Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

Klimaatneutraal ondernemen - Tips voor zelfstandige professionals

  • Home
  • Blogs
  • Klimaatneutraal ondernemen - Tips voor zelfstandige professionals

23 augustus 2024

Er worden steeds meer maatregelen genomen om het klimaat te ontlasten, waarbij de doelstelling is gezet om in 2050 in Nederland volledig klimaatneutraal te zijn.

Klimaatneutraal ondernemen: Tips voor zelfstandige professionals

Er worden steeds meer maatregelen genomen om het klimaat te ontlasten, waarbij de doelstelling is gezet om in 2050 in Nederland volledig klimaatneutraal te zijn. Bedrijven spelen hierbij een belangrijke rol, maar hiervan is maar een heel klein deel klimaatneutraal. Ook kleine bedrijven en interim, freelance en zzp professionals moeten een bijdrage leveren. Wat zijn de groene voornemens van zelfstandigen, van welke subsidies kunnen ondernemers gebruik maken en wat zijn handige tips voor duurzaam ondernemen?

Nog te weinig bedrijven klimaatneutraal

Uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar de CO2-uitstoot van bedrijven is gebleken dat slechts 1,5 procent volledig klimaatneutraal is. Hierbij zijn zelfstandigen en kleine bedrijven buiten beschouwing gelaten. Meer dan een kwart van de ondervraagde bedrijven gaf wel aan in kleine mate groen te ondernemen, maar een groot deel van de bedrijven heeft nog niks gedaan.

Zodoende is het de vraag of het streven om in 2050 helemaal klimaatneutraal te zijn in Nederland haalbaar is. Een ambitie om dit te bereiken is volgens experts niet genoeg. Om de doelstelling te halen, zouden er jaarlijks duizenden bedrijven moeten bijkomen die volledig klimaatneutraal zijn. Deze bedrijven moeten hun CO2-uitstoot verlagen naar netto nul.

Groene voornemens van zelfstandig ondernemers

Hoewel interim, freelance en zzp ondernemers buiten beschouwing gelaten zijn in het onderzoek van het CBS, is het ook belangrijk dat zij duurzaam ondernemen, zeker door de grote aantallen zelfstandige professionals in Nederland. Veel van deze zelfstandigen hebben groene voornemens voor hun onderneming, zoals uit een onderzoek van ASN Bank gekomen is. De helft van de ondervraagde zelfstandigen gaf aan in 2024 minder papier te gebruiken, waarnaast een derde meer aan recycling wil doen van bedrijfsafval. Ook wil een kwart van de zelfstandige professionals minder energie gebruiken. De volgende groene voornemens zijn het populairst:

  • Minder papier gebruiken;
  • Minder energie gebruiken op kantoor;
  • Bedrijfsafval beter recyclen;
  • Duurzamere inkopen doen;
  • Minder vaak de auto pakken voor zakelijke afspraken;
  • Meer opdrachten uitvoeren voor duurzame opdrachtgevers;
  • Geen opdrachten meer doen voor bedrijven die veel vervuilen;
  • Groene webhosting gebruiken.

Subsidies en regelingen voor duurzaam ondernemen

Om bedrijven en zelfstandig ondernemers te stimuleren om klimaatneutraal te worden, zijn er diverse subsidies en regelingen in het leven geroepen.

Duurzaam bedrijfspand

Voor het verduurzamen van een bedrijfspand zijn investeringen nodig, bijvoorbeeld voor het installeren van HR+++-glas. Hier zijn weer subsidies voor beschikbaar. Voor het investeren in zonnepanelen, windmolens, een warmtepomp of een zonneboiler kunnen ondernemers bijvoorbeeld de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) raadplegen. De hoogte van de subsidie hangt af van de hoogte van de investering.

