Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

Vertel eens iets over jezelf

14 januari 2023

Geïnterviewd worden, bijvoorbeeld tijdens een sollicitatiegesprek voor een functie die je graag wilt bekleden, is vaak spannend. Na een kort gesprekje om de spanning te verlichten, moet je jezelf verkopen aan je publiek. Om dit onderdeel in te luiden, wordt vaak de gevreesde vraag gesteld: "Vertel eens iets over jezelf". Begin je gelijk over je carrière en de details uit je CV? Of praat je over je hobby's en bezigheden in je vrije tijd? Of juist welke motivatie je hebt om deze positie te vervullen?

Bijna zestig procent van alle recruiters begint met deze vraag in een sollicitatiegesprek, maar waarom eigenlijk? Om ervoor te zorgen dat je op de juiste manier antwoord geeft, kun je een aantal essentiële tips opvolgen.

Waarom wordt de vraag "Vertel eens iets over jezelf" zo vaak gesteld?

Deze gevreesde sollicitatievraag en -opening wordt vaak gebruikt tijdens sollicitatiegesprekken. Echter, waarom gebruiken recruiters het zo vaak? Hier zijn drie algemene motieven voor:

  • Ten eerste kan een potentiële werkgever door middel van deze vraag meer te weten komen over jou als persoon. Hij of zij kan zo goed vaststellen hoe jouw persoonlijkheid is opgebouwd en of deze goed past bij die van andere, huidige werknemers in het bedrijf. Tevens moet je persoonlijkheid aansluiten op de kwaliteiten die nodig zijn om de openstaande baan goed uit te voeren.
  • Ten tweede verraadt de manier waarop je antwoord geeft veel over de communicatieve vaardigheden die je bezit. Kun jij bijvoorbeeld kalm blijven wanneer het heet wordt onder je voeten en kun je goed met druk omgaan? Of worden jouw zenuwen je juist de baas en bezwijk je onder veel spanning? Als je een overtuigend en samenhangend verhaal opdraagt, zegt dat iets over jouw omgang met anderen en andere soft skills die je hebt. Dit laat ook zien dat je geschikt bent voor de functie.
  • Ten derde wordt deze gevreesde vraag veelal aan het begin van een sollicitatiegesprek gevraagd, waardoor het een bepaalde richting geeft aan het verdere gesprek. Een recruiter kan hierdoor verder ingaan op onderdelen uit jouw introductieverhaal, waardoor het een soepel gesprek kan worden met een relevante inhoud.

Wat moet je allemaal over jezelf beschrijven?

Het is belangrijk om een aantal belangrijke zaken over jezelf over te brengen, waarbij je begint met je naam om het gesprek persoonlijk te maken. Vervolgens vertel je je leeftijd, woonplaats en gezinssituatie. Dit vul je aan met drie goede competenties of eigenschappen die jou echt typeren. Het geven van concrete voorbeelden kan deze competenties nog krachtiger maken. Tot slot is het mededelen van je ambities en passies een waardevolle toevoeging, zowel op professioneel als op privégebied. Dit wakkert namelijk vaak een innerlijk vuurtje bij je aan, wat een potentiële werkgever kan enthousiasmeren over jouw persoonlijkheid.

12 Tips hoe om te gaan met de vraag "Vertel eens iets over jezelf"

Door middel van twaalf tips kun je het beste omgaan met de vraag "Vertel eens iets over jezelf", waardoor je jezelf optimaal kunt presenteren aan een potentiële werkgever.

1. Blijf jezelf

Wellicht de belangrijkste tip voor deze situatie is dat je jezelf blijft. Het is immers maar een gesprek en ga daarom mee met de leiding van de interviewer. Hij of zij kan bijvoorbeeld sturen op je persoonlijkheidskenmerken, maar ook op je kennis over het bedrijf. Iets over jezelf vertellen, kan alle kanten opgaan en hier kun je dus ook je voordeel mee doen. Je kunt namelijk de nadruk leggen op vaardigheden die van pas komen in de potentiële baan en als belangrijke factoren worden gezien om iemand aan te nemen. Laat de recruiter dus zien wat je ervaringen zijn en waarom deze je geschikt maken voor de baan.

