Tegenwoordig is het gebruik van data binnen organisaties niet meer weg te denken en dit vormt ook steeds vaker de kern van bedrijfsstrategieën.
Tegenwoordig is het gebruik van data binnen organisaties niet meer weg te denken en dit vormt ook steeds vaker de kern van bedrijfsstrategieën. Dit betekent ook dat specialisten met kennis van data, zoals data-analisten en data-engineers, onmisbaar zijn geworden om bedrijven te begeleiden bij een transitie naar data-gedreven werken. Zodoende zijn er unieke kansen voor deze data-experts in de markt, en zeker voor zelfstandige data-specialisten, zoals interim, freelance en zzp professionals, die organisaties kunnen helpen bij een data-gedreven transformatie.
Steeds meer bedrijven omarmen data-gedreven werken als belangrijk onderdeel van hun bedrijfsstrategie, maar wat houdt dit in? Data-gedreven werken betekent dat beslissingen minder op basis van intuïtie genomen worden, maar juist op basis van betere inzichten door data te gebruiken. Het consequent gebruiken van data leidt namelijk tot een beter beleid, meer winst en een effectievere productieketen. Bovendien geeft het veel inzicht in de werklast van medewerkers. Data-analyses zorgen dus voor meer inzicht en balans in een organisatie, waardoor het werk makkelijker en efficiënter wordt.
Onder andere de Vereniging Nederlandse Gemeenten moedigt gemeenten aan om een datastrategie te implementeren, maar de trend is zichtbaar over de hele Nederlandse economie. Volgens experts is het een noodzaak dat bedrijven hierop inspelen. Deze noodzaak herkennen bedrijven zelf ook, aangezien 72 procent van de strategische en tactische managers binnen bedrijven denkt dat data-gedreven werken de toekomst wordt. Ruim een derde van de organisaties geeft tevens aan dit onderwerp hoog op hun lijst van prioriteiten te hebben staan. Dit zijn met name overheidsorganisaties en bedrijven in de financiële dienstverlening en communicatiebranche. Ongeveer 43 procent van hen wil binnen een jaar al een project opstarten om dit te realiseren.
Een belangrijk voordeel voor veel organisaties van data-gedreven werken is het bereiken van een hogere efficiëntie, wat ook een belangrijke drijfveer is om met de trend mee te gaan. Hierbij zien veel bedrijven het als element om de dienstverlening te verbeteren en tegelijkertijd kosten te besparen. Door de aanhoudende arbeidskrapte is het voor managers een belangrijke tool om hun werknemers minder te belasten. Daarnaast denkt bijna de helft van de managers door data-gedreven werken meer winst te behalen, soms wel met 5 procent, wat eveneens een belangrijke motivatie is.
Doordat het belang van data-gedreven werken erkend wordt door veel organisaties, groeit ook het belang van het inhuren van experts om de transitie te begeleiden. Zo blijkt de vraag naar data-experts snel toe te nemen, met name de vraag naar data-engineers en data-analisten. Deze specialisten kunnen bedrijven helpen bij het opzetten van een goede data-infrastructuur en het interpreteren van datasets.
Bedrijven die gegevens op een goede manier inzetten, kunnen tegenwoordig een belangrijk concurrentievoordeel behalen. Dit kan op het gebied van optimalisatie van processen, het ontdekken van nieuwe doelgroepen en marktsegmenten of het verbeteren van de klanttevredenheid. Bij al deze processen speelt data een sleutelrol. Voor zelfstandige professionals zijn er daarom unieke kansen en zij kunnen profiteren van meer scholing op het gebied van data-gedreven werken. Dit is een goede investering die gelijk de marktwaarde van een interim, freelance of zzp professional vergroot.
De precieze taken van een data-expert hangen af van de organisatie waarvoor zij een opdracht uitvoeren. De functie van een data-analist is bijvoorbeeld gericht op het analyseren, verzamelen en interpreteren van data om antwoorden op belangrijke vragen te vinden. Hierbij worden vaak veel verschillende informatiebronnen gebruikt, waarmee kansen en risico's in kaart gebracht kunnen worden. Aan de andere kant richt een data-engineer zich meer op de infrastructurele kant van het omzetten van data in betekenisvolle inzichten.
Data-experts gebruiken verschillende tools in hun werk. Vaak maken zij gebruik van geavanceerde statistische software, waaronder R, maar ook van minder complexe programma's, zoals Microsoft Excel. Andere tools die veel gebruikt worden binnen deze functie zijn dataclustering-, datamining-, en datavisualisatietools, zoals ggplot en Microsoft PowerBI. Verder maken zij gebruik van machine learning producten en SQL-servers.
Er zijn verschillende soorten data-experts, waarbij de data-scientist, -analist en -engineer de meest voorkomende zijn. Een data-scientist maakt modellen uit datasets waarmee voorspellingen gemaakt kunnen worden. Hierbij komt programmeren aan te pas, evenals data-analyse, statistiek en Artificial Intelligence (AI). Bovendien moet deze expert goed kunnen presenteren en data visueel kunnen weergeven. Een data-analist is daarentegen iemand die allerlei gegevens analyseert en hier belangrijke inzichten uithaalt voor een organisatie. Ook hierbij zijn statistiek en visualisatie van resultaten belangrijk om inzichten over te kunnen dragen.
Ten slotte richt een data-engineer zich meer op de technische kant en de infrastructuur die nodig is om data in belangrijke inzichten om te zetten. Dit gaat over de architectuur van processen voor het verwerken van data. Data-analisten zijn dus essentieel voor het verzamelen en omzetten van data om waardevolle inzichten te verkrijgen. Data-scientists duiken vervolgens dieper in de materie om modellen te ontwikkelen en voorspellingen te doen voor de toekomst op basis van de verzamelde informatie. Data-engineers zorgen juist weer voor een optimale infrastructuur die nodig is om de data te verzamelen, omzetten en gebruiken.
Voor zelfstandige professionals die zich in de markt willen onderscheiden zijn er allerlei opties om hun data-vaardigheden verder te ontwikkelen. Zo kunnen zij een gespecialiseerde opleiding volgen, wat een slimme investering is. Er zijn bijvoorbeeld diverse data-engineer opleidingen en data-analist cursussen. Tevens zijn er specifieke opleidingen voor bepaalde data-oplossingen, zoals Microsoft Azure. Verder is het mogelijk om een cursus of opleiding in de richting van data-management en data-science te volgen. Op deze manier kunnen interim, freelance en zzp professionals hun kansen op de markt aanzienlijk vergroten, en inspelen op de behoefte van bedrijven aan data-experts om de transitie naar data-gedreven werken mogelijk te maken.
Wil jij als zelfstandige professional van deze kansen profiteren en ben je nog op zoek naar een opdrachtgever? Of ben je juist als opdrachtgever op zoek naar een zelfstandige data-expert? Meld je bij ons aan en wij maken de ideale match tussen opdrachtnemer en opdrachtgever.