Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden. Wij bemiddelen ook in loondienst vacatures.

Wanneer heb je als zelfstandige te maken met de CBAM

  • Home
  • Blogs
  • Wanneer heb je als zelfstandige te maken met de CBAM

09 augustus 2024

Via het Europese emissiehandelssysteem (ETS) betaalt de Europese industrie een CO₂-heffing om bij te dragen aan verduurzaming.

Wanneer heb je als zelfstandige te maken met de CBAM?

Via het Europese emissiehandelssysteem (ETS) betaalt de Europese industrie een CO₂-heffing om bij te dragen aan verduurzaming. Hierdoor zijn producten uit Europa duurder, maar ook schoner en minder belastend voor het milieu dan goederen uit bijvoorbeeld China of de Verenigde Staten (VS). Om dit prijsverschil te neutraliseren, zal per 1 januari 2026 het Carbon Border Adjustment Mechanisme (CBAM) in werking treden. Dit is een importheffing op goederen van buiten de Europese Unie (EU) die binnen bepaalde productgroepen vallen. Wat houdt deze regel precies in en wanneer heb je er als zelfstandig ondernemer mee te maken?

Wat houdt het CBAM in?

Het CBAM is een regel van de EU om de vrijgekomen CO₂-uitstoot bij de productie van bepaalde materialen buiten de EU te corrigeren aan de grens. Dit moet voorkomen dat er zogezegd "koolstoflekkage" plaatsvindt, wat betekent dat de productie van goederen binnen de EU verplaatst wordt naar landen waar ondernemingen niet voor hun CO₂-uitstoot hoeven te betalen. Veel Europese bedrijven moeten al aan strenge regels voldoen om hun CO₂-uitstoot te verlagen of corrigeren. Door het CBAM wordt een gelijker speelveld gecreëerd tussen bedrijven buiten en binnen de EU.

Overgangsperiode

Vanaf eind 2023 tot en met eind 2025 is er sprake van een overgangsperiode voor het CBAM. Tijdens deze periode moeten importeurs of vertegenwoordigers hiervan ieder kwartaal een rapport inleveren over de hoogte van de CO₂-uitstoot bij de productie van bepaalde geïmporteerde goederen. Deze periode is ontworpen om men te laten wennen aan de nieuwe regels. Vanaf 2026 moeten importeurs of hun vertegenwoordigers een toelating voor CBAM-goederen aanvragen en een prijs betalen voor de uitgestoten CO₂ tijdens de productie van deze goederen.

Op welke goederen is deze regel van toepassing?

Het CBAM is van toepassing op specifieke productgroepen, namelijk:

  • Aluminium;
  • Cement;
  • Elektrische energie;
  • IJzer en staal;
  • Meststoffen;
  • Waterstof.

Verder is het CBAM ook van toepassing op een aantal halffabricaten, die op basis van de productcode of GN-code toegevoegd zijn. De regels gelden wanneer de opgenomen goederen in het douanegebied van de EU ingevoerd worden. Goederen met een code die niet onder het CBAM valt en dus niet op de lijst staan, zijn uitgezonderd van de regels. Dit geldt bijvoorbeeld voor goederen die helemaal binnen de EU geproduceerd zijn, of in landen waarmee specifieke handelsverdragen gesloten zijn. Bovendien is het CBAM niet geldig op goederen met een intrinsieke waarde van 150 euro of lager.

Op wie is de CBAM van toepassing?

Wanneer je goederen importeert die op de CBAM-lijst staan van buiten de EU moet je dus CBAM-aangifte doen, met daarin wat de CO₂-uitstoot van de goederen is. In dit geval, of wanneer je een vertegenwoordiger gebruikt, ben je zelf de CBAM-aangever, dus ook als je interim, freelance of zzp professional bent en hieraan voldoet. Dit leidt tot bepaalde administratieve en financiële verplichtingen.

