Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

Wat kun je doen met een gat in je cv

  • Home
  • Blogs
  • Wat kun je doen met een gat in je cv

14 januari 2023

Het kan gebeuren dat je een gat hebt in je cv, oftewel een substantiële periode waarin je geen betaalde baan hebt gehad. De redenen hiervoor zijn uiteenlopend en het fenomeen kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door de dynamische en veranderde arbeidsmarkt.

Wat kun je doen met een gat in je cv?

Het kan gebeuren dat je een gat hebt in je cv, oftewel een substantiële periode waarin je geen betaalde baan hebt gehad. De redenen hiervoor zijn uiteenlopend en het fenomeen kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door de dynamische en veranderde arbeidsmarkt. Ondanks het feit dat een gat op jouw cv een onoverkomelijk probleem kan zijn, kan het vragen oproepen bij potentiële werkgevers en recruiters tijdens een sollicitatieprocedure.

Daarom is het belangrijk dat je een goede en eerlijke verklaring kunt geven voor het verschijnsel, waarbij je uit kan leggen wat het jou heeft opgeleverd. Daarnaast zijn er nog een aantal andere tips die je kunt opvolgen om goed om te gaan met een onderbreking in je carrière.

Wat houdt een gat in je cv precies in?

Een aantal weken of maanden zonder betaald werk zitten, valt niet gelijk op op een cv en wordt dus ook geen gat of onderbreking genoemd. Vanaf een periode van langer dan drie of vier maanden geen betaald werk hebben, is er sprake van een gat in een cv. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer je een lange reis hebt gemaakt of vrijwilligerswerk hebt gedaan. Ook kan het een noodgedwongen beslissing zijn geweest door arbeidsongeschiktheid of ontslag. Daarnaast gebeurt het vaak dat mensen de zorg voor kinderen of een ziek familielid op zich nemen, ook wel mantelzorg genoemd.

Uit onderzoek is gebleken dat 69 procent van de werkenden in Nederland een gat in hun cv heeft, veroorzaakt door diverse redenen. Ondanks dit hoge aantal, en dus de meerderheid van alle werkenden, ervaren mensen dat er nog altijd een stigma rust op dit fenomeen. Doordat werkgevers een carrièreonderbreking meestal als een handicap zien, zijn de kansen tijdens een sollicitatie op een nieuwe baan vaak kleiner.

Een gat in je cv, ongeacht de reden, roept namelijk vragen op bij potentiële werkgevers en recruiters en het is belangrijk om hier slim mee om te gaan. Het is overigens altijd belangrijk om niet te liegen over de reden ervan, omdat je dan het risico loopt dat de leugen uitkomt. Wanneer dit tijdens een sollicitatieprocedure gebeurt, is de kans dat je de baan toegewezen krijgt heel erg klein. Daarnaast tast een leugen hierover je imago en betrouwbaarheid aan als werknemer. Op welke manier kun je dan het beste omgaan met een gat op je cv?

12 Tips voor het omgaan met een gat in je cv

De volgende twaalf tips kunnen je helpen om goed om te gaan met een gat in je cv, waardoor de kans dat je die nieuwe baan krijgt groter zijn.

1. Geef een goede reden

Een gat in je curriculum vitae (cv) kan verschillende redenen hebben, waar je duidelijk over moet zijn naar een potentiële werkgever toe. Geef aan wat je precies tijdens de periode hebt gedaan, aangezien het vaak een reden is om op door te vragen tijdens een gesprek. Hierdoor kun je ook twijfel wegnemen bij een recruiter. Onder andere de volgende zaken kunnen redenen zijn voor een gat op jouw cv:

