Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

Is de creatieve generalist de succesvolle carrière van de toekomst?

  • Home
  • Blogs
  • Is de creatieve generalist de succesvolle carrière van de toekomst?

29 april 2024

Een belangrijk thema op de arbeidsmarkt is toekomstbestendigheid van werknemers en hierbij hoort een andere denkwijze over banen en werk.

Is de creatieve generalist de succesvolle carrière van de toekomst?

Een belangrijk thema op de arbeidsmarkt is toekomstbestendigheid van werknemers en hierbij hoort een andere denkwijze over banen en werk. Immers vinden technologische ontwikkelingen in een razend tempo plaats en krijgen steeds meer banen hierdoor een andere invulling en betekenis. Daarnaast zijn werkverbanden in verandering, en zijn er steeds meer interim, freelance en zzp professionals die tijdelijke samenwerkingen aangaan. De verwachting die gepaard gaat met deze ontwikkelingen is dat er meer kansen zijn voor creatieve generalisten in de toekomst. Wat houdt dit in en hoe zien toekomstige werkecosystemen rondom de creatieve generalist eruit?

Meer kansen in de toekomst voor de creatieve generalist

Door razendsnelle technologische ontwikkelingen, zoals op het gebied van Artificial Intelligence (AI), verandert de invulling van veel banen. Mensen moeten leren samenwerken met AI om hun waarde op de arbeidsmarkt te vergroten. Bovendien breekt het tijdperk van de creatieve generalist aan, oftewel iemand die verschillende gebieden van werkgelegenheid verkent en eigen maakt. Technologie kan hierbij helpen, bijvoorbeeld door het vergemakkelijken van taken en voor het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden. Deze creatieve generalist heeft meer kansen in de toekomst volgens experts, omdat ze op meerdere gebieden van waarde kunnen zijn en zo duurzaam en breed inzetbaar zijn. Met name in een wereld van schaarste op de arbeidsmarkt biedt dit een uitkomst voor efficiëntie van werkzaamheden.

Wie is de creatieve generalist?

Een creatieve generalist is niet per definitie een ondernemer, zoals een interim professional, maar wel een ondernemend type. Dit kunnen dus ook mensen zijn die binnen een bedrijf heel ondernemend en zelfsturend zijn. Creatieve generalisten gedijen bovenal bij veel afwisseling, terwijl er nu nog in veel organisaties een gebrek is aan interne mobiliteit. Specialisten, daarentegen, richten zich op een bepaald vakgebied, waar ze steeds beter in willen worden.

Rol in een organisatie

Generalisten zijn vaak projectgericht en kunnen goed nieuwe projecten opstarten met een team, waarbij ze als een soort lijm verschillende onderdelen met elkaar verbinden. Als vanzelfsprekend kunnen creatieve generalisten goed gaten opvullen in een organisatie, en ze kunnen zich goed aanpassen aan veranderende omstandigheden en behoeften. Hierdoor zijn ze katalysatoren van innovatie en vernieuwing, wat steeds belangrijker wordt om met de tijd mee te blijven gaan. Overigens kunnen generalisten niet zonder specialisten, aangezien dit de puzzelstukjes zijn die met elkaar verbonden moeten worden.

Vroege en continue ontwikkeling

Creatieve generalisten vinden het vaak op jonge leeftijd al leuk om dingen te combineren, waardoor hun carrière een bijzondere ontwikkeling kan doormaken. Soms komen mensen tot de conclusie dat ze toch een andere richting in willen gaan en zoeken ze uitdagingen in een andere hoek. Hierbij blijven generalisten continu in ontwikkeling, wat vaak gepaard gaat met bijscholing. Overigens beweegt de maatschappij steeds meer richting het ondernemerschap en de bereidheid om meerdere taken parallel uit te voeren.