Duurzaam productieproces

Voor het verduurzamen van productieprocessen zijn er ook subsidies beschikbaar, zoals de Social Sustainability Fund, waarmee bedrijven tot wel 70 procent van de kosten vergoed kunnen krijgen. Verder hoeven ondernemers minder belasting te betalen voor groene investeringen en dankzij de Energie-investeringsaftrek (EIA) en Milieu-investeringsaftrek (MIA) kunnen zij deze investeringen deels van de fiscale winst aftrekken. Door de MIA kunnen ondernemers tot 45 procent van hun investeringskosten van de winst aftrekken, waardoor ze minder belasting over hun inkomen betalen.

Duurzame financiering

Om circulaire en duurzame projecten, bijvoorbeeld op het gebied van grondstofbesparing of recycling, te stimuleren, zijn er ook regelingen beschikbaar. Investeerders kunnen bijvoorbeeld een groenverklaring aanvragen, waarmee een lager rentebedrag betaald hoeft te worden dan bij een normale lening. Als een ondernemer geld leent voor de verduurzaming van zijn of haar bedrijf staat de overheid overigens garant. Hierdoor kan er makkelijker een lening verkregen worden.

Duurzaam vervoer

Daarnaast kunnen er vanaf 2030 geen nieuwe diesel- of benzineauto's gekocht worden en vanaf 2050 mogen er zelfs alleen nog maar duurzame voertuigen op de weg rijden. Om ondernemers tegemoet te komen, betalen zij tot en met 2024 geen motorrijtuigenbelasting voor een elektrische auto of auto op waterstof. Bovendien krijgen ze in 2025 75 korting op de wegenbelasting. De komende jaren geldt er tevens een korting voor ondernemers die hun duurzame bedrijfsauto ook privé gebruiken door middel van een verlaagde bijtelling. Daarnaast kunnen ze voordelig een emissieloze bedrijfsauto kopen met de Subsidie Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA), of een zakelijke fiets dankzij diverse regelingen.

Tips voor klimaatneutraal ondernemen voor zelfstandigen

Wat kun jij als zelfstandige doen om duurzaam te ondernemen en klimaatneutraal te worden? Hiervoor hebben wij de volgende tips.

1. Gebruik minder papier

Je kunt op een eenvoudige manier beginnen door je papierverbruik te minimaliseren en zoveel mogelijk digitaal te werken. Gebruik bijvoorbeeld online tools voor het beheren van documenten en communiceren met opdrachtgevers, en stuur facturen digitaal.

2. Bespaar op je energie

Misschien breng je veel tijd door in je eigen kantoor? Probeer dan in ledverlichting en energiezuinige apparatuur te investeren en schakel apparaten uit als je ze niet gebruikt. Zet daarnaast de verwarming lager als je niet op je kantoor bent en breng wellicht een slimme thermostaat aan voor het optimaliseren van je energieverbruik.

3. Investeer in duurzame energie

Om nog meer op je energieverbruik te besparen, kun je ook overwegen om zonnepanelen of een warmteboiler te laten installeren. Hierdoor wek je je eigen stroom op en hoef je minder van het elektriciteitsnet gebruik te maken.

4. Kies voor duurzaam vervoer

Als je naar opdrachtgevers of leveranciers reist, kun je dat ook met het openbaar vervoer, lopend of met de fiets doen in plaats van met de auto. Als je echt niet zonder een auto kunt, stap dan over op een hybride of elektrische auto.

5. Groene leveranciers

Kies ten slotte voor duurzame leveranciers, bijvoorbeeld een energieleverancier met groene energie, milieuvriendelijke kantoorartikelen en een duurzame webhostingprovider. Zo verlaag je jouw indirecte milieu-impact en stimuleer je duurzame bedrijven.

Ben jij een interim, freelance of zzp professional en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Of ben je juist een opdrachtgever en op de korte termijn op zoek naar de ideale zelfstandige professional voor een openstaande functie? Meld je dan aan bij Bureau Ad Interim en wij maken de perfecte match.