  • Cursus, opleiding of studie: Wellicht heb je een opleiding in jouw vakgebied gevolgd om je te laten bijscholen, bijvoorbeeld op digitaal gebied, of een extra opleiding om meer kennis op te doen over een gerelateerd vakgebied.
  • Stage: Het kan ook voorkomen dat je een stage hebt gevolgd, bijvoorbeeld als je net bent afgestudeerd, om meer ervaring op te doen.
  • Vrijwilligerswerk: Je kunt ook een tijdje vrijwilligerswerk verricht hebben, wat onbetaald werk is.
  • Sabbatical: Dit is een verlofperiode, waarin je misschien een grote reis hebt gemaakt of de tijd hebt genomen om na te denken over belangrijke keuzes in het leven.
  • Eigen bedrijf starten: Misschien heb je tijd nodig gehad om je eigen bedrijf op te starten, waardoor je een periode weinig inkomsten hebt gehad. Vaak wordt dit echter niet als een echt gat gezien op je cv.
  • Gezinsuitbreiding: Het kan ook zijn dat je bent gestopt met werken door een gezinsuitbreiding, wat geldt voor zowel mannen als vrouwen.
  • Mantelzorg of zorgverlof: Dit is een veelgenoemde reden, waarbij men bijvoorbeeld mantelzorger is geweest voor hun ouders of andere zieke familieleden. In sommige gevallen wordt dit zelfs als een pré gezien voor een nieuwe baan.
  • Ziekte of revalidatie: Een andere reden is arbeidsongeschiktheid of ziekte, wat gebeurd kan zijn door een ongeval of burn-out. Het is niet verplicht om dit op je cv of tijdens een sollicitatieprocedure te vermelden. Volgens de wet mag een werkgever namelijk alleen vragen stellen die voor de desbetreffende functie relevant zijn. Wanneer je echter medische klachten hebt die op het moment van solliciteren een belemmering vormen, is het wel verplicht om het te melden. Dit wordt ook wel de meldingsplicht genoemd en hierbij kun je denken aan een handicap of chronische aandoening.
  • Ontslag: In dit geval maken de omstandigheden rondom je ontslag veel uit, zoals vanwege een reorganisatie na een lang dienstverband of juist in de proeftijd omdat de samenwerking niet goed verliep. Hierbij is het belangrijk om uit te leggen wat er fout ging bij je vorige baan en hoe je dit anders kunt aanpakken in je volgende functie. Op deze manier laat je zelfkennis zien en de bereidheid om te leren van je fouten. Vermeld ook zeker niet op je cv dat je ontslagen bent. Het kan wel naar voren komen tijdens een sollicitatieproces.
  • Opleiding niet afgemaakt: Tot slot kan het gebeuren dat je gedurende een opleiding ontdekt dat de studie je niet aanspreekt. Wanneer dit bij jou het geval is geweest, kun je aan een recruiter of potentiële werkgever uitleggen wat de reden van het stopzetten was. Je kunt dit het beste doen op een positieve manier door te vermelden dat het een weloverwogen beslissing is geweest en dat de studie niet aansloot op jouw vaardigheden en interesses. Ook hierbij is het niet verstandig om in je cv op te nemen dat je je diploma niet behaald hebt.

In alle gevallen is het belangrijk om te vermelden welke ervaring je hebt opgedaan en hoe dit kan helpen in de nieuwe functie. Je cv is een levensloop en ook onafgemaakte activiteiten horen hierop. Zo kan een werkgever in één oogopslag zien wat jij allemaal ondernomen hebt.

2. Lieg er niet over

Een andere belangrijke tip is om niet te liegen over de ware aard van een langdurige periode zonder betaald werk in je loopbaan. Zoals gezegd, kunnen leugens uitkomen, waardoor de kans op het krijgen van een baan tijdens een sollicitatieprocedure erg klein is. Dit betekent dat je geen werkervaring moet verzinnen die je niet hebt vergaard en de duur van bepaalde werkzaamheden niet moet verlengen.

Een potentiële werkgever of recruiter doet vaak extra onderzoek naar de achtergrond van een sollicitant, waarbij vorige werkgevers ook gecontacteerd worden. In dit geval zal de leugen snel achterhaald worden. Liegen op een cv is dus niet nodig en leidt alleen maar tot een lagere kans op een baan.

