Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

Verlopen alle financiële transacties later met cryptomunten?

  • Home
  • Blogs
  • Verlopen alle financiële transacties later met cryptomunten?

23 februari 2024

Cryptocurrency is al een aantal jaar een populair alternatief van gecentraliseerde betaalsystemen, en vormt een digitale valuta waarmee transacties online kunnen plaatsvinden.

Verlopen alle financiële transacties later met cryptomunten?

Cryptocurrency is al een aantal jaar een populair alternatief van gecentraliseerde betaalsystemen, en vormt een digitale valuta waarmee transacties online kunnen plaatsvinden. Door middel van cryptomunten is het mogelijk om online betalingen te doen zonder de tussenkomst van de overheid of een bank. Een bekend voorbeeld hiervan is Bitcoin, wat de eerste decentrale cryptovaluta was waarmee transacties van cryptomunten tussen gebruikers onderling plaatsvonden.

Tegenwoordig zijn er veel van dit soort cryptovaluta op de markt, die zowel kansen als risico's met zich meebrengen voor ondernemers. Cryptocurrency is nu zeer populair, maar hoe zal de digitale munt zich in de toekomst verder ontwikkelen?

Cryptomunten als betaalmiddel

Cryptomunten zijn oorspronkelijk bedoeld als digitaal geld voor transacties via het internet zonder de tussenkomst van de overheid of een bank. Echter, cryptomunten worden ook vaak gebruikt als belegging, omdat de waarde ervan flink kan stijgen door de marktwerking. Onder andere door variatie in vraag en aanbod, regulering van de overheid, het nieuws, en de staat van de economie kan deze waarde stijgen of dalen.

Een centrale rol achter de werking van cryptocurrency is een decentrale technologie, zoals blockchaintechnologie. Dit is een digitaal record van transacties die binnen een netwerk worden gedeeld dat gebruikmaakt van gedistribueerde grootboektechnologie. Het wordt ook wel vergeleken met een database waarin informatie in blokken is opgeslagen, die afzonderlijk gekopieerd en gerepliceerd kunnen worden, vandaar de naam. Door middel van deze technologie wordt informatie verspreid over meerdere computers opgeslagen, waarbij er niet een autoriteit of bedrijf is die het proces beheert.

De voordelen van crypto's voor ondernemers

Ook voor ondernemers, zoals interim, freelance of zzp professionals, kan het interessant zijn om gebruik te maken van cryptovaluta, onder andere door de volgende voordelen:

  • Belegging/investering: Allereerst kan cryptovaluta de mogelijkheid bieden om te investeren in digitale valuta en de beleggingsportefeuille te diversifiëren. Dit kan onderdeel zijn van een langetermijnstrategie naast andere beleggingen, maar het is wel belangrijk om er goed onderzoek naar te doen en risico's te spreiden.
  • Snelle transacties: Daarnaast zijn transacties met cryptomunten veel sneller verwerkt, wat een positief effect heeft op de liquiditeit van een bedrijf. Bovendien versnelt het de cashflow, wat vooral voor internationale handel interessant is. Immers is er dan geen sprake van trage transacties via banken, en wispelturige valutakoersen.
  • Lage transactiekosten: Traditionele transacties, vooral internationale transacties, gaan vaak gepaard met hoge kosten die betaald moeten worden aan banken, bijvoorbeeld voor het omzetten van valuta's. Dit wordt voorkomen met het gebruik van cryptocurrency, waardoor transacties tegen aanzienlijk lagere tarieven uitgevoerd kunnen worden.
  • Veiligheid/bescherming: Cryptomunten zijn veelal gebaseerd op blockchaintechnologie, waarin alle transacties worden bijgehouden. Dit systeem is bijna niet te hacken en zorgt zodoende voor een goede bescherming van gegevens. Doordat transacties op een onveranderlijke manier worden vastgelegd, is de kans op fraude ook erg klein, wat de integriteit van financiële gegevens waarborgt.
  • Financiële hulp: Wanneer een onderneming geld nodig heeft, is geld lenen bij een bank vaak een moeizaam proces, waar allerlei voorwaarden bij komen kijken. In plaats daarvan is het ook mogelijk om financiering te krijgen via het principe van Initial Coin Offerings (ICO's), dat gebaseerd is op token-verkoop en een laagdrempelige manier is om toegang te krijgen tot kapitaal zonder tussenkomst van een traditionele instelling.
  • Extra omzet: Steeds meer mensen maken gebruik van cryptocurrency en door de mogelijkheid te bieden om hiermee te betalen, wordt de groep potentiële klanten vergroot. Bovendien kan de digitale bereikbaarheid en conversie verhoogd worden via sites waar cryptomunten verkocht worden, die dan kunnen doorverwijzen naar een website of webshop. Dit is voordelig voor Search Engine Optimization (SEO), waardoor een bedrijf beter vindbaar is via zoekmachines.

