Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

Voordelen van het werken als interim professional

  • Home
  • Blogs
  • Voordelen van het werken als interim professional

30 september 2023

Volgens het CBS werken in Nederland meer dan 1,24 miljoen mensen freelance. Dit betekent dat het aantal zelfstandigen zonder personeel in minder dan vijf jaar tijd explosief gestegen is.

Voordelen van het werken als interim professional

Volgens het CBS werken in Nederland meer dan 1,24 miljoen mensen freelance. Dit betekent dat het aantal zelfstandigen zonder personeel in minder dan vijf jaar tijd explosief gestegen is. De verwachting is dat het aantal zzp’ers de komende jaren verder zal toenemen. Ongeveer een miljoen van de mensen die interim werken biedt eigen diensten aan uit arbeid. Zzp’ers zien we terug in alle bedrijfstakken. De grootste stijging was te zien in de overige zakelijke dienstverlening en in de verhuur. Ook het aantal mensen dat freelance werkt in de cultuursector, sport en recreatie neemt bovengemiddeld toe. Het CBS en TNO hebben dit jaar de Zelfstandigen Enquête Arbeid gepubliceerd. Uit deze enquête blijkt dat zelfstandig ondernemers die hun eigen diensten aanbieden vooral het zelf kunnen bepalen wanneer en hoeveel ze werken, aangeven als reden om te kiezen voor het werken als interimmer. Ook een nieuwe uitdaging is een veel genoemd argument voor ondernemers. Wil jij weten wat meer voordelen zijn van het werken als zzp’er? Lees snel verder.

Vrijheid

Zoals ook uit de Zelfstandigen Enquête Arbeid blijkt, is de vrijheid die het werken als interimmer biedt een belangrijke reden voor veel mensen om de stap te zetten naar het zelfstandig ondernemerschap. Je werkt waar en wanneer je wilt en dat maakt het makkelijk om te combineren met bijvoorbeeld een druk gezinsleven. Ook kies je voor klussen en projecten die je leuk vindt en waar je echt een uitdaging in ziet. Vakantie opnemen is bovendien een stuk eenvoudiger. Daarnaast kan je een kantoortje huren, thuis aan de slag of op een flexwerkplek. Op een mooie dag neem je je laptop mee naar het park.

Afwisseling in je werkzaamheden

Heb je het idee dat je in je huidige baan veel dezelfde werkzaamheden doet? Voorkom sleur en creëer afwisseling in je werk door het aannemen van diverse opdrachten. Door in verschillende branches ervaring op te doen of verschillende werkzaamheden te doen word je steeds breder inzetbaar. Ook een combinatie van werken in loondienst en werken als freelancer is mogelijk.

Uitdaging genoeg

Je telkens weer aanpassen aan nieuwe omstandigheden, je weg vinden in een nieuwe organisatie en wisselende klussen oppakken zorgt voor veel uitdaging. Daarnaast biedt het zelfstandig ondernemerschap meer kansen voor zelfontplooiing. Je bent zelf verantwoordelijk voor het slagen van je onderneming en dat betekent dat je allerlei nevenwerkzaamheden verricht, zoals marketing, de boekhouding en projectmanagement. Ook het doen van belastingaangifte werkt voor zzp’ers anders dan voor mensen die in loondienst zijn. Er valt meer dan genoeg te ontdekken als startende ondernemer.

Belastingvoordelen als freelancer

Als zelfstandige heb je belastingvoordelen die je niet hebt als je in loondienst werkt. De zelfstandigenaftrek is daar een van. Je mag een bepaald percentage van je winst aftrekken waardoor je minder belasting betaalt. Je moet wel voldoen aan een aantal voorwaarden, waaronder het urencriterium. Het kabinet heeft aangekondigd de zelfstandigenaftrek te verlagen van € 5.030 in 2023 naar € 3.750 in 2024. Het plan is om deze verlaging de komende jaren door te zetten. Het is verstandig om hiermee rekening te houden als je zelfstandig ondernemer bent. Begin je net als ondernemer dan mag je in veel gevallen de startersaftrek toepassen. Laat je van tevoren goed informeren en voorkom het mislopen van belastingvoordelen.

Zelf je inkomen bepalen

Als je een professional bent met meerdere jaren werkervaring kan je bij een werkgever in salaris vaak niet meer doorgroeien. Als zzp’er bepaal je zelf je tarief. Natuurlijk is dit een kwestie van vraag en aanbod, maar als jij hele specifieke expertise te bieden hebt, zijn opdrachtgevers graag bereid om hier meer voor te betalen. Ook de huidige krappe arbeidsmarkt is gunstig voor freelancers. Het geld dat je extra verdient, kan je gebruiken voor jezelf of kan je investeren in de ontwikkeling van je bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan het huren van kantoorruimte, een cursus volgen of het investeren in online marketing.

Het vergroten van je netwerk

Doordat je werkt aan uiteenlopende projecten bij verschillende klanten of organisaties bouw je een enorm netwerk op. Doordat je een periode aan een opdracht werkt, leer je diverse bedrijven goed kennen. Ook zien zij jouw toegevoegde waarde. Je contactpersonen voeg je toe aan je netwerk en zo’n actief netwerk zorgt weer voor nieuwe klussen en brengt je in contact met interessante relaties. Dit kan ook leiden tot nieuwe ontwikkelingskansen voor je onderneming.

Doen waar je energie van krijgt

Doordat je zelf bepaalt welke opdrachten je aanneemt en wat voor werk je doet, zal je niet zo snel meer met tegenzin naar je werk gaan. Je focust je op werkzaamheden waar je energie van krijgt en daardoor ga je elke dag met plezier naar je werk.

De overstap maken? Dit zijn de aandachtspunten

Zie jij het zelfstandig ondernemerschap na het lezen van de voordelen wel zitten? Om succesvol te worden is het belangrijk dat je je goed inleest. Schrijf een ondernemersplan waarin je je plannen concreter maakt. Hierin beschrijf je ook waar je kansen ziet, wat mogelijke obstakels zijn en wie je concurrenten zijn. Voordat je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel is het belangrijk dat je een rechtsvorm kiest. Veel zzp’ers kiezen ervoor om als eenmanszaak aan de slag te gaan of als vennootschap onder firma (vof). Veel ondernemers zien op tegen het voeren van hun eigen administratie. Dit valt reuze mee als je vanaf het begin je zakelijke administratie bijhoudt en hier een goed systeem voor hebt. Er zijn verschillende administratiesystemen waar je gebruik van kan maken.

De stap maken naar het werken als zelfstandig ondernemer

Denk jij erover om als interim medewerker aan de slag te gaan? Op de huidige krappe arbeidsmarkt staan opdrachtgevers te springen om professionals die freelance aan de slag kunnen. Schrijf je in bij ons interim bemiddelingsbureau en vindt de perfecte match.