3. Maak een korte en bondige omschrijving

Niet alle redenen voor een gat op je cv zullen bij een potentiële werkgever even goed begrepen en geaccepteerd worden. Een tijdje als mantelzorger voor een ziek familielid hebben gezorgd, komt bijvoorbeeld vaak beter over dan ontslagen zijn geweest en een half jaar thuis hebben gezeten. Ook een aantal maanden reizen of vrijwilligerswerk doen, roept een ander gevoel op bij recruiters dan depressief op de bank verblijven.

Uiteraard is het niet de bedoeling om te liegen op je cv, of dingen mooier te maken dan ze zijn, maar je kunt je verhaal wel op een handige manier formuleren en omschrijven. Hierbij is het van belang om de omschrijving bondig en zakelijk te houden, zoals alle informatie op een cv vormgegeven moet worden. Dit zorgt er namelijk voor dat er ook niet te veel aandacht op dit onderdeel tijdens je loopbaan wordt gevestigd.

Het is dus belangrijk om een periode zonder betaald werk wel te vermelden, zonder het te veel te laten opvallen. Een aantal voorbeelden van juiste formuleringen van gaten in een cv zijn:

  • Heroriëntatie op werk en leven door een traject te doorlopen bij een loopbaanadviesbureau. Het resultaat is een bewuste keuze voor een baan als verpleegster.
  • Professionele ontwikkeling door middel van loopbaanontwikkeling, stage, coaching of counseling.
  • Reis van zes maanden gemaakt door Azië.
  • Time-out wegens mantelzorg voor ouders of grootouders.
  • Time-out wegens maatschappelijke activiteiten in milieu, onderwijs of sport.
  • Time-out wegens langdurig verblijf in de Verenigde Staten.
  • Time-out wegens gezinsuitbreiding of geboorte en/of grootbrengen van kinderen.

4. Gebruik de maand en jaar notatie

Als het gat in je cv niet groter is dan een maand kun je gebruik maken van de maand en jaar notatie. In dit geval schrijf je bij de datum van een werkperiode niet de exacte dag, de maand en het jaar, maar je noteert alleen de maand en het jaar waarin je in deze positie werkzaam bent geweest. Hierdoor wordt er minder aandacht getrokken naar de exacte data van de werkverbanden op je cv, waardoor een paar maandjes thuiszitten minder snel opvalt en de aandacht trekt. Ook ziet dit er een stuk overzichtelijker uit op je cv.

5. Creëer een functioneel cv

Je hoeft geen chronologische volgorde toe te passen op je cv. Je kunt namelijk ook kiezen voor een functionele opzet. Hierbij beschrijf je niet per tijdsperiode welke werkervaring je hebt opgedaan, maar per functie. Zo leg je de nadruk op kwaliteiten, verantwoordelijkheden en vaardigheden in plaats van de precieze tijdsduur van een werkverband. Aan de andere kant is het voor de lezer op deze manier wel moeilijker te ontcijferen hoelang je ergens hebt gewerkt, wat argwaan kan opwekken. Tijdens een gesprek kan er dan alsnog naar gevraagd worden.

6. Vermeld activiteiten die je wel hebt ondernomen

In plaats van te beschrijven wat je niet hebt gedaan in perioden van je leven zonder betaald werk, kun je ook de activiteiten vermelden en benadrukken die je wel hebt gedaan. Wellicht ben jij voor een bepaalde tijd als vrijwilliger actief betrokken geweest bij een non-profit organisatie? Of misschien heb je hobby's en specifieke interesses die iets kunnen zeggen over je kwaliteiten en vaardigheden? Stem dit bijvoorbeeld af op de functie-eisen die in een vacature vermeld staan, waardoor je goed kunt laten zien waarom jij geschikt bent voor de functie.

