Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

Unieke netwerkkansen voor zzp'ers in 2024

  • Home
  • Blogs
  • Unieke netwerkkansen voor zzp'ers in 2024

04 september 2024

Als interim, freelance of zzp professional geniet je van de vrijheid om zelf werktijden en werkplekken te bepalen.

Unieke netwerkkansen voor zzp'ers in 2024

Als interim, freelance of zzp professional geniet je van de vrijheid om zelf werktijden en werkplekken te bepalen. Echter, door het ontbreken van banden aan één specifieke organisatie, zoals in loondienst wel het geval is, moet je als zelfstandige ook zelf nieuwe opdrachtgevers vinden. Dit doe je door een sterk netwerk op te bouwen. Door de uitbreiding van de online en offline netwerkomgeving zijn er in 2024 nog meer unieke netwerkkansen om te bouwen aan een groot netwerk met waardevolle connecties. Hier gaan we in deze blog verder op in.

Waarom is netwerken belangrijk voor zelfstandige professionals?

Een groot en betrouwbaar netwerk is erg belangrijk voor zelfstandigen en vergroot je zakelijke waarde. Immers ben je voor een groot deel afhankelijk van je netwerk voor het binnenhalen van nieuwe opdrachten, in tegenstelling tot mensen in loondienst. Ervaren zelfstandigen geven ook aan dat ze de meeste opdrachten uit hun bestaande netwerk halen. Daarnaast heeft netwerken de volgende voordelen voor professionals:

  • Nieuwe klanten: Via je bestaande netwerk kun je ook nieuwe contacten opdoen met potentiële klanten. Je kunt dan bijvoorbeeld een introductie vragen bij iemand met een interessante functie bij een interessant bedrijf.
  • Kennis en inspiratie: Door middel van netwerken kun je ook aan je persoonlijke groei werken. Je kunt zo namelijk met anderen in jouw vakgebied sparren, kennis uitwisselen en inspiratie opdoen voor zakelijke beslissingen.
  • Samenwerkingen: Door mensen te leren kennen, ontstaan ook vruchtbare samenwerkingen. Zo kun je makkelijker grote evenementen met veel publiciteit organiseren en creëer je sneller naamsbekendheid.
  • Doorverwijzen: Ten slotte kan het handig zijn om iemand door te verwijzen naar een andere professional als diegene bij jou niet helemaal aan het juiste adres is. Dit zorgt voor klanttevredenheid en stimuleert samenwerking tussen professionals onderling.

Wat zijn in 2024 belangrijke manieren van netwerken?

In 2024 zijn een aantal netwerkstrategieën belangrijk om het verschil te maken binnen jouw netwerk en waardevolle nieuwe connecties op te doen.

1. Sociale media community's

Sociale media biedt ondernemers een unieke kans om nieuwe contacten op te doen, en wel over de hele wereld. Het is dé manier om nieuwe klanten te vinden, connecties te maken en je expertise te laten zien aan het grote publiek. Echter, het is wel belangrijk om sociale mediaplatformen te betreden die passen bij jouw onderneming en doelgroep. LinkedIn is het ultieme platform voor het opbouwen en uitbreiden van zakelijke netwerken en het delen van zakelijke content. Je kunt bijvoorbeeld ook zoeken op "zzp" of andere termen om gelijk alle relevante groepen te filteren.

Daarnaast is Facebook goed voor het opbouwen van een community voor jouw merk. Ook kun je zo gemakkelijk updates sturen en informatie over evenementen delen. Instagram is perfect voor bedrijven die een visueel aanbod hebben, zoals designers, fotografen en lifestyle coaches. Hierbij is het wel belangrijk om jezelf als expert te positioneren en waardevolle content te delen. Zo laat je aan jouw doelgroep en andere professionals in jouw vakgebied zien wat je in huis hebt.

2. Kamer van Koophandel (KvK)

De KvK is niet alleen een handelsregister en startpunt voor interim, freelance en zzp professionals. Het is tevens een bron van informatie, mogelijkheden en ondersteuning voor ondernemers. Zo organiseert de KvK regelmatig waardevolle evenementen waar zelfstandigen kunnen netwerken, kennis kunnen uitwisselen en zichzelf verder kunnen ontwikkelen. Daarnaast beschikt de KvK over een informatiebank voor zelfstandige professionals met allerlei informatie over het ondernemerschap.

Voor het runnen van een eigen bedrijf biedt de KvK ook allerlei tools en platformen. Handige online platformen voor netwerken zijn bijvoorbeeld NLGroeit en de KVK Business Challenge. Hierbij kun je je zakelijke vaardigheden verbeteren en je netwerk uitbreiden.

3. Vakbonden en online platformen

Online platformen en vakbonden spelen een steeds grotere rol, omdat je zo gemakkelijk met andere zelfstandigen in contact komt. CNV Zelfstandigen, ZZP Nederland, FNV Zelfstandigen en PZO zijn voorbeelden van belangenbehartigers voor zelfstandigen, die de belangen van zelfstandig ondernemers vertegenwoordigen. Door zich te verenigen, krijgen zelfstandigen een krachtigere stem.

4. De Dag van de ZZP'er

Het is ook waardevol voor je netwerk om evenementen en beurzen te bezoeken, waar je gelijkgestemden kunt ontmoeten en op een interactieve manier nieuwe contacten opdoet. De Dag van de ZZP'er is een voorbeeld hiervan, dat jaarlijks gehouden wordt voor zelfstandig ondernemers en zelfstandigen samenbrengt om te netwerken en elkaar te inspireren. Zo kun je ook samenwerkingsmogelijkheden verkennen en potentiële opdrachtgevers leren kennen.

Op de Dag van de ZZP'er en soortgelijke evenementen en beurzen worden vaak ook seminars, presentaties en workshops gehouden over relevante onderwerpen. Hierdoor is het een kans om je vaardigheden te verbeteren, nieuwe kennis op te doen en jezelf verder te ontwikkelen. Bovendien vertellen succesvolle zzp'ers hun verhaal, waar jij weer inspiratie uit kunt halen voor jouw onderneming.

5. Digitale visitekaartjes

De digitale wereld groeit snel en in 2024 zijn digitale visitekaartjes niet meer weg te denken. Dit is een belangrijk element voor netwerkactiviteiten, omdat je zo informatie direct en digitaal kunt delen, bijvoorbeeld op evenementen. Hierdoor verloopt het opslaan en delen van contacten ook soepeler. Digitale visitekaartjes zijn niet alleen handig, maar ook kosteneffectief en ze hebben meer bewerkingsmogelijkheden.

6. Online en lokale netwerken

Als laatste kun je ook van achter je laptop aansluiten bij een online community, waardoor je makkelijk contact kunt onderhouden met anderen en samen kunt werken aan zakelijke uitdagingen. Voorbeelden van zulke online netwerken zijn Young Creators en Videomattie.

Wil je juist offline deelnemen aan een actief netwerk? Dan kun je een lokaal netwerk opzoeken, zoals een ondernemersvereniging bij jou in de buurt. Dit hoeven overigens niet alleen ondernemers te zijn uit jouw vakgebied, integendeel zelfs. Door deel te nemen aan zulke lokale netwerken raak je meer betrokken in jouw omgeving en creëer je meer bekendheid in je omgeving.

Zoek jij als interim, freelance of zzp professional naar een nieuwe opdracht en wil je daar graag hulp bij? Stuur je cv naar ons op en wij helpen je verder. Of meld je juist aan als opdrachtgever en wij maken de perfecte match met een professional.