Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden. Wij bemiddelen ook in loondienst vacatures.

Waarom een schriftelijke motivatie belangrijk is bij een sollicitatie ook bij interim opdrachten

  • Home
  • Blogs
  • Waarom een schriftelijke motivatie belangrijk is bij een sollicitatie ook bij interim opdrachten

14 januari 2023

Een motivatiebrief schrijven, wordt door veel sollicitanten als de moeilijkste fase gezien in het sollicitatieproces. De reden hiervoor is dat veel mensen moeite hebben om hun motivatie op de juiste manier onder woorden te brengen. Je wilt jezelf immers verkopen, maar ook dichtbij de waarheid blijven.

Ook bij het bemachtigen van een interim opdracht is een motivatiebrief een belangrijke factor, waarin je kunt laten zien wie je bent, welke ambities je hebt en waarom de opdracht goed bij jou als professional past. Echter, wat moet er precies in een schriftelijke motivatie, waarom helpt het jou bij het verkrijgen van die baan of opdracht en door middel van welke tips schrijf jij de beste motivatiebrief?

1. Wat is een schriftelijke motivatie?

Motivatie staat voor iets dat iemand drijft tot gedrag en het kan ervoor zorgen dat je beter presteert. In feite gaat motivatie over waar iemand iets voor doet en inspanning voor levert. Als het gaat om een baan zal een groot deel van deze motivatie draaien om een inkomen, maar er zijn meer drijfveren dan geld nodig om ergens te willen werken. Deze drijfveren wil een werkgever te weten komen van een sollicitant middels een motivatiebrief. Zodoende willen werkgevers weten of iemand voor meer dan alleen een goed salaris solliciteert, bijvoorbeeld omdat het dichterbij zijn of haar woonadres is of door de vaste contracten en verschillen met de concurrentie.

Voor zowel een vaste baan als een tijdelijke opdracht zorgt een motivatiebrief ervoor dat je kunt laten zien waarom je een geschikte kandidaat bent en hoe je waarde kunt toevoegen. Een interim professional heeft vaak al veel verschillende werkomgevingen gezien, waardoor hij of zij een andere kijk heeft op zaken. Of misschien ben je wel heel gespecialiseerd op één bepaald gebied in jouw branche, waardoor je kunt uitblinken voor een opdracht. Door middel van een goede motivatie kun je deze waarde overbrengen op een potentiële opdrachtgever.

Een goede motivatiebrief schrijven, is helemaal belangrijk wanneer je een carrièreswitch wilt maken. Als jij van een baan als bedrijfsleider in een supermarkt naar een leidinggevende baan bij de gemeente wilt overstappen, moet je je motivatie extra goed onderbouwen. Een werkgever is in dit geval namelijk nieuwsgierig naar jouw beweegreden om de ene sector te verruilen met de andere en waarom je denkt dat dit beter bij jou past.

2. Welke onderdelen bevat een schriftelijke motivatie?

Een goede motivatiebief schrijven, kan dus het verschil maken tijdens een sollicitatie. Wat moet er precies in deze motivatie staan?

A. Inleiding

Hierin vermeld je de aanleiding voor het schrijven van de brief, waarin je bespreekt wat je in de baan of opdracht aanspreekt. Maak overigens ook gelijk duidelijk wat je wilt en laat al een beetje je persoonlijkheid doorschemeren. Je kunt bijvoorbeeld zeggen "In deze motivatiebrief wil ik laten zien dat ik goed pas bij de functie" of "Via deze schriftelijke motivatie wil ik mijn ervaring en kennis benadrukken voor de functie".

B. Kern

De kern van je motivatiebrief kun je het beste in drie delen opsplitsen:

  • Deel 1: Licht je persoonlijkheid kort toe met een aantal karakteristieke kenmerken die van pas komen in de functie, waarnaast je je passie duidelijk maakt. Geef aan wat je meebrengt om de functie of opdracht optimaal in te vullen en welke eigenschappen je hiervoor goed kunt inzetten.
  • Deel 2: Vervolg de kern met een aantal eisen die in de opdracht als verplicht genoemd worden. Geef ook een voorbeeld van relevante ervaring die je hebt opgedaan tijdens je loopbaan en voeg eventueel in het kort een aanpak toe voor de uitvoering van de opdracht.
  • Deel 3: Het is ook belangrijk om te vermelden wat je zoekt in een baan of opdracht en opdrachtgever of werkgever. Wat verwacht je van de functie en het bedrijf? Vul dit aan met wat je heeft aangetrokken om te solliciteren en eventueel een brandende vraag over de opdracht. Tot slot kun je nog beschrijven hoe je de samenwerking met de opdrachtgever of werkgever voor je ziet.

