Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

Unieke kansen voor flexibel inzetbare studenten

  • Home
  • Blogs
  • Unieke kansen voor flexibel inzetbare studenten

08 juli 2024

Veel studenten willen wat bijverdienen naast hun studie, bijvoorbeeld als bediende in de horeca, vakkenvuller in een supermarkt of bijlesdocent voor scholieren.

Unieke kansen voor flexibel inzetbare studenten

Veel studenten willen wat bijverdienen naast hun studie, bijvoorbeeld als bediende in de horeca, vakkenvuller in een supermarkt of bijlesdocent voor scholieren. Daarnaast kiezen steeds meer studenten voor een bijbaantje als interim, freelance of zzp professional. Als zelfstandige professional naast je studie kun je in veel sectoren aan de slag, zoals in de horeca, zorg en logistiek, waardoor je veel vrijheid hebt, maar ook ondernemerslasten moet dragen. In dit artikel gaan we in op de voordelen en nadelen van het zelfstandig ondernemerschap als student en waar je op moet letten als jij deze keuze maakt.

De voordelen van zelfstandige zijn als student

Net zoals dit voor alle werkenden geldt, kun je als student veel voordeel halen uit het zelfstandig ondernemerschap naast je studie. Je kunt op deze manier namelijk echt iets doen wat je leuk vindt, bijvoorbeeld iets wat met je studie te maken heeft, en geniet van een grote mate van vrijheid. Je kan namelijk je uren flexibel inplannen op de momenten dat jij er tijd voor hebt en juist minder werken als je tentamens hebt. Deze flexibiliteit maakt het makkelijker om studeren met werken te combineren.

Tegelijkertijd doe je hele waardevolle ervaringen op, zoals werken in verschillende werkomgevingen en met verschillende teams en werknemers. Dit kan je ook weer helpen tijdens je studie, zeker als je werkzaamheden als zelfstandige afgestemd zijn op je studie. Je doet zo met name veel ervaring op over samenwerken en het maken van goede afspraken. Daarnaast leer je veel over verantwoordelijkheden over taken.

Vangt personeelstekorten op

Niet alleen voor studenten zelf biedt het voordelen, maar het is ook voordelig voor bedrijven. Dit biedt namelijk een win-winsituatie voor bedrijven die kampen met personeelstekorten, omdat studenten tijdelijk veel werk kunnen opvangen. Zo krijgt een onderneming de ondersteuning die het nodig heeft, zonder dat het vastzit aan de hoge kosten van fulltime personeel. Tevens bieden studenten een frisse blik en energie in een bedrijf, wat kan leiden tot relevante inzichten.

Wat voor zelfstandig werk doen studenten?

Studenten kunnen allerlei werkzaamheden verrichten als interim, freelance of zzp professional. Met name in sectoren waar er hoge tekorten zijn, is dit interessant, zoals in de horeca, het onderwijs en de zorg. Hier is er veel vraag naar invalkrachten op scholen, en verzorgenden die in opleiding zijn en wat bij willen verdienen.

Platformwerk

Wat onder studenten steeds populairder wordt, is platformwerk, waarbij je op tijden kunt werken die jou uitkomen en vaak zelf je tarief kunt bepalen. Hierbij meld je je aan op een online platform dat vraag en aanbod bij elkaar brengt en waardoor je makkelijk in contact komt met opdrachtgevers. Op zulk soort platformen worden vaak bezorgklussen aangeboden, maar ook werkzaamheden in de horeca, op festivals en in de logistiek. Je kunt je dan voor deze klussen aanmelden en zelf je werktijden bepalen.

Bij platformwerk komen wel een aantal zaken kijken. Zo moet je meestal een KvK-nummer hebben als je wilt bijverdienen via een platform. Daarnaast moet je voldoen aan de ondernemerscriteria bij een KvK-inschrijving. Dit is belangrijk om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Verder werken veel platforms met een ratingsysteem, wat betekent dat opdrachtgevers jou beoordelen voor het uitvoeren van een klus. Deze beoordelingen zijn vervolgens te bekijken in je profiel.

De nadelen van zelfstandig ondernemerschap tijdens een studie

Zelfstandig ondernemer zijn naast je studie heeft echter ook zijn keerzijden. Immers kan het overweldigend zijn om in een grote organisatie als zelfstandige te werken en heb je meestal meer verantwoordelijkheden dan bij een vaste baan. Ook krijg je te maken met verschillende soorten organisatiestructuren en -omgevingen, waar je je snel aan moet kunnen aanpassen. Hoewel je veel vrijheid hebt, kun je meestal ook niet zomaar vrij nemen, omdat bedrijven werken met een rooster.

Daarnaast krijg je bij veel platforms te maken met vaste uurtarieven en uren. Dan kan gemakkelijk schijnzelfstandigheid ontstaan, waarbij je ingehuurd wordt als interim, freelance of zzp professional, maar eigenlijk gewoon in loondienst bent. Dat is uiteraard niet wat het zelfstandig ondernemerschap inhoudt en kan vervelend zijn voor jou, maar kan ook leiden tot boetes van de Belastingdienst.

Wat zijn belangrijke aandachtspunten voor de student en zelfstandig ondernemer?

Om het goed aan te pakken als interimmer, freelancer of zzp'er én student, is een goede voorbereiding essentieel. Maak een ondernemingsplan en werk alle aspecten van je onderneming netjes uit. Bedenk hierbij onder andere wie jouw doelgroep is en schrijf een marketingplan en financieel plan. Zo heb je een duidelijk overzicht van de benodigde financiële middelen. Vervolgens kun je naar de Kamer van Koophandel om je in te schrijven.

Ondernemersrisico's

Verder is het belangrijk om na te denken over de risico's die je loopt als ondernemer. Wat als jij schade rijdt met een bezorgfiets of iets kapot maakt op de werkvloer? Dit moet je vaak zelf betalen als ondernemer, wat veel kosten met zich mee kan brengen. Controleer ook welke verzekeringen een platform verzorgt en hoe hoog het eigen risico is. In sommige gevallen kun je baat hebben bij een aanvullende verzekering, zoals een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, die schade tijdens je werk dekt.

Vergoeding

Denk ook na over de vergoeding die je wilt ontvangen en wat jouw werkzaamheden waard zijn. Bij platformen is het ook belangrijk om extra goed op de details te letten, zoals een reiskostenvergoeding en andere belangrijke zaken. Deze kunnen uiteindelijk meewegen in een beslissing om een opdracht wel of niet aan te nemen.

Belasting en toeslagen

Hoewel het uurloon vaak hoog lijkt, moet je zelf nog belasting hierover betalen. Dit doen platformen ook niet voor je. Houd hier dus rekening mee in je uurtarief en door geld opzij te zetten.

Studiefinanciering

Als je recht hebt op een studiefinanciering mag je maar maximaal €15.415,63 bijverdienen. Indien je dit bedrag overschrijdt, moet je de studiefinanciering stopzetten. Het is dus belangrijk om dit mee te nemen in de planning van je eigen onderneming.

Ben jij een zelfstandige professional of opdrachtgever en op zoek naar de ideale match? Meld je aan bij Bureau Ad Interim en wij helpen je snel en adequaat verder.