Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden. Wij bemiddelen ook in loondienst vacatures.

Waarom durven veel zelfstandigen niet te onderhandelen met opdrachtgevers?

  • Home
  • Blogs
  • Waarom durven veel zelfstandigen niet te onderhandelen met opdrachtgevers?

27 oktober 2023

Als een interim, freelance of zzp professional heb je de verantwoordelijkheid over je eigen werkinvulling. Dit betekent onder andere dat je zelf je uurtarief mag bepalen, waarover je soms moet onderhandelen met opdrachtgevers.

Waarom durven veel zelfstandigen niet te onderhandelen met opdrachtgevers?

Als een interim, freelance of zzp professional heb je de verantwoordelijkheid over je eigen werkinvulling. Dit betekent onder andere dat je zelf je uurtarief mag bepalen, waarover je soms moet onderhandelen met opdrachtgevers. Dit is erg belangrijk om jezelf niet tekort te doen, maar blijkt voor veel zelfstandigen nog best een uitdaging. In dit artikel gaan we in op de barrières die zelfstandigen ervaren bij het onderhandelen met opdrachtgevers en welke tips kunnen helpen om dit in goede banen te leiden.

Het belang van goed kunnen onderhandelen als zelfstandige

Onderhandelen over je uurtarief als zelfstandige is erg belangrijk, wat veel vaker voorkomt dan bij een gemiddelde werknemer in loondienst. Hierbij moet je voor jezelf een bepaalde ondergrens bepalen en een uurtarief samenstellen dat gebaseerd is op de ondernemersrisico's, kosten en andere zaken waar je mee te maken krijgt. Uiteindelijk moet het verdiende inkomen natuurlijk wel voldoende opleveren.

Opdrachten volgen zich vaak in een vrij hoog tempo achter elkaar op, waardoor je als zelfstandige vaak opnieuw moet onderhandelen met nieuwe opdrachtgevers. De ene opdrachtgever zal wellicht ook bereid zijn om meer te geven voor je werkzaamheden dan de andere en het kan gebeuren dat jullie er samen niet uitkomen. Dan moet je zelf bepalen of de opdracht en de hiervoor gegeven prijs het waard zijn of dat je liever verder zoekt.

Zelfstandige professionals onderbetaald en ontevreden

Toch blijkt het onderhandelen over het uurtarief voor veel zelfstandigen niet zo makkelijk. 42% van alle zelfstandigen krijgt namelijk te weinig betaald. Dit komt omdat veel zelfstandigen zelf niet durven te onderhandelen met mogelijke opdrachtgevers, waarbij ze lijden aan het zogenaamde "voor jou tien anderen-syndroom", oftewel ze zijn bang dat ze anders niet genoeg opdrachten binnenhalen. Als gevolg hiervan is een kwart van alle zelfstandigen ontevreden over zijn of haar inkomen, zoals blijkt uit een onderzoek van TNO en het CBS. Dit is logisch, aangezien de kans dat onderbetaalde zelfstandigen achterblijven in inkomen hierdoor veel groter is dan bij werknemers in loondienst, die vaak op automatische wijze omhoog gaan op de loonladder.

Tips om te onderhandelen met opdrachtgevers

Daarom is het belangrijk dat je als zelfstandige goed leert onderhandelen met opdrachtgevers om een uurtarief te krijgen waar je recht op hebt en tevreden mee bent. Onder andere de volgende zaken kunnen hierbij helpen.

1. Kom op voor jezelf

Zelfvertrouwen is een essentiële eigenschap voor ondernemers en als zelfstandige moet je goed voor jezelf opkomen. Tijdens onderhandelingen met opdrachtgevers moet je stevig in je schoenen blijven staan, ook als je uurtarief is gestegen. Opdrachtgevers zullen dit niet leuk vinden, maar als je het goed onderbouwd, zullen ze hier waarschijnlijk geen bezwaar tegen hebben.