C. Afsluiting

Vat in een zin samen wat je precies hebt verteld in je motivatiebrief en waarom jij dus goed past bij de functie. Hierna kun je een afsluitende vraag in je slot verwerken. Sluit vervolgens af met een uitnodiging aan de opdrachtgever of werkgever om te sparren met jou over de invulling van de rol die je wilt bekleden binnen een bedrijf, oftewel nodig uit tot verder contact.

3. Wat zijn de voordelen van het schrijven van een goede motivatie?

Een goed geschreven motivatiebrief zorgt ervoor dat je jezelf goed kunt introduceren bij een opdrachtgever of werkgever. Zo laat je zien dat je een waardevolle toevoeging bent voor het bedrijf, doordat je met je sterke punten de aandacht van de lezer kunt trekken. Dit vergroot je kans om verder te komen in het selectieproces en uiteindelijk de opdracht of baan binnen te halen. Daarnaast laat je nog andere dingen zien via een goede motivatiebrief.

A. Dat je punctueel bent

Wanneer je een foutloze motivatiebrief inlevert, waarin je ook nog talent voor taal laat zien, kom je over als een nauwkeurig persoon die de vacature belangrijk vindt en tijd heeft gestoken in de opzet van de brief. Voor veel functies is nauwkeurig en stipt zijn erg belangrijk, bijvoorbeeld om klanten tevreden te houden, maar ook om een productieproces soepel te laten verlopen. Zodoende toon je met een goede, nette brief aan dat je deze essentiële eigenschap bezit.

B. Dat je uniek bent

Tijdens een sollicitatieprocedure wil je opvallen bij een potentiële opdrachtgever of werkgever. Je kunt een motivatiebrief hiervoor inzetten door een unieke combinatie van opgedane ervaringen en vaardigheden te benadrukken. Zo laat je zien dat je aan de gestelde functie-eisen voldoet. Geef bijvoorbeeld voorbeelden waarmee je duidelijk het verband aantoont tussen jouw kennis, capaciteiten en ervaringen met de behoeften van de werkgever.

C. Dat je werkervaring hebt

Academische vaardigheden zijn belangrijk om voor een sollicitatiegesprek geselecteerd te worden, maar het relateren van je ervaring aan de functieomschrijving is ook doorslaggevend. In je schriftelijke motivatie kun je voorbeelden geven van je relevante ervaring, waardoor gelijk een link wordt gelegd met de invulling van de functie.

D. Dat je enthousiast bent

Door een overtuigende motivatiebrief in te leveren, laat je zien dat je de tijd hebt genomen om onderzoek naar het bedrijf te doen en om de behoeften van de werkgever te doorgronden en interpreteren. Hierdoor kun je je enthousiasme overbrengen over de functie, wat ook een belangrijke eigenschap is voor veel functies.

4. Welke eisen zitten aan een schriftelijke motivatie voor een interim opdracht?

Wanneer je je voor een interim opdracht inschrijft, is het aanleveren van een motivatiebrief één van de eisen. Per opdrachtgever kunnen de specifieke eisen aan deze motivatiebrief verschillen, maar over het algemeen zijn een aantal eisen voor de inhoud altijd van kracht. De eerste is dat de wensen en eisen aan je kennis en ervaring voor de opdracht in je motivatiebrief terug te vinden moeten zijn. Er wordt vaak per eis en wens vermeld of deze in je motivatiebrief moet staan. Als dit niet vermeld staat in de opdracht kun je het beste de belangrijkste wensen kort toelichten.

Daarnaast kan er gevraagd worden om te beschrijven hoe je de opdracht wilt aanpakken of uitvoeren. Overigens geldt er vaak een limiet aan hoelang je brief mag zijn. Vaak is dit een half A4'tje tot anderhalf A4'tje, wat tevens betekent dat je kort en bondig moet schrijven.

Het succes van een motivatiebrief hangt verder alles af van de manier waarop je je persoonlijkheid en vaardigheden beschrijft. Schrijf bijvoorbeeld in je eigen stijl door veel humor erin terug te laten komen of juist een warme schrijfstijl aan te houden. Ook moet je je vaardigheden duidelijk en volledig beschrijven.