7. Kies voor een positieve toon

Houd je cv altijd positief, waarbij je je sterke kanten benadrukt. Negativiteit zorgt er namelijk voor dat potentiële werkgevers minder snel overtuigd zijn van jouw optimale inzet bij een baan. Benader je cv daarom op een positieve manier en spreek er tijdens een gesprek ook positief over. Maak hierbij duidelijk dat je van je carrièreonderbreking veel geleerd hebt en er goede keuzes door hebt gemaakt. Immers kan deze onderbreking veel voor je ontwikkeling betekent hebben, waardoor je in een nieuwe baan weer alles kunt geven. Een gat in je cv is ook niet erg, maar het is wel belangrijk dat je goed uit kunt leggen op welke manier je ermee om bent gegaan en wat het je heeft opgeleverd.

8. Vermijd de term "werkzoekend"

Het kan gebeuren dat je al een tijdje op zoek bent naar werk. Toch is het verstandig deze periode niet te bestempelen als "werkzoekend" in je cv, omdat dit niets zegt over wat je in die tijd wel hebt gedaan. Daarnaast kan het een negatief beeld oproepen bij een werkgever of de vraag: "Waarom is het nog niet gelukt om werk te vinden?". Ook kan een recruiter zich hierdoor afvragen wat een sollicitant met deze tijd heeft gedaan.

9. Benadruk de vacature vereisten

Je opleidingen en werkervaring zijn belangrijke onderdelen voor een recruiter en het is goed om deze te benadrukken door wensen en eisen in een vacature naar voren te laten komen in je cv. Dit kun je ook terug laten komen in je persoonlijke profiel en de motivatiebrief om te laten zien dat jij geschikt bent voor de openstaande functie. Zo ziet een werkgever gelijk of je bij de desbetreffende organisatie past. Tevens valt het gat in je cv dan minder erg op.

10. Gebruik de functie "carrièreonderbreking" van LinkedIn

LinkedIn is voorzien van een optie om een gat in je cv te vermelden op je profiel. Hierbij kun je kiezen uit dertien redenen voor deze onderbreking, zoals het verrichten van mantelzorg, een grote reis of arbeidsongeschiktheid. Deze toevoeging kan een bijdrage leveren in een sollicitatiegesprek doordat je het niet probeert te verbergen. Tegelijkertijd kun je hierop aanhaken door extra context te vertellen over deze carrièreonderbreking. Overigens geeft 51 procent van de recruiters aan dat ze sneller contact opnemen met een persoon die iets vermeldt over een carrièreonderbreking op hun cv of LinkedIn-profiel.

11. Presenteer veel baanwisselingen op de juiste manier

Tegenwoordig werken nog maar weinig mensen hun hele leven voor dezelfde baas. Daarom is het ook niet erg als je voor meerdere werkgevers hebt gewerkt tijdens je loopbaan. Echter, het is wel belangrijk om op te passen voor te veel wisselingen in een korte periode, omdat dit je imago kan aantasten en argwaan kan opwekken. Het kan werkgevers afschrikken, waarbij ze onzeker zijn over je inzet en binding aan hun bedrijf.

Om je kansen op een nieuwe baan te vergroten, is het verstandig om je veelvuldige baanwisselingen op de juiste manier te presenteren aan potentiële werkgevers. Je kunt bijvoorbeeld een van de volgende strategieën toepassen:

  • Geef een goede verklaring voor de vele verschillende banen die je hebt gehad en overtuig een potentiële werkgever ervan dat je zo op een bewuste manier veel ervaring hebt opgedaan. Je kunt hierbij ook aangeven dat je jezelf nog verder wilde ontwikkelen. Zo voorkom je dat een werkgever het gevoel krijgt dat je enkel uit bent op een hoger salaris of dat je heel een wispelturig karakter hebt.
  • Laat in je sollicitatiebrief duidelijk merken dat je bewust kiest voor de desbetreffende functie en het bedrijf waar je voor solliciteert.
  • Lever geen kritiek op je vorige werkgevers. Hierdoor kan een nieuwe werkgever het idee krijgen dat je in de toekomst ook zo over hem of haar zal praten.
  • Je kunt ook verschillende banen onder één noemer benoemen. Als je bijvoorbeeld een functie als manager hebt bekleed bij verschillende bedrijven kun je dit onder dezelfde functietitel vermelden. Zet hierbij de namen van de verschillende organisaties en de taken en verantwoordelijkheden die hieronder vielen. Deze structuur maakt het grote aantal baanwisselingen minder opvallend.

