Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden. Wij bemiddelen ook in loondienst vacatures.

Makkelijker een VOG aanvragen als zzp-er met de pilot VOG en zzp

  • Home
  • Blogs
  • Makkelijker een VOG aanvragen als zzp-er met de pilot VOG en zzp

23 september 2024

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vormt een bewijs van goed gedrag en is verplicht om sommige beroepen uit te kunnen voeren.

Makkelijker een VOG aanvragen als zzp'er met de pilot "VOG en zzp"

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vormt een bewijs van goed gedrag en is verplicht om sommige beroepen uit te kunnen voeren. Het is onderdeel van de vergewisplicht en kan makkelijk online aangevraagd worden bij Dienst Justis. Na een aanvraag- en screeningprocedure ontvangt de persoon in kwestie de VOG. Evenals mensen in loondienst, zijn ook veel interim, freelance en zzp professionals verplicht om in het bezit te zijn van een VOG voordat ze een beroep kunnen uitoefenen. Wanneer is dit een verplichting voor zelfstandigen, hoe verloopt een aanvraag, en waarom is het nu nog makkelijker om een aanvraag te doen voor zzp'ers?

Wat is VOG en voor wie is het verplicht?

Een VOG bewijst iemands goede gedrag voor bepaalde functies. Een VOG kan zowel online aangevraagd en ontvangen worden als op papier en vormt het bewijs dat iemand in het verleden niets gedaan heeft waardoor hij of zij een bepaald beroep niet uit kan voeren. Mensen kunnen voor zichzelf een VOG aanvragen in opdracht van een organisatie, maar bedrijven kunnen ook een VOG aanvragen voor een werknemer of vrijwilliger. Zowel iemand in loondienst als een zelfstandige professional heeft een VOG natuurlijke personen (VOG NP) nodig.

Wettelijke verplichting

Het is niet voor iedereen wettelijk verplicht om een VOG te hebben, maar slechts voor mensen die bepaalde beroepen uitvoeren. Het is verplicht voor:

  • Mensen die in het onderwijs werken, zowel primair en voortgezet onderwijs als speciaal, middelbaar en beroepsonderwijs;
  • Mensen die bij een kinderopvang werken;
  • Taxichauffeurs;
  • Rijinstructeurs en eigenaren van rijscholen;
  • Mensen die werken met vertrouwelijke gegevens, zoals advocaten en artsen;
  • Mensen die met kwetsbare personen werken, zoals zorgprofessionals;
  • Mensen die werken met geld en kostbare goederen, waaronder accountants en hypotheekadviseurs;
  • Mensen met een functie bij de overheid;
  • Alle andere gevallen waarin in de cao staat dat een VOG vereist is.

Vergewisplicht

De plicht om een VOG te hebben voor bepaalde beroepen en werkzaamheden, zoals hierboven genoemd, is een onderdeel van de vergewisplicht. Deze verplichting is opgenomen in de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Hierdoor zijn alle opdrachtgevers van organisaties die zzp'ers inhuren voor VOG-verplichte beroepen ervan verzekerd dat ze iemand inhuren die geen gevaar vormt voor hun organisatie en klanten.

Waarom is een VOG belangrijk voor zzp'ers?

Door middel van een VOG kan iemand dus bewijzen dat zijn of haar gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor huidige en toekomstige werkzaamheden. Voor sommige beroepen is dit heel belangrijk. Iemand die bijvoorbeeld vroeger dronken achter het stuur heeft gezeten of te vaak te hard heeft gereden, kan mogelijk geen VOG krijgen om een rijinstructeur of taxichauffeur te worden. Voor andere beroepen is een VOG niet verplicht en wordt er ook niet naar gevraagd.

Voor interim, freelance en zzp professionals is het vaak nog belangrijker om een VOG te hebben, omdat zij met verschillende opdrachtgevers en organisaties in aanraking komen en zo kunnen laten zien dat ze aan de eisen voldoen. Bovendien vragen veel opdrachtgevers ook naar een digitale of schriftelijke kopie, ondanks het feit dat het voor veel beroepen niet verplicht is. Of opdrachtgevers hierom vragen, hangt erg af van de branche waarin een zelfstandige professional actief is.

Aanvraag- en screeningprocedure VOG

Als zelfstandig ondernemer kun je een VOG bij Dienst Justis aanvragen, wat onderdeel is van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Vervolgens doet Justis onderzoek naar je justitiële verleden en een mogelijk strafblad, waarna ze uitsluitend jou de uitslag laten weten. Je kan volgens de huidige regels alleen een aanvraag voor een VOG doen als een bedrijf of organisatie dit verlangt van jou als zelfstandige. Het is dus niet mogelijk om namens jezelf een aanvraag te doen. Voor elke nieuwe opdracht dien je bovendien nog een nieuwe VOG aan te vragen als de opdrachtgever in kwestie dit vraagt van je.

Uitgebreid onderzoek

Wanneer je de VOG-aanvraag digitaal verstuurd hebt, start Dienst Justis een onderzoek. Hierbij word je gescreend op basis van het formulier dat je ingevuld hebt. Justis kijkt onder andere naar jouw politiegegevens als aanvrager in het Justitieel Documentatiesysteem (JDS) en of je een strafbaar feit hebt gepleegd dat bezwaar vormt voor het werk dat je wil doen. Verder kan Justis ook gegevens opvragen bij het European Criminal Record Information System (ECRIS), waarin gegevens over strafbare feiten in de hele Europese Unie (EU) vermeld staan.

Als er uit dit onderzoek niets geks naar voren gekomen is, ontvang je binnen twee tot vier weken de VOG via de post. Het wordt altijd via de post uitgegeven om fraude te voorkomen. Echter, het is wel mogelijk om je VOG ook digitaal aan te vragen.

Makkelijker een VOG aanvragen als zelfstandige

Vanaf 2 september 2024 is de pilot genaamd "VOG en zzp" van Justis van start gegaan. Hierdoor kunnen zelfstandige professionals zonder de tussenkomst van een gemeente of opdrachtgever rechtstreeks een VOG aanvragen bij Justis. Deze pilot is opgezet omdat zelfstandigen niet altijd een eHerkenning hebben, wat wel nodig is om een VOG klaar te zetten. Doordat commerciële partijen wel over een eHerkenning beschikken, en dus een VOG kunnen klaarzetten voor zelfstandigen, betalen zzp'ers vaak meer voor een VOG omdat ze van zo'n tussenpartij gebruikmaken.

Zelfstandigen kunnen ook via de gemeente een VOG aanvragen, waarbij geen eHerkenning nodig is. Dit is echter een omslachtige en tijdrovende manier. Daarom is Justis met deze pilot zelfstandige professionals tegemoetgekomen door hen een rechtstreekse aanvraagmogelijkheid te bieden.

Voor wie?

De pilot is geldig voor alle zzp'ers die werkzaam zijn in de financiële dienstverlening, gezondheidszorg of juridische dienstverlening. Hiermee begint Justis eerst op een kleine schaal, om te kijken hoe goed het aanvragen van een VOG verloopt. Daarna kunnen zij deze optie mogelijk maken voor alle zelfstandige professionals.

Ben jij een opdrachtgever of een zelfstandige professional en op zoek naar de perfecte match? Meld je aan bij Bureau Ad Interim en wij verzorgen de ideale combinatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.