Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

Waarom en wanneer schakel je als zelfstandige een incassobureau in?

  • Home
  • Blogs
  • Waarom en wanneer schakel je als zelfstandige een incassobureau in?

18 juni 2024

Als interim, freelance of zzp professional ben je afhankelijk van betalingen van klanten en opdrachtgevers voor het draaiende houden van je bedrijf.

Waarom en wanneer schakel je als zelfstandige een incassobureau in?

Als interim, freelance of zzp professional ben je afhankelijk van betalingen van klanten en opdrachtgevers voor het draaiende houden van je bedrijf. Het kan echter voorkomen dat klanten facturen niet op tijd of zelfs helemaal niet betalen. Hierbij kun je ervoor kiezen om een incassobureau in te schakelen, dat zich specialiseert in openstaande facturen innen. In dit artikel gaan we in op waarom en wanneer je als zelfstandige een incassobureau inschakelt en wat hierbij komt kijken.

Wat doet een incassobureau?

Een incassobureau is een bedrijf gespecialiseerd in het innen van facturen die nog openstaan voor andere bedrijven. Ondernemers krijgen namelijk weleens te maken met klanten die facturen niet op tijd of helemaal niet betalen, waar een tijdrovend en frustrerend proces op volgt. Ook als zelfstandige, zoals interim professional, kun je dit uit handen geven aan een incassobureau. Immers ben je al druk genoeg met het runnen van je bedrijf en uitvoeren van opdrachten voor verschillende opdrachtgevers. Tegelijkertijd kan een incassobureau er wel voor zorgen dat die openstaande facturen betaald worden en jij de inkomsten krijgt waarvoor je hebt gewerkt.

Vaak bieden incassobureaus allerlei diensten aan, die direct of indirect gerelateerd zijn aan de betaling van facturen. Deze diensten zijn bijvoorbeeld:

  • Aanmaningen: Brieven sturen met aanmaningen aan een schuldenaar om alsnog een openstaande factuur te betalen binnen een bepaalde termijn.
  • Betalingsregelingen: Speciale regelingen voor betalingen die getroffen worden met een schuldenaar.
  • Dagvaardingen: Als een factuur blijft openstaan, kan een dagvaarding gedaan worden, wat door middel van een advocaat of deurwaarder gebeurt.
  • Debiteurenadministratie: Als een incassobureau het debiteurenbeheer overneemt, kunnen onnodige incasso's voorkomen worden.
  • Risicoanalyses: Ten slotte kunnen incassobureaus het kredietprofiel van potentiële opdrachtgevers in kaart brengen aan de hand van informatie over bijvoorbeeld schuldsaneringen en faillissementen, om zo de risico's van een incasso te voorspellen.

Verschil met een deurwaarder

Een deurwaarder en incassobureau houden zich allebei bezig met openstaande facturen en het innen van schulden. Echter, een deurwaarder heeft een wettelijke status en daardoor meer macht dan een incassobureau. Zo kan een deurwaarder beslag leggen en een incassobureau niet. Aan de andere kant gaat hier een milde fase aan vooraf, waarin brieven gestuurd worden en telefonisch contact opgenomen wordt, wat een incassobureau ook kan doen. Zodoende is een incassobureau een goede optie, waarnaast een deurwaarder later altijd nog ingeschakeld kan worden voor de gerechtelijke fase.

Waarom als zelfstandige een incassobureau inschakelen?

Als zelfstandige ben je afhankelijk van betalingen van klanten om je bedrijf te runnen en openstaande facturen kunnen tot financiële problemen leiden. Hierdoor kun je mogelijk niet voldoen aan verplichtingen of investeren in nieuwe opdrachten of projecten. Daarnaast kan het veel tijd en moeite kosten om achter achterstallige betalingen aan te gaan. Door een incassobureau in te schakelen, kunnen openstaande facturen efficiënt en snel geïnd worden, waardoor jij lekker verder kunt met jouw onderneming.

Procedure

Een incassobureau inschakelen, is meestal heel eenvoudig te doen via een online aanmeldprocedure. Hierbij kun je dan wat gegevens en details van je situatie invullen, waarna het bureau contact met je zal opnemen. Vervolgens wordt er naar een oplossing gezocht om de factuur alsnog betaald te krijgen. Mocht dit niet lukken, kan er altijd een gerechtelijke procedure gestart worden, waarbij het incassobureau je zal begeleiden.

Kosten

Voor veel ondernemers zijn de kosten van een incassotraject wel een drempel. Zeker voor zelfstandige professionals is het goed om de kosten op te wegen tegen het factuurbedrag, waarnaast veel incassobureaus ook een drempelbedrag hanteren. Overigens is het niet alsof je helemaal geen tijd kwijt bent aan een incassotraject, aangezien je wettelijk verplicht bent om een vordering te onderbouwen in het incassodossier. Je moet dus bewijzen dat een debiteur een openstaande vordering heeft bij jou en dat deze niet betaald is. De klant moet je daarnaast ook verplicht vertellen dat je een incassobureau ingeschakeld hebt.

Wanneer schakel je een incassobureau in?

Er zijn verschillende situaties waarbij het inschakelen van een incassobureau handig kan zijn voor een interim, freelance of zzp professional.

Te late betaling

Het gebeurt in de zakelijk wereld wel eens dat een klant niet op tijd betaalt, wat een duidelijk teken is om een incassobureau te benaderen. Deze stap wordt meestal gezet als een betaling al twee tot vier weken te laat is. Het is hierbij wel belangrijk om snel te handelen om een nog verdere uitstel te voorkomen.

Geen reactie op herinneringen

Wellicht heb je al een herinnering of meerdere gestuurd en reageert de klant hier niet op? Bel dan een incassobureau, omdat zij precies weten hoe ze met deze situatie om moeten gaan. Daarnaast kunnen ze indien nodig juridische stappen zetten.

Zakelijke relaties beschermen

Een andere belangrijke situatie is om relaties met klanten niet te verpesten. Een incassobureau kan namelijk op een nette manier bemiddelen en zaken voor jou regelen, waardoor je naderhand nog wel zaken kunt doen voor de desbetreffende klant.

Financiële problemen voorkomen

Een incassobureau kan daarnaast voorkomen dat jouw bedrijf financiële problemen krijgt. Het helpt namelijk verliezen te beperken en zorgt voor een gezonde geldstroom. Dit is heel belangrijk voor je bedrijfsvoering.

Wat zijn je alternatieven?

Naast een incassobureau inschakelen voor openstaande facturen, kun je zelf maatregelen nemen. Denk hierbij aan contact opnemen met de klant en herinneringen sturen. Je kunt hierbij ook oorzaken bespreken van het niet betalen van de factuur en zoeken naar een geschikte oplossing. Daarnaast kun je overwegen om gerechtelijke stappen te ondernemen, onder andere door een dagvaarding te laten sturen. Je kunt tevens een gerechtelijke procedure starten, maar hier komen meestal hoge kosten en een intensieve tijdsinvestering bij kijken. Overweeg daarom wat de moeite waard is en het beste past bij jouw situatie.

Ben jij een zelfstandige professional en nog op zoek naar een nieuwe, uitdagende opdracht om voor een bepaalde periode aan te werken? Stuur je cv naar ons op en wij helpen je verder. Of meld je aan als opdrachtgever met een openstaande functie, dan maken wij de ideale match met een opdrachtnemer.