Administratieve verplichtingen

In feite is de CBAM al vanaf oktober 2023 in werking getreden, waarbij de volgende administratieve verplichtingen gelden:

  • Registreer je als CBAM-importeur op de EU-website.
  • Verzamel alle benodigde informatie van je leverancier voor het indienen van CBAM-rapporten over CBAM-goederen en hun CO₂-voetafdruk.
  • Zorg ervoor dat je vanaf 2027 rapporten beschikbaar hebt over de CO₂-uitstoot van je geïmporteerde CBAM-goederen.
  • Rapporteer tijdens de overgangsperiode, oftewel tot januari 2026, elk kwartaal over de CO₂-voetafdruk.
  • Vanaf 2026 moet je bepaalde certificaten hebben, wat bepaald wordt door de directe en indirecte CO₂-uitstoot tijdens het productieproces van CBAM-goederen en die door een derde, onafhankelijke partij afgegeven worden.
  • Vanaf 2026 moet je jaarlijks een CBAM-rapport indienen.

Financiële verplichtingen

Er zitten daarnaast ook financiële verplichtingen aan het zijn van een CBAM-importeur, bijvoorbeeld als interim, freelance of zzp professional. Je moet bijvoorbeeld bepaalde CBAM-certificaten verplicht aanschaffen. Verder moet een CBAM-importeur importformaliteiten verzorgen, zoals emissiegegevens verzamelen, wat ook kosten met zich meebrengt. Ten slotte moet de importeur op periodieke wijze informatie verstrekken aan de Nederlandse Emissieautoriteit.

Wat zijn de regels voor een CBAM-rapport?

Wat moet er precies in een CBAM-rapport staan? Ook hier zitten regels aan vast en als importeur moet je bijvoorbeeld aangeven wie die CBAM-aangever is en wat zijn of haar rol is bij de invoer van CBAM-goederen. Verder moet in het rapport staan welke goederen ingevoerd worden en welke douaneprocedures hierbij van toepassing zijn. Informatie over de afkomst van de goederen en het productieproces moet tevens beschreven worden.

Vaak moet je als CBAM-importeur informatie opvragen bij de producent van de goederen, zoals over de CO₂-uitstoot, specifieke producteigenschappen en de koolstofprijs in het land van productie. De Europese Commissie heeft een document vrijgegeven om importeurs te helpen met het opvragen van deze informatie.

Elk kwartaal rapporteren

Als importeur of vertegenwoordiger moet je elk kwartaal een CBAM-rapport indienen over de hoogte van de CO₂-uitstoot bij de productie van geïmporteerde goederen. Dit rapport gaat over de goederen die in dat kwartaal geïmporteerd zijn. Als je in een kwartaal geen CBAM-goederen hebt geïmporteerd of goederen met een waarde van 150 euro of lager, hoef je ook geen rapport in te dienen. Je kunt deze rapporten via het CBAM-register indienen van de Europese Commissie.

Wat zijn de gevolgen voor ondernemers?

Het CBAM zal naar verwachting grote gevolgen hebben voor ondernemers in sectoren waarin veel handel gedreven wordt met de aangegeven goederen. Immers zullen er certificaten aangeschaft moeten worden, die leiden tot een hogere kostprijs van geïmporteerde goederen. Zo zal de invoerprijs van CBAM-goederen waarschijnlijk met bijna 19 procent toenemen. Dit leidt ook tot hogere prijzen voor consumenten.

Daarnaast zal het CBAM zorgen voor verschuivingen in productie- en handelspatronen. Producenten zullen wellicht naar alternatieven zoeken die niet vallen onder het CBAM, of geen halffabricaten meer invoeren, maar alleen eindproducten die niet onder de regels vallen. Om dit soort ontwijkingsmanoeuvres tegen te gaan, zal de EU de lijst met CBAM-producten waarschijnlijk nog verder uitbreiden.

Ben jij een opdrachtgever of een interim, freelance of zzp professional en op zoek naar de ideale match? Meld je aan bij Bureau ad interim en wij helpen je verder.