2. Ontwikkel een goede werkrelatie

Bij onderhandelingen hoeven er niet altijd conflicten te ontstaan en het is juist heel waardevol om een goede werkrelatie met een klant of opdrachtgever op te bouwen. Dit is mogelijk door duidelijk te communiceren en win-win situaties te vinden, waar beide partijen tevreden mee zijn. Door zo'n professionele relatie op te bouwen, zullen klanten ook minder snel protesteren tegen stijgende uurtarieven.

Een goede werkrelatie houdt ook in dat je de samenwerking bespreekt met bestaande opdrachtgevers, waardoor makkelijker een vertrouwensband wordt opgebouwd. Door regelmatig de samenwerking te bespreken, kunnen knelpunten tevens gemakkelijker op tafel worden gelegd, zoals geldzaken. Veel mensen vinden het eng om hierover te praten, maar het is nou eenmaal onderdeel van een zakelijke relatie. Een goede communicatie vergroot het vertrouwen van beide partijen en zo kun je als zelfstandige polsen of een verhoging van je uurtarief goed wordt ontvangen.

3. Geef goede argumenten

Een centraal element van goede onderhandelingsvaardigheden is het geven van goede argumenten. Onderhandelen kan iedereen leren, waarbij je bijvoorbeeld goed moet luisteren naar de opdrachtgever en doelen moet stellen. Bovendien is het goed om te benadrukken wat jouw kwaliteiten zijn en welke onmisbare waarde jij als zelfstandige aan de opdrachtgever biedt. Dit kan namelijk een stijging in de prijs of een hoger uurtarief ten opzichte van de concurrentie compenseren. Een goede onderbouwing van een uurtarief is altijd belangrijk, wat bijvoorbeeld extra ervaring of een speciale opleiding kan zijn. Door al deze zaken gaat jouw marktwaarde als zelfstandige professional omhoog.

Bij een verhoging van je uurtarief kun je tevens een overgangsperiode hanteren, waardoor bestaande klanten zich op de verhoging kunnen voorbereiden. Dit vergroot de kans dat zij positief reageren op de verandering in prijs.

4. Wees creatief

De aanhouder wint en dit geldt ook vaak bij onderhandelingen. Als een potentiële opdrachtgever jouw aanbod afwijst, kun je met een tegenbod komen. Wees hier creatief in en geef interessante argumenten waarom jouw uurtarief van deze hoogte moet zijn. Opdrachtgevers komen dan misschien met het argument dat ze elke freelancer hetzelfde betalen, maar dat betekent niet dat hier niet over te onderhandelen valt. Misschien kun je wel meer uren factureren als het uurtarief niet omhoog kan of wellicht kun je minder uren maken voor hetzelfde dagtarief?

Er zijn ook mensen die stoppen met het rekenen van een uurtarief, omdat ze als zelfstandige sneller worden in hun werk naarmate ze meer kennis en ervaring opdoen. Kies in plaats daarvan voor een vaste prijs per dienst, zoals een ontwikkelde website als websiteontwikkelaar of een aangelegde tuin als hovenier.

5. Wees niet bang om nee te zeggen

Blijf altijd trouw aan jezelf en ga niet onder je van tevoren vastgestelde minimumtarief. Als je steeds maar "ja" blijft zeggen tegen minder betaalde klussen, kun je namelijk geen nieuwe opdrachten met een hoger tarief meer aannemen. Er zullen altijd opdrachtgevers zijn die je te duur vinden en je kunt een beetje ingeven, maar wel tot op een zekere hoogte. Wees niet bang om soms "nee" te zeggen, want voor elk tarief is een opdrachtgever te vinden.

Ben jij een zelfstandige ondernemer en ben je op zoek naar een nieuwe opdrachtgever? Stuur je cv naar ons bij Bureau Ad Interim op en wij maken de ideale match. Of doe juist een aanvraag als opdrachtgever en wij zoeken de perfecte zelfstandige professional voor de opdracht. Hierbij zorgen we ervoor dat beide partijen tevreden uit de onderhandelingen komen.