Wat betekent de regisseur zijn van je eigen loopbaan
Een loopbaan kenmerkt de weg die iemand bewandelt op de arbeidsmarkt, wat per persoon heel erg kan verschillen. Hierbij kun je allerlei keuzes maken, zoals werken in een vaste functie of juist als interim, freelance of zzp professional. Als je kiest voor dit laatste kun je helemaal de regie over je eigen loopbaan nemen. Echter, wat houdt het precies in als je de regisseur bent van je eigen loopbaan?
Zowel in de loondienst als binnen de interim, freelance of zzp markt is het belangrijk om zelf keuzes te blijven maken. In het geval van een vaste baan kies je echter voor een specifieke werkgever, terwijl je als zelfstandige professional onafhankelijk van een werkgever opdrachten uitvoert. Dit kunnen zowel lange als korte opdrachten zijn binnen allerlei sectoren en functies. In alle gevallen gaat het om tijdelijke functies bij verschillende bedrijven.
De aard van dit dienstverband zorgt voor veel vrijheid en flexibiliteit. Daar tegenover staan diverse uitdagingen waar je als interimmer, freelancer of zzp'er mee te maken krijgt.
Als je als zelfstandige aan de slag wilt gaan, zijn er een aantal belangrijke zaken om te regelen.
Allereerst is een ondernemingsplan onmisbaar, waarin je letterlijk je plannen op papier zet. Zo verhoog je gelijk de slagingskans van je onderneming. Stel vast hoe je geld gaat verdienen, op welke manier je jezelf presenteert aan de arbeidsmarkt en op welke locatie je jouw expertise gaat uitoefenen.
Een belangrijk onderwerp voor elke zelfstandige is je uurtarief, en dus hoeveel je gaat verdienen per opdracht. Dit is een vaste prijs die aantrekkelijk moet zijn voor opdrachtgevers en klanten, maar tegelijkertijd wel gelijk moet zijn aan de waarde en kwaliteit van jouw werk. Houd er ook rekening mee dat je van deze inkomsten allerlei kosten moet kunnen dekken, zoals vakantieperiodes, de inkomstenbelasting, pensioenvoorziening, zorgverzekering en onverwachte kosten.
Beperk je ondernemingsrisico's door algemene voorwaarden op te stellen met daarin de rechten en plichten van een opdrachtgever of klant en jezelf. Je kunt ook diverse verzekeringen afsluiten om risico's te verkleinen, zoals een arbeidsongeschiktheids-, aansprakelijkheids- en rechtsbijstandverzekering. Vergeet ook niet aan je pensioen te denken, aangezien je hier volledig zelf verantwoordelijk voor bent.
Als je een zelfstandige ondernemer bent, moet je je inschrijven bij de KvK, waarbij je een SBI-code krijgt. Deze code wordt vervolgens door banken, brancheorganisaties, overheidsinstanties, pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen gebruikt. De Belastingdienst krijgt bijvoorbeeld ook deze informatie, waarna je een btw-ID en omzetbelastingnummer toegestuurd krijgt.
De administratie is een belangrijke en niet altijd even leuke taak voor zelfstandigen. Hieronder vallen bijvoorbeeld belastingen, facturen en het bijhouden van de inkomsten en uitgaven. Je bent tevens verplicht om je administratie voor zeven tot tien jaren te bewaren, zodat de Belastingdienst dit nog in kan zien. Daarnaast is het ook voor jezelf verstandig om de boekhouding goed bij te houden, zodat je weet hoe de zaken ervoor staan.
Overigens hoef je de administratie niet helemaal zelf en handmatig te doen. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om dit werk uit te besteden of uit te voeren met behulp van een slim boekhoudprogramma.
Een groot voordeel van het zijn van een zelfstandige ondernemer is dat je de vrijheid hebt om je loopbaan zelf in te delen. Je bepaalt waar, wanneer en hoe je werkzaamheden verricht en wanneer je juist vrije dagen of vakanties inplant. Doordat je als zelfstandige professional vaak aan uiteenlopende projecten werkt bij diverse opdrachtgevers bouw je een groot netwerk op. Je leert immers bij elke opdracht weer nieuwe mensen kennen, wat leidt tot nieuwe kansen en mogelijkheden.
Het zelfstandige ondernemerschap gaat tevens gepaard met een aantal slimme aftrekposten. Je kunt bijvoorbeeld in aanmerking komen voor de startersaftrek, kleineondernemersregeling en zelfstandigenaftrek. Tevens creëer je veel afwisseling in je werk, omdat je in een korte tijd voor meerdere opdrachtgevers kunt werken. Zo doe je ervaringen op in verschillende bedrijfskeukens, wat het werk nooit saai maakt. Tegelijkertijd verricht je wel de werkzaamheden die je echt leuk vindt.
Zelfstandige professionals krijgen ook te maken met een aantal uitdagingen. Zo gaat de vrijheid en flexibiliteit van dit type dienstverband gepaard met onstabiliteit in opdrachtaanvragen. Na het voltooien van een opdracht stroom je als zelfstandige namelijk weer uit het bedrijf, waardoor je continu naar nieuwe, mogelijke opdrachten op zoek moet blijven gaan. Dit kan soms makkelijker gaan dan andere keren, wat voor stress kan zorgen.
Blijven investeren in je persoonlijke ontwikkeling is tevens van belang om waarde te blijven toevoegen aan bedrijven. Dit zijn echter niet-declarabele uren, waardoor de kosten, moeite en tijd volledig voor jou zijn. Omdat zelfstandigen steeds nieuwe opdrachtgevers moeten blijven zoeken, is een groot netwerk essentieel, waar je zelf aan moet blijven bouwen.
Een andere uitdaging is zakelijke profilering, oftewel opvallen in je werkveld en expertise. Dit vergemakkelijkt de zoektocht naar nieuwe opdrachten, maar kan een uitdaging zijn doordat de groep van zelfstandige ondernemers steeds groter wordt. Vormgeven aan je eigen loopbaan ligt in je eigen handen, maar hoe maak je de juiste keuzes?
Het kan voorkomen dat je als zelfstandige ziek of arbeidsongeschikt wordt. In tegenstelling tot mensen in loondienst ontvang je dan geen inkomen meer, wat kan leiden tot persoonlijke en zakelijke problemen. Om zulk soort problemen te voorkomen, kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Daarnaast zijn er nog meer verzekeringen voor ondernemers, waarvoor je de juiste afwegingen moet maken.
Tot slot ben je zelf verantwoordelijk voor de opbouw van pensioen, waarvoor je verschillende keuzes kunt maken. Het is belangrijk om hier vroegtijdig aan te denken en mee te beginnen om problemen op een later moment te voorkomen.
Ben jij interimmer, freelancer of zzp'er en op zoek naar de juiste opdrachtgever? Of ben je zo'n opdrachtgever die nog een vacature te vervullen heeft? Meld je aan door je cv op te sturen of een aanvraag te doen en wij maken de ideale match.