2. Neem de tijd en wees gedetailleerd

Een tweede tip is het vasthouden van de aandacht van een recruiter door interessante details over jezelf te vertellen. Immers zoekt hij of zij naar meer informatie dan in je motivatiebrief en CV vermeld staat. Probeer dus ook goed en duidelijk uit te leggen waarom je geschikt bent voor de baan met interessante, opvallende details. Uit een onderzoek van Fast Company bleek overigens dat het moeilijk is om in minder dan drie minuten uit te leggen hoe je ervaring als kandidaat past bij de openstaande functie. Je wilt de indruk wekken dat je er goed over nagedacht hebt, dus neem goed de tijd. Daarnaast kijken managers vaak maar kort naar je CV, waardoor het sollicitatiegesprek veel meer waarde heeft en tevens een goed beeld van jou moet schetsen.

3. Herhaal niet de inhoud van je CV

Werkgevers zijn vaak op zoek naar veelzijdige kandidaten die nieuwsgierigheid kunnen wekken. De leiderschapservaring die in je CV staat vermeld, is uiteraard aantrekkelijk, maar deel ook dingen die je recent hebt gelezen of gezien in je antwoord. Zo komen je interesses beter naar voren en laat je zien dat je niet bang bent om je mening te uiten, of het nou gaat over een spannende serie die je hebt gezien of een ethisch nieuwsbericht dat je hebt gelezen.

4. Vermijd jargon

Recruiters interviewen vaak veel kandidaten en daardoor is het belangrijk om opvallend en vernieuwend te zijn in je antwoorden. Door jargon te gebruiken, vergroot je daarentegen de kans om afstandelijk en algemeen over te komen. Oefen dus met toegankelijke formuleringen en laat zien hoe je ervaringen je hebben gevormd tot wie je nu bent. Dit betekent ook het vermijden van algemene lofbetuigingen, zoals "Ik ben perfectionistisch" en "Ik kan met iedereen goed omgaan", wat arrogant en nietszeggend kan klinken.

5. Vertel een chronologisch verhaal

De vraag "Vertel eens iets over jezelf" kun je het beste beantwoorden door een chronologisch verhaal te vertellen, met een verleden, een heden en een toekomst. Begin bijvoorbeeld met je motivatie om dit vakgebied te beoefenen en wat jou gedreven heeft om voor een baan in deze richting te kiezen. Vervolg dit met de huidige of kortgeleden functie die je hebt vervuld, wat je hier bereikt hebt en wat je ervan geleerd hebt. Sluit vervolgens af met waarom je voor deze functie gekozen hebt en op welke manier je er goed bij past.

6. Probeer te inspireren in plaats van informeren

Je wilt tijdens het interview overkomen als een sterke leider, wat betekent dat je de interviewer moet motiveren en inspireren om jou te kiezen voor de positie. Dit betekent dat je in mindere mate moet informeren en meer moet inspireren. Laat bijvoorbeeld zien dat je onderzoek gedaan hebt naar het desbetreffende bedrijf en dat je een visionaire denker bent.

Je kunt ook de Leader Script-methode van Judith Humphrey toepassen, waarbij je je antwoord begint met "Ik heb veel gehoord over je in vorige interviews en vind het heel leuk om je persoonlijk te ontmoeten". Zo kom je namelijk ruimdenkend en zelfverzekerd over. Daarnaast stelt deze methode dat je geanimeerd en vocaal aanwezig moet zijn en energiek moet spreken. Ook veel enthousiasme en een glimlach op je gezicht kunnen net een betere uitstraling geven.

7. Bouw een band met je publiek op

Bedenk hoe je een dieper gesprek kunt creëren, waardoor je een sterkere relatie met je interviewer krijgt. Dit kan door je publiek te betrekken in je verhaal en geloofwaardig over te komen. Je antwoord moet afgestemd worden op je doelgroep, zodat de verbinding gelegd kan worden tussen je ervaringen en de expertise en interesses van de persoon die naar je luistert.

8. Leg niet je hele levensverhaal uit

In een sollicitatiegesprek gaat het alleen over zaken die belangrijk zijn voor de baan die je wilt krijgen, oftewel dingen die niet in je CV staan, maar essentieel zijn om te delen. "Vertel eens iets over jezelf" is een brede, open vraag en daarom moet je goed bij de kern van je verhaal proberen te blijven, zonder af te dwalen naar irrelevante details uit je leven. Dit vindt een recruiter namelijk niet interessant.

