Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

Ontspannen op vakantie gaan als zelfstandig ondernemer - 7 tips

  • Home
  • Blogs
  • Ontspannen op vakantie gaan als zelfstandig ondernemer - 7 tips

15 april 2024

Mensen in loondienst hebben gemiddeld 20 vakantiedagen per jaar om er even tussenuit te gaan en op te laden van alle drukte en werkzaamheden.

Ontspannen op vakantie gaan als zelfstandig ondernemer? 7 tips

Mensen in loondienst hebben gemiddeld 20 vakantiedagen per jaar om er even tussenuit te gaan en op te laden van alle drukte en werkzaamheden. Gemiddeld gezien gaat werkend Nederland ook drie keer per jaar op vakantie. Zelfstandigen hebben niet een vast aantal vakantiedagen en beslissen hier zelf over. Omdat vakantie nemen vaak betekent dat er geen inkomsten zijn, nemen zelfstandigen vaak hun werk mee of ze blijven bereikbaar voor klanten. Toch is een goede vakantie ook voor zelfstandigen erg belangrijk om problemen op de lange termijn te voorkomen.

Het belang van vakantie voor zelfstandigen

Perioden van rust tussen het harde werken door zijn erg belangrijk voor elke ondernemer. Zo geef je je lichaam en geest de ruimte om te herstellen van stressvolle perioden en werk je aan je energieniveau. Als je goed voor jezelf zorgt, onder andere door er regelmatig even tussenuit te gaan, ben je ook beter in staat om goed voor je bedrijf te zorgen en ben je productiever. Dit kan alleen als je echt even afstand neemt van je werk, wat ook zorgt voor meer creativiteit en inspiratie. Vakanties zijn bovendien motiverend voor zelfstandigen om er weer vol tegenaan te gaan en verder te groeien met nieuwe inzichten. Vakantie is dus zowel goed voor je mentale en fysieke gezondheid, als voor het succes van je bedrijf.

Tips voor een zorgeloze vakantie voor zelfstandigen

Als zelfstandige kan het lastig zijn om afstand te nemen van je werkzaamheden en misschien heb je de neiging om continu bereikbaar te blijven, zodat je niks belangrijks mist. Door middel van de volgende tips kun jij een zorgeloze vakantie beleven en er echt even tussenuit gaan om vervolgens weer met volle energie aan de slag te gaan.

1. Plan goed vooruit

Allereerst is het belangrijk om je vakantie goed voor te bereiden met een duidelijke planning. Probeer voor je vakantie iets flexibeler te zijn en zorg ervoor dat je je laatste opdrachten afrondt en alle facturen op tijd verstuurt voor je vertrekt. Het is ook belangrijk om te overwegen welke opdrachten nog wel gaan lukken voor je vakantie en wat er juist over je vakantie heen getild moet worden om moeilijkheden te voorkomen. Maak er ook geen haastwerk van en zorg ervoor dat je kwaliteit blijft leveren.

2. Informeer klanten over je vakantie

Je hoeft je vakantie niet op sociale mediakanalen aan te kondigen, juist niet, maar het is wel belangrijk om je klanten en opdrachtgevers op de hoogte te brengen. Verstuur een niet-thuis bericht wel alleen naar bekende e-mailadressen, omdat er anders misbruik gemaakt kan worden van de situatie. Daarnaast kun je een out-of-office melding aanzetten op je werkmail.

3. Regel je financiële zaken

Voordat je vertrekt naar een zonnig oord of een camping om de hoek moet je je financiële zaken goed op orde hebben. Allereerst is een financiële buffer onmisbaar om je gemiste inkomsten op te vangen. Hier kun je voor zorgen door een budget op te stellen voor je vakantie en elke maand wat opzij te zetten om deze vakantie te bekostigen. Hierdoor kun je zorgeloos op vakantie gaan en heb je ook na je vakantie nog voldoende geld over. Verwerk vakantiegeld ook in je uurtarief, naast een basisloon en verzekeringen.

Daarnaast moet je je facturen op tijd versturen, waardoor je al een deel uitbetaald krijgt tijdens je vakantie of direct erna. Verder moet je goed opletten of er nog rekeningen betaald moeten worden. Betaalopdrachten kun je ook van tevoren klaarzetten met internetbankieren.

4. Regel mogelijk (tijdelijke) vervanging

Moet het werk echt doorgaan of kun je niet alles van tevoren afkrijgen? Dan kun je ervoor kiezen om vervanging te regelen, waardoor je werkzaamheden worden overgedragen en je een stuk geruster weggaat. Deze vervanger kan ook jouw zakelijke e-mail bijhouden en verzoeken afhandelen. Het is wel belangrijk om afspraken te maken over spoedgevallen en hoe je in dat geval te bereiken bent.

5. Houd een digitale detox

Continu bereikbaar zijn en "aan" staan, zorgt voor veel stress bij zelfstandigen. Het is dus goed om je smartphone en andere digitale middelen uit te zetten en weg te leggen als je rust neemt en op vakantie bent. Zet pushberichten uit en zet je telefoon op stil of "niet storen". Daarnaast kun je whatsappgroepen ook tijdelijk dempen om helemaal geen meldingen te ontvangen tijdens jouw momentje rust.

6. Maak duidelijke afspraken over belletjes en e-mails

Of je nu een verre reis gaat maken of gewoon twee weken in het zonnetje in je achtertuin vertoeft, beschouw je vakantie als een echte vakantie. Ook als je beschikbaar wilt blijven voor belletjes of e-mails, is het belangrijk om hier duidelijke regels voor jezelf over te maken. Reserveer bijvoorbeeld een halfuurtje hiervoor elke dag en leg je werkzaamheden vervolgens weer weg.

7. Zorg voor voldoende afleiding

Richt je op je vakantie op de dingen waar je normaal gesproken geen tijd voor hebt, zoals een goed boek lezen, bijvoorbeeld dat boek dat al het hele jaar op de boekenplank stof ligt te vergaren. Op vakantie kun je echt eens lekker achterover leunen en geïnspireerd raken door wat leesvoer. Misschien levert het zelfs nog interessante nieuwe ideeën op voor je bedrijf. Of download een audioboek om al luisterend allerlei interessante verhalen aan te horen.

Je kunt ook lekker naar buiten gaan om even te aarden en rust te ervaren. Het is bijvoorbeeld bewezen dat het zijn in de natuur, bijvoorbeeld tijdens een lekkere wandeling of fietstocht, een positief effect heeft op je lichaam en geest. Zo kun je ook even goed reflecteren op jezelf, je bedrijf en de doelen die je nog hebt, oftewel letterlijk stilstaan bij hoe het gaat. Er zijn zo nog veel meer opties om er echt even tussenuit te gaan op vakantie en jezelf af te leiden van wat er thuis weer op je ligt te wachten.

Meld je nu aan bij Bureau Ad Interim als opdrachtgever of zelfstandige professional en wij maken de ideale match tussen opdrachtnemer en opdrachtgever.