Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

Waar een goede KAM-coördinator aan moet voldoen

  • Home
  • Blogs
  • Waar een goede KAM-coördinator aan moet voldoen

14 januari 2023

Het milieu is tegenwoordig een zeer belangwekkende kwestie in veel verkiezingsprogramma's van politieke partijen. Dit heeft als direct gevolg dat veel bedrijven zich daar ook mee bezig gaan houden. Bedrijven moeten verantwoordelijk met het milieu omgaan en dat kan soms best pittig zijn.

Een KAM coördinator is onder andere verantwoordelijk voor milieuvriendelijk handelen binnen een organisatie, maar ook voor de kwaliteit en de arbeidsomstandigheden. Maar welke eigenschappen behoren nu toe tot een goede KAM-coördinator? En hoe ziet dit er in de praktijk uit? In dit artikel gaan we daar wat verder op in.

De eigenschappen van een goede KAM-coördinator

Als KAM-coördinator heb je veel verantwoordelijkheden en daarom is lang niet iedereen daar competent genoeg voor. Hieronder beschrijven wij enkele basiseigenschappen waar elke KAM coördinator sowieso aan moet voldoen.

Goed kunnen organiseren

De naam van de functie KAM-coördinator zegt het eigenlijk al: je moet goed kunnen zijn in coördineren en organiseren. Als KAM-coördinator kan het bijvoorbeeld zijn dat je te maken krijgt met een milieuprobleem in het bedrijf of organisatie alwaar je werkzaam bent. Mocht dat het geval zin, dan moet jij degene zijn die dit goed kan sturen. Je moet dan soms moeilijke besluiten nemen en ook de mensen hierin meenemen. Het is dus belangrijk om overeenstemming te vinden, zodat alle neuzen dezelfde kant op wijzen. Dat is een zeer belangrijke eigenschap.

Sterke communicatievaardigheden bezitten

Als KAM-coördinator is het ook zeer belangrijk om in bezit te zijn van sterke communicatievaardigheden. Je krijgt namelijk met verschillende sectoren in het bedrijf te maken en jij moet op goede voet staan met al deze sectoren. Bovendien kan de manier van communiceren in deze sectoren ook flink verschillen. Ben je bijvoorbeeld werkzaam in een groothandel, dan moet jij de boodschap kunnen overdragen aan de magazijnmedewerkers maar ook aan mensen in het kantoor. Bovendien moet je ook mensen met elkaar zien te verbinden. Er kunnen namelijk pittige situaties in een organisatie ontstaan en als KAM-coördinator moet jij lastige beslissingen goed kunnen overbrengen.

Zelfstandigheid

Als KAM-Coördinator vervul je in principe een zeer zelfstandige functie binnen een bedrijf. Doorgaans is er in een bedrijf namelijk sprake van een hiërarchie, maar als KAM Coördinator ben je volledig zelfstandig en verantwoordelijk voor je eigen beleid. Daarom moet je ook het type zijn dat in zijn eentje beslissingen durft te nemen en niet constant aan de hand moet worden gehouden. Bovendien moet je ook zeer flexibel zijn. Er kunnen bijvoorbeeld nieuwe richtlijnen zijn aangekondigd en jij bent er dan weer verantwoordelijk voor dat het nieuwe beleid wordt uitgevoerd wat betreft Arbo, kwaliteit of de milieuomstandigheden.

Wat maakt iemand een goede KAM-Coördinator?

Hierboven hebben we benoemd welke fundamentele menselijke eigenschappen belangrijk zijn om als KAM-Coördinator aan de slag te kunnen. Maar hoe ziet dit er dan precies in de praktijk uit? Met andere woorden: wat maakt iemand een goede KAM-Coördinator?

Iedereen te vriend houden

Het is belangrijk om iedereen binnen het bedrijf te vriend te houden. Natuurlijk is dat sowieso verstandig als je werkzaam bent binnen een organisatie, maar als KAM-Coördinator is dat nog belangrijker. De reden hiervoor is dat jij ook afhankelijk bent van de mensen die werkzaam zijn binnen het bedrijf. Als het gaat om belangrijke doorvoeringen, dan moet jij al het personeel natuurlijk motiveren om met je ideeën mee te gaan. Anders kunnen de ideeën nog wel zo goed zijn, maar als er geen draagvlak voor is dan heb je er niets aan.

Op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelen

Het is bovendien belangrijk om altijd goed op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen als het gaat om Arbo- en milieuwetgeving. Dat betekent dus ook dat jij in je vrije tijd het nieuws goed moet volgen, zodat je niet voor verassingen komt te staan. Bovendien moet je ook goed op de hoogte zijn van de zaken in de organisatie waar je werkt. Daarom moet je in contact zijn en blijven met de verschillende sectoren in een bedrijf of organisatie.

Een freelance KAM-coördinator inhuren

Heeft jouw organisatie een KAM-coördinator nodig? Bij Bureau Ad Interim kun jij een freelance KAM-coördinator inhuren. Het voordeel is dat ze allemaal zijn voorzien van veel ervaring. Bovendien zit je met een freelancer nergens aan vast. Het is dus ideaal voor de lange termijn, maar ook als deze voor een bepaalde periode moet invallen en je als bedrijf niet vast wil zitten aan een arbeidscontract. Wij weten altijd een uitstekende expert te koppelen aan de organisatie, zodat bedrijfsprocessen soepeler kunnen gaan verlopen.