9. Benoem ook sportieve ervaringen

Atletische ervaringen kunnen een recruiter laten zien dat je geschikt bent voor een functie. Dit komt doordat sportieve kenmerken die je hebt ontwikkeld vaak overeenkomen met vaardigheden die nodig zijn voor een baan. Denk aan gedrevenheid, doorzettingsvermogen en goed kunnen samenwerken in een team. Ook uitdagingen die je bent tegengekomen op sportief gebied kunnen toegepast worden op je werkplek. Zo laat je een potentiële werkgever zien dat je ook goed kunt werken met een druk schema en onder tijdsdruk, terwijl je altijd het doel van het bedrijf voor ogen houdt.

10. Let op soortgelijke vragen

Het hoeft niet altijd voor te komen dat de vraag precies op deze manier gesteld wordt. Het kan namelijk ook in een andere vorm vermomd zijn, zoals "Vertel me je verhaal". In dit geval wordt de vraag net anders gesteld, maar wel met hetzelfde doel: erachter komen of iemand geschikt is voor de openstaande functie. Probeer hier niet overrompeld door te worden en je CV te herhalen of juist je hele levensverhaal te delen. Neem de interviewer juist mee in je verhaal en benoem vooral goed wat je hebt geleerd door eerdere ervaringen. Deze leerpunten kun je weer makkelijk koppelen aan de functie die je graag wilt bekleden binnen het bedrijf.

11. Bereid je antwoord voor en schrijf het op

Het lijkt misschien een eenvoudige vraag van tevoren, waar je gelijk een goed en passend antwoord op weet en de interviewer mee omverblaast. Je kent jezelf immers heel goed? Echter, in de praktijk is het effectiever om je antwoord voor te bereiden en te noteren. Zo kun je niet overvallen worden en kun je een richting aanhouden tijdens het gesprek. Zeker aangezien je erg makkelijk kunt uitweiden in een antwoord op deze brede vraag is het belangrijk om je verhaal af te kaderen.

Goede scripts komen niet in het moment, maar worden van tevoren in een mooi geheel samengesteld. Zo kun je er ook goed over nadenken, terwijl je in een interview gelijk een goed antwoord moet geven. Je kunt je verhaal op deze manier tevens perfectioneren om een duidelijk en overtuigend beeld van jezelf te schetsen tegenover je interviewer. Richt je ook op het overbrengen van een heldere boodschap, waardoor jij de geschikte kandidaat bent.

12. Oefen het gesprek van tevoren

Als laatste tip is het belangrijk om je antwoord veel te oefenen. Dit kan voor een spiegel, maar ook voor een aantal vrienden of familieleden. Door te oefenen wat je gaat zeggen, klink je zelfverzekerder tijdens een interview en voorkom je dat je klinkt als een betweter. Ook kun je je zenuwen zo kalmeren en er tegelijkertijd voor zorgen dat een interviewer zich kan identificeren met je persoonlijkheid.

Veel werkgevers beschouwen iemands persoonlijkheid als een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van een geschikte kandidaat. Het wordt zelfs gezien als een belangrijkere factor dan opleiding.

Conclusie: Hoe pak je de vraag "Vertel eens iets over jezelf" het beste aan?

Meer dan de helft van de recruiters vraagt tijdens een sollicitatiegesprek om iets over jezelf te vertellen, wat een brede vraag is, maar ook de kans geeft om je interviewer te motiveren om jou aan te nemen. Dit doe je door twaalf tips op te volgen:

  1. Blijf jezelf
  2. Neem de tijd en wees gedetailleerd
  3. Herhaal niet de inhoud van je CV
  4. Vermijd jargon
  5. Vertel een chronologisch verhaal
  6. Probeer te inspireren in plaats van informeren
  7. Bouw een band met je publiek op
  8. Leg niet je hele levensverhaal uit
  9. Benoem ook sportieve ervaringen
  10. Let op soortgelijke vragen
  11. Bereid je antwoord voor en schrijf het op
  12. Oefen het gesprek van tevoren

Door deze tips op te volgen, kun je een goed, duidelijk en inspirerend verhaal neerzetten, waardoor de interviewer overtuigd is van jouw geschiktheid voor de functie. Geïnterviewd worden voor de baan die je graag wilt bekleden, blijft spannend, maar heeft op deze manier een grotere kans van slagen.