Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

Steeds meer zelfstandigen gaan op workation maar waarom

  • Home
  • Blogs
  • Steeds meer zelfstandigen gaan op workation maar waarom

21 september 2023

Door de coronapandemie is (gedeeltelijk) thuiswerken voor veel bedrijven de norm geworden en ook veel zelfstandige professionals werken tijd- en plaats onafhankelijk.

Steeds meer zelfstandigen gaan op workation, maar waarom?

Door de coronapandemie is (gedeeltelijk) thuiswerken voor veel bedrijven de norm geworden en ook veel zelfstandige professionals werken tijd- en plaats onafhankelijk. Een groeiend aantal werkenden neemt dit concept nog iets verder en kiest voor een workation. Hierbij combineren ze hun werk met een vakantie. Een groot gedeelte van de interim, freelance en zzp professionals overweegt al een workation en dit aantal zal blijven stijgen. Echter, waar komt de populariteit van deze trend vandaan?

Workation: de combinatie van werk en vakantie

Een workation is de Engelse benaming voor "werkvakantie" en vormt een combinatie tussen werken en vakantie houden op een locatie naar keuze. Zowel werknemers in loondienst als zelfstandige ondernemers doen mee aan deze trend, waardoor ze geen vakantiedagen hoeven op te nemen en geen inkomsten mislopen. Meestal gaat een individuele werknemer of zelfstandige alleen op reis om in een rustgevende en mooie omgeving te werken. Echter, het is ook mogelijk om met een heel team of een groep zelfstandigen te gaan. Er zijn bijvoorbeeld georganiseerde workations, waardoor zelfstandigen ook de mogelijkheid hebben om inspiratie op te doen en te netwerken.

De digitalisering van de samenleving gaat hand in hand met deze trend en is mede door de coronacrisis in een sneltreinvaart tot leven gebracht. De populariteit van een workation is dus aanzienlijk toegenomen, waarbij drie op de vijf werkenden hun vakantie verlengen door vanuit het buitenland te werken. Veel van hen geloven dat werken vanuit het buitenland hun effectiviteit bevordert. Bovendien is de flexibiliteit om op afstand te werken voor veel werkenden in Nederland een belangrijke overweging bij het solliciteren op een baan of opdracht.

Populaire bestemmingen

In principe kan een workation overal plaatsvinden, maar op basis van een aantal criteria zijn sommige bestemmingen populairder dan andere. Denk hierbij aan het klimaat, eten en drinken, vervoer en de internetsnelheid. In de top drie staan Beijing, Toronto en Barcelona. Overigens staat Amsterdam ook in de top tien, vooral doordat er veel flexibele werkplekken beschikbaar zijn.

De voor- en nadelen van een werkvakantie voor zelfstandigen

Werk-privé balans

Een groot voordeel van een workation is dat het de balans tussen werk en privé verbetert. Immers geven zelfstandigen aan dat ze zo meer tijd hebben voor familie en vrienden in het buitenland en ze kunnen langer van hun vakantie genieten. Tevens bespaart het in veel gevallen geld door buiten het hoogseizoen te reizen.

Creativiteit en effectiviteit

Door in een nieuwe omgeving te werken en weg te zijn van de dagelijkse routine en sleur, kan ook de creativiteit gestimuleerd worden. Dit is voor zelfstandigen belangrijk om nieuwe inzichten op te doen en met frisse ideeën te komen. Daarnaast verhoogt het de productiviteit, waardoor betere resultaten worden bereikt en zelfstandigen gemotiveerder zijn om doelen te bereiken. Zodoende is het een soort beloningssysteem, aangezien een workation echt het vakantiegevoel kan geven en er minder stress ervaren wordt.

Netwerken

Indien er samen met een groep van zelfstandigen gereisd en gewerkt wordt, bijvoorbeeld via een georganiseerde workation, kunnen ook nieuwe perspectieven opgedaan worden. Immers is het zo mogelijk om te sparren met andere zelfstandigen en nieuwe, relevante contacten op te doen.

Discipline en structuur

Aan de andere kant is er ook veel discipline nodig voor een productieve workation, omdat een zonnige stranddag bijvoorbeeld binnen handbereik is of net iets langer uitslapen een gewoonte wordt. Een goede focus en duidelijke structuur zijn dus essentieel om de juiste balans te vinden tussen ontspanning en werk.

Communicatie

Daarnaast kunnen er communicatie-uitdagingen bij komen kijken, bijvoorbeeld door instabiele internetverbindingen of tijdsverschillen. Daarom is het belangrijk voor zelfstandigen om met klanten en opdrachtgevers duidelijke afspraken te maken over de bereikbaarheid, zodat een effectieve samenwerking gewaarborgd blijft.

Kosten

Een ander nadeel is het prijskaartje dat verbonden zit aan een workation. Hoewel een deel van het inkomensverlies wordt tegengegaan door te werken op vakantie, kunnen de verblijfskosten uiteindelijk wel hoog oplopen. Dit kan een uitdaging zijn voor ondernemers.

Het belang van een goede voorbereiding

Het is dus belangrijk om een workation goed voor te bereiden door bijvoorbeeld de kosten in kaart te brengen en onderzoek te doen naar de internetverbinding. De avontuurlijke interimmer, freelancer of zzp'er moet tevens rekening houden met verzekeringen. Reisverzekeringen voor particulieren dekken namelijk vaak niet schade die tijdens werken in het buitenland ontstaat. Het is daarentegen wel mogelijk om een zakelijke reisverzekering af te sluiten om een workation veilig te ondernemen.

Oorzaken van de populariteit van workations

Een workation is zowel bij zelfstandigen als werknemers in loondienst heel erg populair, maar waarom eigenlijk? Hoewel het idee van werken op vakantie al langere tijd aantrekkelijk lijkt, heeft het sinds de coronapandemie echt een boost gekregen. Hierdoor zijn opdrachtgevers makkelijker gaan denken over op afstand werken en zelfs werken vanuit het buitenland. 87% van de zelfstandigen die zijn of haar werk op afstand kan uitvoeren, geeft bijvoorbeeld aan dat opdrachtgevers soepeler zijn tegenover een workation dan voor de crisis.

Bovendien kan ook een groot deel van de zelfstandige ondernemers zijn of haar werk op afstand uitvoeren, wat 64% van de zelfstandigen aangeeft. Dit verschilt per sector, aangezien dit in de bouw en zorg vaak geen optie is. Zelfstandige ICT'ers daarentegen kunnen hun werkzaamheden juist wel vaak voor een groot deel op vakantie doen, waardoor het de meest geschikte sector is voor een workation. Ook veel consultants doen mee aan deze trend.

Naast het feit dat veel zelfstandigen op vakantie kunnen werken en opdrachtgevers flexibeler zijn geworden, wordt vakantie ook als zeer belangrijk gezien voor de mentale fitheid. Zelfstandige ondernemers hebben vaak meer dan genoeg werk liggen, waardoor het extra belangrijk is om op vakantie te gaan. Echter, veel zelfstandigen ervaren tegelijkertijd stress over het mislopen van inkomsten door op vakantie te gaan. Een workation is dan de ideale oplossing, hoewel het een echte vakantie, zonder werk, nooit helemaal kan vervangen.

Ben jij een opdrachtgever of een zelfstandige en op zoek naar een geschikte match? Wij helpen je verder aan de hand van een aanvraag of het opsturen van je cv.