In het financieringslandschap kun je als zelfstandig ondernemer niet alleen bij banken terecht.
In het financieringslandschap kun je als zelfstandig ondernemer niet alleen bij banken terecht. Er bestaan vandaag de dag namelijk allerlei alternatieve financieringsvormen voor interim, freelance en zzp professionals, die voor veel ondernemers nog onbekend terrein zijn. Desalniettemin hebben veel zelfstandigen wel financiering nodig voor hun ondernemersplannen en om bedrijfsgroei te realiseren. Van welke alternatieve vormen van financiering kun je in dit geval gebruikmaken?
Voor elke ondernemer, in tegenstelling tot mensen in loondienst, is voldoende financiering belangrijk, bijvoorbeeld door over genoeg eigen middelen te beschikken. Dit kun je aanvullen met een banklening, subsidies en alternatieve financiering om de ideale financieringsmix te creëren. Hierbij zijn er veel mogelijkheden en het kiezen van de juiste financieringsvorm is afhankelijk van het doel dat je wil bereiken en hoeveel geld je nodig hebt en op welke termijn.
Daarnaast moet je nadenken over welk financieel risico je wil nemen, en of je gewapend bent tegen onvoorziene omstandigheden. Denk ook na over hoe onafhankelijk je wil blijven, omdat bij sommige financieringsvormen medezeggenschap komt kijken. Investeerders kunnen veel meerwaarde bieden door specifieke kennis en vaardigheden en een groot netwerk, maar hebben ook een mening over de richting van je onderneming. Het is belangrijk om dit soort vragen goed voor te bereiden voor je financiering aanvraagt voor je onderneming.
Een alternatieve vorm van financiering betekent financiering die niet van een bank komt. Er zijn allerlei soorten alternatieven van de traditionele banklening, waaronder de volgende soorten.
Je kunt bijvoorbeeld beginnen bij de mensen in je directe omgeving, namelijk je vrienden en familie, en hen vragen of ze je geld willen lenen voor je onderneming. Maak wel een goed plan dat je kunt presenteren en zet afspraken op papier om latere misverstanden te voorkomen.
Bij dit concept betaal je om bedrijfsmiddelen te gebruiken, zoals een auto, computer, machine of apparaat. Je huurt deze middelen als het ware door een maandelijks bedrag te betalen. In ruil daarvoor financiert een leasemaatschappij het bedrijfsmiddel.
Bij factoring krijg je van een financier, zoals een factoringmaatschappij of bank, een krediet. Ze kunnen ook een factuurbedrag voorschieten en een voorschot op je facturen geven vanaf 1.000 euro. In het geval van factuurfinanciering verkoop je aan een financieringsmaatschappij openstaande facturen. Je bent wel zelf verantwoordelijk voor het innen van de facturen, maar de financier betaalt de rekeningen vooruit.
Een microkrediet is een lening voor ondernemers van maximaal 50.000 euro. Het wordt vaak door startende ondernemers gebruikt om hun bedrijf op gang te brengen en alle nodige spullen aan te kunnen schaffen. Het vervolg op deze lening is een mkb-krediet, waarbij je minimaal 50.000 en maximaal 250.000 euro kunt lenen.
Een populaire vorm van financiering is crowdfunding, waarbij je via een platform geld ophaalt bij een groot publiek van mensen die in je onderneming willen investeren. Je kunt hiervoor eerst je bestaande netwerk raadplegen, waardoor je al een deel van het geld hebt verzameld voordat je campagne begint. Bij een zakelijke crowdfundingsactie gaat het meestal om bedragen vanaf 50.000 euro.
Er zijn allerlei soorten crowdfundingplatformen om jouw campagne op te lanceren en elk platform hanteert zijn eigen regels. Het platform Oneplanetcrowd richt zich bijvoorbeeld op duurzame projecten en ondernemingen, terwijl ZIB Investments voor financiering in vastgoed is en Kapitaal Op Maat een goed platform is voor startende ondernemers. Kies een platform dat bij jouw onderneming past.
Business angels vormen informele, particuliere investeerders, meestal ex-ondernemers, die alleen of samen met een groep investeren in een bedrijf, vaak bedragen van 50.000 tot 750.000 euro. Ze investeren meestal in startende ondernemers die in de vroege groeifase zitten met hun bedrijf. Overigens krijg je bij deze vorm van financiering ook toegang tot veel kennis en ervaring en het persoonlijke netwerk van de investeerder.
Dit is een speciaal investeringsfonds waar de overheid een deel van financiert. Het fonds is beschikbaar voor innovatieve starters met een onderneming die maximaal vijf jaar bestaat en die een bedrag van minimaal 200.000 euro nodig hebben.
"Venture Capital" staat voor risicovolle investeringen en zo'n fonds richt zich op bedrijven die innovatief zijn en snel groeien. Het fonds investeert vaak vanaf 200.000 euro en vrijwel altijd tegen een bepaald percentage van de aandelen in het bedrijf.
Een coöperatie van ondernemers wordt een kredietunie genoemd. Deze kredietunie biedt coaching, financiering en leningen aan ondernemers met bedragen van 50.000 tot 250.000 euro. Het is een coöperatie zonder een winstoogmerk en de leden hebben zelf een onderneming. Ze kiezen samen het bestuur, bepalen het beleid en zijn gezamenlijk eigenaar.
Dit is een vorm van financiering zonder tussenkomst van een bank door bedrijven en beleggers. Het verloopt via fondsen en speciale financieringsportalen. Een vorm van direct lending is een private debt fonds, dat achtergestelde leningen verstrekt aan ondernemingen. Je kunt alleen een lening krijgen als je winst maakt en het is bedoeld voor bedrijfsgroei en vernieuwing.
Dit zijn participatiemaatschappijen van provincies die met name investeren in innovatieve bedrijven die snel groeien. Per ROM kunnen de voorwaarden voor het krijgen van een lening verschillen. Het minimumbedrag is meestal 50.000 euro.
Als laatste kun je deze relatief nieuwe financieringsvorm raadplegen, die lijkt op een banklening. Echter, de rente wordt betaald in cryptocurrency, zoals Ethereum of Bitcoin. Een ondernemer kan zo dus cryptocurrency uitlenen aan of juist lenen van een andere partij in ruil voor een compensatie binnen een van tevoren vastgestelde periode. Dit kan via gecentraliseerde en gedecentraliseerde platformen, die ieder hun eigen risico's en voordelen hebben. De compensatietarieven vallen vaak tussen de 1 en 20 procent.
Ben jij niet in loondienst, maar een interim, freelance of zzp professional en op zoek naar de ideale opdracht? Of ben je juist een opdrachtgever? Meld je bij ons aan en wij maken de match tussen opdrachtnemer en opdrachtgever.