Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

Waarom is het juist nu gunstig om een bedrijfsfinanciering af te sluiten?

  • Home
  • Blogs
  • Waarom is het juist nu gunstig om een bedrijfsfinanciering af te sluiten?

24 juli 2024

Om diverse redenen kan het handig zijn voor ondernemers om een bedrijfsfinanciering of -lening af te sluiten.

Waarom is het juist nu gunstig om een bedrijfsfinanciering af te sluiten?

Om diverse redenen kan het handig zijn voor ondernemers om een bedrijfsfinanciering of -lening af te sluiten. Zo kunnen interim, freelance en zzp professionals bijvoorbeeld hun onderneming uitbreiden en hebben ze meer flexibiliteit voor het optimaliseren van bedrijfsprocessen. Het is hierbij wel handig om rekening te houden met de rente, die de voordeligheid van zo'n lening in grote mate beïnvloedt. Wat zijn de voordelen van een bedrijfslening en waarom is het juist in 2024 handig om zo'n lening af te sluiten als ondernemer?

Wat is een bedrijfslening?

Een bedrijfslening is een specifieke lening voor bedrijven en wordt ook vaak een zakelijke lening genoemd. Deze lening helpt bedrijven om bedrijfsuitgaven te doen en zorgt voor meer flexibiliteit in de bedrijfsvoering. Voor kleine bedrijven is dit tevens een handige manier om meer balans in de financiële stroom te verzorgen.

Voordelen

Het afsluiten van een bedrijfslening kan om diverse redenen voordelig zijn, waaronder:

  • Meer promotie en marketing: Allereerst biedt het meer kansen om te investeren in marketing, wat vooral bij de opstart van een bedrijf belangrijk is. Zo kan er doelgericht in effectieve reclame geïnvesteerd worden, wat voor meer klanten zorgt en daardoor meer inkomsten.
  • Flexibiliteit: Leningen zorgen tevens voor meer flexibiliteit en er zijn ook veel verschillende soorten bedrijfsleningen mogelijk. Deze verschillen qua looptijd, grootte en gebruik. Kortlopende leningen komen overigens het meeste voor, die een looptijd van een jaar hebben en daarna verlengd kunnen worden.
  • Gemakkelijke toegang: Het tarief van de maandelijkse betalingen kan dalen of stijgen op basis van de winst van een onderneming. Daarnaast zijn er flexibele aflossingsmogelijkheden, waardoor je met jouw onderneming kan aflossen op basis van je behoeften.
  • Uitbreiding: Door middel van een zakelijke lening is het voor bedrijven makkelijker om het aanbod uit te breiden en daardoor bedrijfsgroei te stimuleren.

Waarvoor kun je een bedrijfslening gebruiken?

Er zijn allerlei redenen waarom bedrijven ervoor kiezen om een bedrijfslening af te sluiten. De volgende drie redenen zijn veelvoorkomende redenen.

Investeren in bedrijfsgroei

Allereerst is het belangrijk voor bedrijven om in bedrijfsgroei te investeren of om voorbereidingen hiervoor te treffen. Met een lening is het mogelijk om in ideeën te investeren, ze te testen en succesvolle ideeën verder te ontwikkelen. Bovendien is het zo mogelijk om in je eigen kennis te investeren en kunnen processen makkelijker geoptimaliseerd worden.

Investeren in klanttevredenheid

Klanttevredenheid is belangrijk voor elk bedrijf en bepalend voor het imago. Immers zorgen tevreden klanten voor meer klanten en de groei van een merk, wat de meest effectieve vorm van reclame is. Investeren in klanttevredenheid kan door het verbeteren van diensten en producten, maar ook door klanten te verrassen en een stapje extra te zetten. Investeer bijvoorbeeld in een leuke marketingcampagne.

Investeren in productiviteit

Als laatste is het ook handig om in productiviteit te investeren, bijvoorbeeld door processen zo efficiënt mogelijk in te richten en de juiste materialen te kopen. Ga na wat jij nodig hebt om jouw bedrijf te verbeteren en investeer hier vervolgens in. Het kan ook voordelig zijn om een externe partij in te schakelen die werkprocessen voor jouw bedrijf analyseert en optimaliseert.

Wanneer is het gunstig om een bedrijfsfinanciering af te sluiten?

Wanneer het voordelig is om een bedrijfsfinanciering af te sluiten, wordt voor een groot deel door het rentebeleid bepaald van de Europese Centrale Bank. De hoge inflatie van de afgelopen jaren heeft gezorgd voor een flinke stijging van rentetarieven, wat ook heeft geleid tot hogere tarieven voor bedrijfsleningen. Om de financiële markt juist weer wat meer ademruimte te geven, heeft de Europese Centrale Bank in 2024 een rentedaling in gang gezet.

Een dalende rente betekent dat er gunstigere voorwaarden zijn om een bedrijfsfinanciering af te sluiten. Zo kun je tegen lagere kosten investeren in je eigen onderneming of bijvoorbeeld schulden herfinancieren. Daarom is het belangrijk om als ondernemer de renteontwikkelingen te volgen als je een bedrijfslening wil afsluiten en zo het juiste moment hiervoor te kiezen.

Renteverlaging 2024

De renteontwikkeling houdt ondernemers dus bezig en zo werd al voorspeld dat er in 2024 een renteverlaging zou komen. Dit is uitgekomen, aangezien op 12 juni de rente daalde van de Europese Centrale Bank. Daarom is het nu een gunstig moment om een bedrijfslening af te sluiten. Bovendien voorspellen experts dat er nog twee renteverlagingen zullen volgen in de loop van 2024.

Wanneer dit precies zal gebeuren, is echter nog onduidelijk, wat komt door twee factoren. Ten eerste stijgen de lonen in Europa, wat normaal gesproken tot inflatie leidt. Ten tweede kan een renteverlaging in Europa zorgen voor een daling van de koers van de euro als in de Verenigde Staten niet ook de rente daalt. Als gevolg hiervan wordt de import van producten uit de Verenigde Staten duurder.

Tips voor een bedrijfsfinanciering afsluiten

Overweeg jij als zelfstandig ondernemer om een bedrijfsfinanciering af te sluiten? Neem dan de volgende tips mee:

  • Ga voor een kortlopende rente: Het is gunstig om een kortlopende rente af te sluiten, bijvoorbeeld van maximaal vijf jaar, om bij een verlenging van een mogelijke verdere rentedaling te profiteren.
  • Kies het juiste moment: Het is belangrijk om de ontwikkelingen goed te volgen en zo het juiste moment uit te kiezen voor een bedrijfslening.
  • Bekijk de voorwaarden: Naast een aantrekkelijke rente zijn er meer factoren van invloed op een gunstige lening. Bekijk daarom de voorwaarden van een geldverstrekker goed, waar nodig met een adviseur, om te kijken wat het beste bij jouw situatie past.
  • Start met een hogere aflossing: Door aan het begin van een lening meer af te lossen, vallen de maandlasten ook lager uit.
  • Verdeel in meerdere leendelen: Je kunt het leenbedrag ook nog in meerdere delen opsplitsen met verschillende looptijden, waardoor je een stelsel kunt kiezen dat helemaal bij jouw situatie past.

Ben jij een opdrachtgever en op zoek naar een interim, freelance of zzp professional? Of ben je juist zo'n zelfstandig ondernemer en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Bij Bureau Ad Interim helpen we jou met de ideale match tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.