Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden. Wij bemiddelen ook in loondienst vacatures.

Wat moet je weten over de nieuwe KOR en EU-KOR

  • Home
  • Blogs
  • Wat moet je weten over de nieuwe KOR en EU-KOR

07 oktober 2024

Vanaf 1 januari 2025 worden de regels van de kleineondernemersregeling (KOR) aangepast.

Wat moet je weten over de nieuwe KOR en EU-KOR?

Vanaf 1 januari 2025 worden de regels van de kleineondernemersregeling (KOR) aangepast. Daarnaast is het vanaf deze datum mogelijk om de regeling in andere landen uit de Europese Unie (EU) aan te vragen door middel van de Europese kleineondernemersregeling (EU-KOR). Deze veranderingen en nieuwe Europese mogelijkheden kunnen gevolgen hebben voor jouw onderneming. Daarom is het belangrijk om alle voorwaarden en voordelen goed tegen elkaar af te wegen. Hoe zit het precies met de nieuwe KOR en EU-KOR?

Versoepelde regels Kleineondernemersregeling (KOR)

De KOR vormt een btw-vrijstelling voor zelfstandig ondernemers, zoals interim, freelance en zzp professionals, met een jaaromzet van maximaal 20.000 euro. De regeling is niet toegankelijk voor mensen in loondienst. Als je je aanmeldt voor de KOR hoef je vaak geen btw-aangifte meer te doen, waarnaast je geen btw aan klanten vraagt en ook geen btw over je kosten kunt terugkrijgen. Of de regeling past bij jou hangt van je persoonlijke situatie af.

Het komende jaar gaan de regels voor de KOR veranderen en hier krijgen ruim 300.000 zelfstandig ondernemers die momenteel deelnemen mee te maken. Middels een brief informeert de Belastingdienst hen over de wijzigingen van de KOR én hoe het zit met de nieuwe EU-KOR. De KOR gaat dus veranderen en de regels hiervoor worden versoepeld. Vanaf 1 januari 2025 gaat de nieuwe KOR gelden in Nederland voor bestaande en nieuwe deelnemers. Als je je voor 3 december aanmeldt, doe je automatisch mee vanaf 1 januari 2025. De belangrijkste wijzigingen leggen we hieronder uit.

Verplichte deelnameperiode vervalt

Momenteel geldt dat alle deelnemers van de KOR met een omzet van maximaal 20.000 euro per jaar verplicht zijn om 3 jaar deel te nemen. Deze verplichte deelnameperiode van 3 jaar komt vanaf 1 januari 2025 te vervallen, waardoor het voor ondernemers mogelijk wordt om zich op ieder moment af te melden voor de regeling.

Sneller opnieuw aanmelden

Als je je als ondernemer opnieuw wilt aanmelden voor de KOR, hoef je ook niet meer 3 jaar te wachten. Vanaf 2025 wordt de zogenoemde uitsluitingsperiode namelijk verkort naar de rest van het kalenderjaar waarin een zelfstandige professional zich afgemeld had en het kalenderjaar daarop. Hierdoor kun je je sneller opnieuw aanmelden.

Online aan- en afmelden

Het aan- en afmelden voor de regeling wordt ook sneller en eenvoudiger vanaf 2025 en zal via Mijn Belastingdienst Zakelijk verlopen. Per 1 oktober verloopt het aan- of afmelden dus alleen nog online, waar dit voorheen via een papieren formulier ging. Door het aanmelden online mogelijk te maken, is het voor ondernemers makkelijker en toegankelijker om hun belastingzaken te regelen. Het wordt dus veel makkelijker om je aan- en af te melden voor de KOR, waardoor het ook interessanter kan zijn om eraan deel te nemen.

Buitenlandse ondernemers uitgesloten

Ondernemers die niet in Nederland gevestigd zijn, maar hier wel een vaste btw-inrichting hebben en een registratie voor de KOR, mogen vanaf 2025 niet meer deelnemen aan de regeling. Hiermee eindigt de KOR-deelname voor buitenlandse ondernemers.

Vanaf 2025 gaat de nieuwe EU-KOR in

Naast de versoepelde regels voor de KOR in Nederland, is er voor ondernemers in de EU ook een nieuwe regeling beschikbaar vanaf 1 januari 2025: de EU-KOR. Ook deze regeling is niet toegankelijk voor mensen in loondienst. Tot deze datum kunnen Nederlandse ondernemers alleen in Nederland de KOR toepassen, maar daarna kunnen zij met de EU-KOR ook btw-vrijstelling aanvragen voor één of meerdere EU-landen waar ze zaken doen.

Voorwaarden

Door je aan te melden voor de EU-KOR hoef je als ondernemer geen btw meer te rekenen aan klanten in andere EU-landen. Tevens trek je hier geen btw af voor de kosten die je maakt en betaal je geen btw aan de belastingdienst van het EU-land waar je zaken doet. Dit betekent dat je hier dus geen btw-aangifte hoeft te doen. Je moet wel elk kwartaal een opgaaf van je kwartaalomzet indienen bij de Belastingdienst in Nederland. Dit is een overzicht van de omzet die je met je onderneming in een kwartaal hebt behaald in de hele EU. Je kunt ervoor kiezen om deel te nemen aan de EU-KOR in meerdere landen, waardoor je in al deze landen een btw-vrijstelling kunt krijgen. Echter, je kan ook maar voor één land vrijstelling aanvragen.

Er gelden een aantal voorwaarden aan deze nieuwe regeling. De hoofdvestiging van je onderneming moet bijvoorbeeld wel in Nederland gevestigd zijn en je jaaromzet mag maximaal 100.000 euro zijn in alle EU-landen, waaronder Nederland. Dit wordt ook wel de Unie-omzetdrempel genoemd, die de lidstaten niet mogen veranderen. De nationale omzetdrempel mogen lidstaten wel zelf bepalen, zolang deze maximaal 85.000 euro is. Een andere voorwaarde is dat deelnemers van deze regeling zich aan de nationale omzetgrens houden van het land waar ze de vrijstelling willen toepassen.

Verschillen KOR en EU-KOR

Met de Nederlandse KOR is het niet mogelijk om af te trekken van de voorbelasting en deelnemende ondernemers zijn vrijgesteld van administratieve verplichtingen, zoals btw-aangifte doen. Ook na 2025 mag je als ondernemer die de KOR toepast in Nederland geen btw rekenen aan je klanten en geen btw aftrekken van je aankopen. Hierin is de KOR niet gewijzigd. Kies je ervoor om de EU-KOR toe te passen in andere lidstaten voor ondernemingsactiviteiten daar? Dan kun je de voorbelasting die gerelateerd is aan deze handelingen wel aftrekken in Nederland. Aan de andere kant geldt dat in Nederland gevestigde ondernemers die de KOR in Nederland toepassen, maar wel de btw-regels van andere lidstaten volgen, geen recht hebben op aftrek van de voorbelasting in Nederland.

Door de nieuwe regels en nieuwe EU-KOR kan het voor jou als zelfstandig ondernemer voordelig zijn om deel te nemen aan de regeling. Maak dus de afweging en zorg ervoor dat je je voor 3 december aanmeldt bij de Belastingdienst om van de regeling gebruik te maken vanaf 2025.

Ben je als interim, freelance of zzp professional, of juist als opdrachtgever op zoek naar een match tussen opdrachtnemer en opdrachtgever? Meld je bij ons aan en wij helpen je verder.