Toekomstveranderingen die creatieve generalisten belangrijk maken

Diverse veranderingen die nu al in gang gezet zijn zullen in de toekomst het werk van generalisten nog belangrijker maken. Onder andere open talent ecosystemen, meer experimenteren met nieuwe tools, efficiënt kennismanagement, en meer tijdelijke samenwerkingen dragen hieraan bij.

1. Focus op talent

Een ontwikkeling die gepaard gaat met de opkomst van de creatieve generalist als toekomstbestendige rol op de arbeidsmarkt, is het open talent ecosysteem. Dit vormt een fundamentele verandering in hoe werk georganiseerd is, waarbij talent een centrale rol krijgt en de voorwaarden bepaalt bij samenwerkingen. In de toekomst dienen organisaties hier ook slim op in te spelen door meer wendbare, flexibele en samenwerkende structuren te implementeren, oftewel netwerken binnen organisaties te creëren.

Zodoende gaan we naar een ecosysteem waarin innovatief vermogen, creativiteit en flexibiliteit gestimuleerd worden, en de creatieve generalist past perfect binnen dit plaatje. Dit omvat tevens het uitrollen van meer projecten, op basis waarvan werkzaamheden plaatsvinden. Hierbij kunnen open platformen ontstaan voor het uitvoeren van deze projecten, waarbij iedereens talent op de juiste manier ingezet wordt en het innovatieve vermogen vergroot wordt.

2. Experimenteren met tools

Verder wordt er ook veel geëxperimenteerd met nieuwe tools, waarmee het dagelijks werk ondersteund kan worden. Creatieve generalisten proberen graag nieuwe dingen uit en zoeken steeds naar het verbreden van hun kennis en ervaring. Vooral met het oog op het beperken van tijdrovend werk, is dit een belangrijke ontwikkeling. Onder andere AI is momenteel een interessante oplossing, waar steeds meer tools van ontwikkeld worden. Deze tools kunnen bijvoorbeeld helpen bij documenten schrijven en analyseren, communicatiemiddelen automatiseren, en advies geven over bepaalde onderwerpen.

3. Efficiënter kennismanagement

De focus binnen bedrijven ligt tevens op het delen en toegankelijk maken van kennis in de hele organisatie. Dit kan onder andere door documenten, teksten en afbeeldingen op een slimme manier op te slaan en te verspreiden. Nu verspillen werknemers nog veel tijd aan het zoeken van informatie, waar dus veel tijd mee bespaard kan worden. Ook zorgt een efficiënter kennismanagementsysteem voor betere communicatie en kennisdeling met leveranciers.

Aan de andere kant is databeveiliging ook heel belangrijk, omdat bedrijven ook niet willen dat al hun bedrijfsinformatie voor iedereen beschikbaar is. Hierbij kunnen eveneens tools ingezet worden om de juiste veiligheid voor data te garanderen. Uiteindelijk leidt dit tot de creatie van een interne kennisbank die slechts voor bepaalde partijen toegankelijk is.

4. Meer tijdelijke samenwerkingen

Ten slotte gaan er in de toekomst steeds meer activiteiten binnen organisaties op projectbasis plaatsvinden. Hierbij worden tijdelijke teams gecreëerd die aan een bepaalde opdracht werken met teamleden met verschillende achtergronden. Creatieve generalisten spelen hierbij een belangrijke rol door een centrale speler te vormen die alle teamleden met elkaar verbindt. Tevens heeft hij of zij van veel verschillende zaken kennis, waardoor het makkelijker is om teamleden bij hun werkzaamheden te ondersteunen.

Daarnaast is projectwerk een voordeel voor generalisten, aangezien zij kennis en ervaring hebben met veel verschillende situaties. Zij kunnen zich makkelijk aanpassen aan nieuwe situaties en projecten, om deze vervolgens succesvol te voltooien. Zodoende worden creatieve generalisten in de toekomst alsmaar belangrijker binnen organisaties.

Ben jij een interim, freelance of zzp creatieve generalist of juist op zoek naar één als opdrachtgever? Stuur je cv naar ons op of meld je aan en wij helpen je aan de ideale match.