persoonlijke gegevens stelen.
  • Deel documenten en gegevens niet zomaar. Oplichters kunnen je opbellen en zich als medewerker van een computerbedrijf of bank voordoen, dus wees alert op mooie praatjes en zoek op of het bedrijf echt bestaat.
  • Stuur geen kopie van je identiteitsbewijs bij online aankopen of verkopen.
  • Maak een kopie van je identiteitsbewijs onbruikbaar door er iets op te schrijven of bepaalde informatie onleesbaar te maken. Hiervoor zijn ook specifieke apps beschikbaar.
  • Klik nooit op dubieuze links in e-mails en voorkom dat je je persoonlijke gegevens zomaar geeft.
  • Vernietig persoonlijke gegevens in oude computers en documenten, zoals jaaropgaven, loonstroken en verzekeringspapieren.
  • Wees voorzichtig op sociale media, waar oplichters ook gegevens over je kunnen verzamelen.

Bij Bureau Ad Interim maken wij matches tussen opdrachtgevers en interim, freelance en zzp professionals. Dus meld je nu aan en wij helpen jou snel aan de ideale zelfstandige professional of nieuwe opdracht.