De nadelen van betalingen met cryptomunten

Aan de andere kant zitten er ook nadelen vast aan betalingen met cryptomunten, waaronder de snel wisselende waarde van crypto's. Wanneer de opbrengsten van betalingen met cryptomunten niet tijdig gewisseld worden, kan een ondernemer verlies lijden. Daarnaast kunnen overboekingen met cryptomunten niet teruggedraaid worden. Zodoende is het belangrijk om van tevoren goed te controleren of het adres van een digitale wallet juist ingesteld is.

Verder zijn particulieren en bedrijven wettelijk verplicht om het bezit van cryptovaluta aan te geven als inkomstenbelasting bij de Belastingdienst. De waarde van cryptomunten moet hierbij omgerekend worden naar euro's en dient vervolgens meegenomen te worden op de winst- en verliesrekening van de administratie. Wanneer een ondernemer voor diensten of producten in cryptovaluta betaald wordt, moet hij of zij hiervan ook het bedrag in euro's opgeven bij de btw-aangifte. De waardeschommelingen van cryptovaluta kunnen hierbij zorgen voor tegenslagen met betrekking tot winst en verlies.

Betalingen met cryptomunten in de toekomst

Wat zijn de verwachtingen over cryptobetalingen in de toekomst? Experts kunnen er niet omheen dat cryptomunten een steeds belangrijkere rol spelen, met name vanwege de onderliggende blockchaintechnologie. Deze technologie is ontstaan vanuit het protest tegen de huidige economie, waarbij het vertrouwen in banken flink is afgenomen en mensen op zoek zijn naar een financiële wereld zonder traditionele spelers. Daarnaast is de digitale wereld flink gegroeid, waarbij alles nu online te regelen is zonder tussenpersonen.

Desalniettemin blijven cryptomunten heel erg volatiel, wat gepaard gaat met een hoog risico. De waarde van cryptovaluta is ook afhankelijk van de waarde die eraan toegekend wordt, wat dus afhangt van het vertrouwen van mensen in cryptocurrency. Door de economische crisis en de lage rente op spaarrekeningen gingen mensen steeds meer op zoek naar andere manieren van investeren, waardoor dit vertrouwen snel is gegroeid.

Hoewel het nog een hele tijd kan duren voordat cryptomunten de huidige valuta overnemen, zijn er wel ontwikkelingen in die richting. De Europese Unie heeft bijvoorbeeld in 2020 verschillende reguleringen geïntroduceerd voor de cryptomarkt, waardoor ontwikkelingen en innovaties makkelijker kunnen plaatsvinden en een betere beveiliging kan worden verzorgd. Wereldwijd zijn er ook steeds meer ondernemingen die crypto als betalingsmethode accepteren, wat in de toekomst zowel uitdagingen als kansen met zich mee zal brengen.

Ben jij een zelfstandige professional en op zoek naar een opdracht, of een opdrachtgever en op zoek naar talent? Upload bij ons je cv of meld je aan en wij maken de ideale match.