Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

Waarom is parttime ondernemen zo populair?

  • Home
  • Blogs
  • Waarom is parttime ondernemen zo populair?

04 september 2023

Steeds meer professionals kiezen ervoor om parttime ondernemer te worden, waarbij zij het zelfstandig ondernemerschap combineren met een baan in loondienst.

Waarom is parttime ondernemen zo populair?

Steeds meer professionals kiezen ervoor om parttime ondernemer te worden, waarbij zij het zelfstandig ondernemerschap combineren met een baan in loondienst. Dit kan op allerlei manieren ingevuld worden en geeft meer financiële zekerheid dan volledig eigen ondernemer zijn. Vooral vanwege de pandemie 2020, en daaropvolgende inflatie, is parttime ondernemen nu de nieuwe trend. In dit artikel gaan we in op deze trend en waarom het zo populair is bij werkend Nederland.

Wat houdt parttime ondernemen precies in?

Een parttime ondernemer heeft zowel een eigen onderneming als een baan in loondienst. Hij of zij werkt dus voor een opdrachtgever en vult daarnaast uren als interim, freelance of zzp professional voor een eigen bedrijf. Deze keuze kan verschillende redenen hebben, zoals financiële zekerheid en een volledige eigen onderneming goed voorbereiden en opbouwen zonder inkomensverlies. Het is wel belangrijk om intrinsiek gemotiveerd te zijn, omdat er veel extra taken bij zelfstandig ondernemerschap komen kijken, zoals de boekhouding en marketing.

Parttime ondernemen begint vaak bij een goed gesprek met de huidige werkgever. Het is belangrijk dat het voor beide partijen duidelijk is hoe het werk ingevuld moet gaan worden. Door het maken van duidelijke afspraken kunnen misverstanden voorkomen worden en werkgevers kunnen zo beter inspelen op de situatie van een werknemer die tevens zelfstandige is geworden.

Wat zijn de voordelen en nadelen van parttime ondernemen?

Een belangrijk voordeel van de combinatie van een vaste baan met een eigen bedrijf is de mate van financiële zekerheid, aangezien er altijd een vast inkomen is. Tevens is een parttime ondernemer verzekerd voor arbeidsongeschiktheid en hij of zij bouwt automatisch pensioen op voor de uren die gewerkt worden in loondienst. Bovendien is het zo makkelijker om uit te zoeken of het ondernemerschap een goede keuze is of niet, zonder dat er veel druk achter zit om het bedrijf uit te breiden.

Aan de andere kant is er beperkte tijd voor de eigen onderneming, waardoor nieuwe klanten en opdrachtgevers een parttime ondernemer moeilijker kunnen bereiken. Iemand in deze positie kan ook niet optimaal profiteren van de fiscale voordelen, zoals de starters- en zelfstandigenaftrek. Daarnaast moeten er naast het werk ook allerlei andere werkzaamheden uitgevoerd worden, zoals de administratie, waardoor er nog minder tijd overblijft.

Concurrentiebeding

Parttime ondernemers moeten ook altijd goed uitzoeken of er in de arbeidsovereenkomst van de baan in loondienst iets staat over een concurrentiebeding. Het kan immers nadelig zijn voor een werkgever als een van zijn of haar werknemers voor zichzelf begint en bij een concurrent aan de slag gaat. Dit wordt voorkomen met een concurrentiebeding, wat een parttime ondernemer belemmert bij het zelfstandig ondernemen. Een concurrentiebeding bestaat meestal uit:

  • Een gebied of specifieke regio, maar soms ook heel Nederland;
  • een omschrijving van de werkzaamheden;
  • een boete of schadevergoeding in het geval van een overtreding;
  • de looptijd van het beding, wat veelal tussen de een en twee jaar is.

Werk-privé balans

Parttime ondernemen vergt veel discipline en structuur en het behouden van een gezonde werk-privé balans blijkt voor veel startende ondernemers moeilijk. Deze balans is juist zo belangrijk bij een combinatie van een baan in loondienst en een eigen onderneming. Immers kan een te hoge werkdruk leiden tot veel stress en uiteindelijk lichamelijke en psychische problemen. Het is makkelijk om veel hooi op de vork te nemen met parttime ondernemen, omdat parttime ondernemers naast het werk in loondienst ook voldoende beschikbaar moeten zijn voor klanten en opdrachtgevers. Hierdoor wordt er snel verder gewerkt in de avond- en weekenduren. De juiste structuur en werk-privé balans is juist voor parttime ondernemers essentieel om problemen, zoals een burn-out, te voorkomen.

Waar komt de populariteit vandaan?

Ondanks de knelpunten van parttime ondernemen is het momenteel razend populair bij werkend Nederland. Met name sinds 2020 stijgt dit aantal substantieel, waarbij 29 procent van de startende ondernemers dit doet naast een baan in loondienst. 43 procent van de zelfstandigen maakt deze keuze vanwege de financiële zekerheid die erbij komt kijken. Immers kwamen veel zelfstandige ondernemers door de coronacrisis in de schulden terecht, zonder dat zij konden rekenen op een financieel vangnet.

Het hebben van meer financiële zekerheid, doordat een regelmatig inkomen behouden wordt, vermindert ook de druk om snel succesvol te zijn met een eigen bedrijf. Parttime ondernemers kunnen de tijd nemen om hun bedrijf op te bouwen tot een stabiele onderneming. Dit verkleint tevens de kans op het maken van beginnersfouten en kan uiteindelijk veel succes bieden.

Daarnaast gebruiken mensen deze kans om het ondernemerschap te verkennen en te onderzoeken of zij van hun hobby hun werk kunnen maken. Zo beginnen veel starters naast hun vaste baan. Een succesvol voorbeeld hiervan is van Jack O'Neill, die het surfmerk O'Neill heeft opgericht. Als fanatieke surfer verkocht hij initieel surfplanken en bijbehorende accessoires. Hij ontdekte een gat in de markt met de ontwikkeling van goede surfpakken en zo is O'Neill uitgegroeid tot een groot, internationaal merk met een miljardenomzet.

Populaire sectoren

De grootste groep parttime ondernemers is werkzaam in de gezondheids- en welzijnszorg. Dit is namelijk een groep van 15 procent van alle zelfstandige ondernemers. Deze branche wordt opgevolgd door advisering en onderzoek. Parttime ondernemen biedt meer vrijheid en een hoger salaris dan een fulltime baan in loondienst, maar tegelijkertijd de zekerheid om rustig op te starten. Zeker door de hoge inflatie, die zelfs een recordhoogte heeft bereikt, is het belangrijk om financiële zekerheid te hebben.

Parttime ondernemers lijken tevens in te spelen op het grote en groeiende personeelstekort op de arbeidsmarkt. Door naast hun werk in loondienst bij te verdienen met opdrachten als zelfstandige kan een gat opgevuld worden. Met name opdrachten in de gezondheids- en welzijnszorg zijn populair, waarvan juist bekend is dat er grote tekorten aan personeel zijn.

Ben jij een volledige of parttime ondernemer en nog op zoek naar een geschikte opdracht of opdrachtgever om wat uren aan te besteden? Stuur je cv naar ons op en wij maken de ideale match. Of doe een aanvraag als jij zo'n opdrachtgever bent met een openstaande opdracht en wij helpen je snel en effectief verder.