Let er wel op dat een motivatiebrief geen autobiografie is, maar meer een soort visitekaartje. Hiermee kun je de opdrachtgever interesseren voor een vervolggesprek. Zorg er dus juist voor dat het een korte, duidelijke weergave is van je persoonlijkheid, passie en vaardigheden. Het is een soort platform om bepaalde, belangrijke kenmerken uit te lichten van jezelf die voor de opdracht relevant zijn.

De opdracht moet goed bij jou passen, maar dit geldt ook voor de opdrachtgever en het bedrijf hierachter. Dit kun je ondervinden tijdens een intakegesprek en hier kun je in je brief naar verwijzen en naartoe werken. Daarom is het belangrijk om je interesse voor de opdracht te tonen en eventueel een brandende vraag te stellen. Ook kun je de opdrachtgever uitnodigen voor een verder gesprek over de invulling van de opdracht en de samenwerking.

5. Met behulp van welke tips stel je een goede motivatiebrief samen?

Met de volgende concrete tips schrijf jij een goede motivatiebrief om die baan of opdracht bij dat interessante bedrijf binnen te halen.

A. Maak een overzicht van de eisen

Begin met een overzicht van de informatie die in je brief moet staan, bijvoorbeeld door middel van een bullet list. Wanneer je al deze informatie hebt verzameld, kun je per onderwerp een aantal regels schrijven. Probeer een goede, duidelijke toelichting te geven bij alle wensen en eisen en let nog niet te veel op de woordlimiet.

B. Benoem belangrijke informatie

Lees vervolgens de opdracht opnieuw goed door en maak aantekeningen bij je eigen tekst voor informatie die eruit springt en het waard is om te vermelden. Zorg er in ieder geval voor dat je de volgende vragen beantwoord hebt:

  • Wat in de opdracht spreekt je aan?
  • Welke passie heb je in relatie tot de opdracht?
  • Welke brandende vraag heb je na het lezen van de omschrijving van de opdracht?
  • Wat is de achterliggende bedoeling van de opdracht?

C. Beschrijf je eigenschappen en persoonlijkheid

Ook je competenties en persoonlijkheid moeten goed naar voren komen. Wat neem je mee om de opdracht optimaal in te vullen? En welke eigenschappen kun je hiervoor gebruiken? Geef je schrijfstijl overigens een persoonlijk tintje om jezelf er goed in terug te laten zien. Dit maakt het lezen van je motivatiebrief ook leuker, doordat het opvalt ten opzichte van andere kandidaten.

D. Orden de informatie

Als laatste moet je de informatie goed ordenen en samen laten smelten om een sterke motivatiebrief neer te zetten. Het is handig om kort en bondig te schrijven, omdat uitgebreid al snel saai wordt om te lezen. Er zijn twee manieren voor het goed ordenen van je informatie:

  • De eerste manier is intuïtief schrijven en de voorbereiding aan de kant leggen. Je hebt immers alles dat je wilt vertellen al vastgesteld en in je hoofd zitten. Daarom schrijf je aan één stuk door je motivatiebrief en controleer je naderhand of alle vereiste informatie erin staat.
  • De tweede manier is gericht op het intensief gebruiken van de voorbereiding. Je gaat stuk voor stuk de geschreven informatie onderverdelen om er een samenhangend geheel van te maken. Gebruik bijvoorbeeld de indeling die hierboven is gegeven, waarbij je een specifieke inleiding, kern en afsluiting maakt. Lees vervolgens je stuk door en vul aan met overgangszinnen.

6. Conclusie: Waarom een schriftelijke motivatie belangrijk is bij een sollicitatie

Een schriftelijke motivatie is dus belangrijk tijdens een sollicitatieprocedure voor het krijgen van zowel een vaste baan als een tijdelijke opdracht. Immers kun je hierin laten zien dat je uiterst geschikt bent voor de opdracht of functie, waarbij je laat zien dat je punctueel, uniek en enthousiast bent met de nodige praktische werkervaring. Je moet je wel aan een aantal belangrijke eisen houden, zoals de maximale woordlimiet, het vermelden van de eisen en wensen uit de functieomschrijving en de invulling van de opdracht en het beschrijven van je ervaringen en persoonlijkheid. Door ook nog een aantal schrijftips en een concrete opzet te volgen, schrijf jij een goede, persoonlijke en bondige motivatiebrief om die baan of opdracht binnen te halen.