Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

Omgaan met eenzaamheid als zelfstandige professional - 6 tips

  • Home
  • Blogs
  • Omgaan met eenzaamheid als zelfstandige professional - 6 tips

02 juli 2024

Het zijn van een zelfstandige professional betekent veel vrijheid en autonomie over werktijden, werkplekken en werkinhoud.

Omgaan met eenzaamheid als zelfstandige professional: 6 tips

Het zijn van een zelfstandige professional betekent veel vrijheid en autonomie over werktijden, werkplekken en werkinhoud. Toch kan het zelfstandig bestaan, bijvoorbeeld als interim, freelance of zzp professional, ook gepaard gaan met eenzaamheid. Immers werken veel zelfstandigen alleen en hebben ze vaak geen vaste collega's waarmee ze kunnen sparren over keuzes en situaties. Om eenzaamheid tegen te gaan, hebben we in dit artikel een aantal tips uiteengezet die jou kunnen helpen.

Hoe ontstaat eenzaamheid bij zelfstandigen?

Het is de ultieme droom van veel werkenden: een flexibel rooster, niet vastzitten in een hiërarchische kantoorketen en zelf je werkomgeving bepalen. Dit zorgt voor veel vrijheid in het inrichten van je carrière, maar gaat ook gepaard met uitdagingen. De aard van het zelfstandig bestaan is namelijk een beperkte verbinding met een specifieke organisatie en organisatiecultuur. Daardoor ben je als interim, freelance of zzp professional erg op jezelf aangewezen, wat kan leiden tot een gevoel van eenzaamheid.

Zelfstandig betekent zonder personeel en baas, waardoor je aan niets vastzit, maar ook niet verbonden bent aan een vaste organisatie en groep collega's. De angst om je alleen te voelen speelt vaak ook een belangrijke rol bij de keuze om zelfstandige te worden, waardoor veel mensen als zelfstandig ondernemer starten vanuit een vast dienstverband. Hierdoor hebben ze nog een team om zich heen, waarmee ze kunnen sparren en overleggen. Toch kan er eenzaamheid ontstaan, zeker als je besluit om meer energie te steken in je onderneming. Hoe kun je dit tegengaan?

Met welke praktische tips ga jij eenzaamheid tegen?

Door middel van onze handige tips en ideeën kun jij als interimmer, freelancer of zzp'er eenzaamheid voorkomen en tegengaan en tegelijkertijd blijven bouwen aan een succesvolle carrière.

1. Onderhoud zakelijke relaties

Allereerst is het handig om zakelijke relaties te onderhouden, zoals met collega-zelfstandigen, door hen af en toe te bellen of af te spreken voor een kopje koffie of lunch. Zo kun je ervaringen delen en elkaar steunen, waardoor je er niet helemaal alleen voor staat. Overigens kun je ook overwegen om zelf een kantoor te regelen met andere zelfstandigen, waar je gemakkelijk samen kunt komen. Dit kan ook je bedrijfsvoering een boost geven en geeft de gelegenheid om kosten te delen. De mogelijkheden voor flexibele kantoorhuur zijn ook heel erg toegenomen, waardoor dit een eenvoudige, gezellige en strategische optie is.

2. Maak gebruik van flexwerkplekken

Je kunt eentonigheid en eenzaamheid van werkzaamheden ook doorbreken door flexibele kantoorruimtes uit te proberen, waardoor je eveneens met meerdere zelfstandigen in één ruimte kunt werken. Zo hoef je niet de hele tijd thuis te werken en kun je gemakkelijk netwerken met anderen. Of ga juist werken in een horecagelegenheid of andere openbare ruimte, waar je niet hoeft te betalen voor een werkplek, maar wel buiten de deur kunt werken. Ook hier kun je contacten opdoen en interacties aangaan met anderen, waardoor je niet de hele dag alleen bent.

3. Ga naar netwerkbijeenkomsten

Een goede plek om andere ondernemers en nieuwe klanten te ontmoeten, is door netwerkbijeenkomsten te bezoeken. Dit kan heel erg gezellig en inspirerend zijn en zorgt voor interactie en afwisseling. Vervolgens kun je gemakkelijk contacten uitwisselen om naderhand nog een keer af te spreken.

3. Huur een stagiair of andere zelfstandige in

Een andere manier om eenzaamheid tegen te gaan, is je bedrijf open te stellen als leerplek voor stagiairs. Hier moet je wel tijd en soms geld in investeren, maar je kunt werkzaamheden wel verdelen en nieuwe inzichten opdoen. Tegelijkertijd is dit een manier om talent te ontwikkelen, dat later eventueel voor jou werkzaamheden kan verrichten.

Daarnaast is het mogelijk om een andere zelfstandige in te huren, wat voordelig is als je te veel werk hebt om helemaal zelf uit te voeren. Dit zorgt voor bedrijfsgroei en is gezellig. Echter, het brengt ook verplichtingen met zich mee en je moet bepaalde zaken uitzoeken voor de Belastingdienst. Ook is het belangrijk om mogelijke concurrentie goed af te bakenen.

4. Zorg voor voldoende pauze en beweging

Verder is het essentieel om aan je gezondheid te blijven werken. Ga niet de hele dag binnen zitten achter je laptop, maar las vaak genoeg een pauze in, waarin je bijvoorbeeld een wandeling kunt maken, iets lekkers kunt bakken of kunt gaan sporten. Zo houd je je lichaam en geest fit, wat mentaal een boost geeft. Hierdoor kun je gevoelens van eenzaamheid en stress tegengaan en positiever in het leven staan. Zit je er echt doorheen? Dan kun je ook overwegen om professionele hulp in te schakelen.

5. Geef je sociale leven een boost

Eenzaamheid kun je ook verminderen door sociale behoeftes in je vrije tijd te bevredigen. Spreek bijvoorbeeld lekker af in de avonden en weekenden met familie en vrienden of word lid bij een vereniging. Op deze manier maak je deel uit van een groep die elkaar op regelmatige basis treft en geef je je sociale leven een boost. Je kunt daarnaast ook een cursus volgen of tijd investeren in je partner of datingleven.

6. Bepaal je grenzen

Ten slotte is het belangrijk om een duidelijke grens te trekken tussen werk en privé om een gezonde balans te behouden en een burn-out te voorkomen. Dit kun je stimuleren door meldingen van je werk op je telefoon uit te zetten in je vrije tijd en duidelijk te zijn over je beschikbaarheid naar klanten toe. Neem ook bewust vakantie en plan dit van tevoren in. Iedereen moet af en toe even zijn of haar batterij opladen, weg van de thuissituatie en zonder werkstress. Door dit soort oplaadmomenten weet je ook weer waar je het voor doet en kun je vervolgens met een positieve instelling weer aan de slag als je terug bent.

Ben jij een opdrachtgever en op zoek naar een geschikte interim, freelance of zzp professional voor een openstaande functie? Of ben je juist zo'n zelfstandige professional en nog op zoek naar een nieuwe uitdaging? Meld je dan bij ons aan en wij maken de perfecte match tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.