12. Vertrouw in jezelf

Als laatste tip is het belangrijk om in jezelf te blijven vertrouwen en geloven. Immers ben je zeker niet de enige met een gat in je cv. Daarnaast is de onderbreking in je carrière niet voor niets geweest en heeft het jou gevormd tot wie je bent. Laat daarom vooral weten wat je ervan geleerd hebt en op welke manier het jou geschikt maakt voor die nieuwe baan.

Een carrièreonderbreking normaliseren

Er rust nog altijd een taboe op een gat in je cv. Een onderbreking in je carrière wordt daarbij geassocieerd met een onderbreking in je ontwikkeling, terwijl zo'n pauze juist heel veel voor je ontwikkeling kan betekenen. Sommige bedrijven beschouwen een carrièreonderbreking als een nadeel en vaak heeft een break een negatief effect op iemands carrière. Echter, veel werknemers geven aan dat zij baat hebben gehad bij een onderbreking, aangezien bijna zes op de tien mensen met een carrièreonderbreking vertelt dat dit hen hielp om een richting te vinden in het leven. Daarnaast zegt 62 procent van de mensen dat het een positief effect had op hun welzijn, waarbij ze niet alleen creatiever gingen nadenken, maar ook problemen beter konden oplossen en een betere tijdmanagement ontwikkelden.

Het is belangrijk om te bouwen aan je cv, maar tegelijkertijd kan een onderbreking in je carrière ook voor nieuwe inzichten en veel energie zorgen om weer aan de slag te gaan. Het is dus belangrijk dat een carrièreonderbreking genormaliseerd wordt, waarbij er een open gesprek over ontstaat. Wanneer je een goede verklaring voor dit verschijnsel op je cv kunt geven, hoeft het geen beperking te zijn. Sterker nog, het kan juist als verrijking gezien worden van je leven, aangezien het een bijdrage heeft geleverd aan de manier waarop je nu in het leven staat.

Als het idee van je hele leven werken voor dezelfde baas achterhaald is, is het taboe op een gat in je cv ook een ouderwets principe. In een wereld waarin alles steeds flexibeler wordt, moet ook een carrièreonderbreking als normaal gezien worden.

Conclusie: Wat doe je met een gat in jouw cv?

Veel mensen hebben tegenwoordig een gat in hun cv, wat betekent dat ze een periode tijdens hun carrière zonder betaald werk hebben gezeten. Dit kan door diverse redenen voorkomen, zoals door het verrichten van vrijwilligerswerk of mantelzorg voor een ziek familielid, maar ook door ontslag of het maken van een grote reis. Hoewel veel mensen een carrièreonderbreking hebben gehad, is dit nog steeds niet genormaliseerd en een grote reden voor recruiters en potentiële werkgevers om iemand af te wijzen tijdens een sollicitatieprocedure.

Desalniettemin kan zo'n onderbreking veel betekenen voor iemands ontwikkeling op zakelijk en persoonlijk gebied, waardoor juist meer energie en nieuwe inzichten verkregen kunnen worden. Om je kansen tijdens een sollicitatie te vergroten, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om goed om te gaan met het gat in je cv. Zo is het belangrijk er open over te zijn en een goede verklaring voor te geven, waarnaast je het op een handige manier kunt vermelden op je cv. Ook is het belangrijk om de nadruk te leggen op wat je wel hebt ondernomen in deze periode en wat je van deze activiteiten hebt geleerd. Door op een positieve toon uit te leggen dat deze onderbreking je heeft geholpen bij het vinden van een baan die je echt aanspreekt, is de kans groter dat je toch wordt aangenomen voor die nieuwe functie.