Professional nodig? Wij zijn in heel Nederland actief en zijn niet regio gebonden.

Werkt het zelfstandig ondernemerschap aanstekelijk?

  • Home
  • Blogs
  • Werkt het zelfstandig ondernemerschap aanstekelijk?

05 oktober 2023

Naarmate het aantal zelfstandigen in Nederland blijft groeien, heerst de vraag of het zelfstandig ondernemerschap aanstekelijk of zelfs besmettelijk is.

Werkt het zelfstandig ondernemerschap aanstekelijk?

Naarmate het aantal zelfstandigen in Nederland blijft groeien, heerst de vraag of het zelfstandig ondernemerschap aanstekelijk of zelfs besmettelijk is. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden doordat mensen in de omgeving zelfstandig ondernemer worden, omdat ondernemers elkaar opzoeken of omdat het een echte trend is waar men geneigd is aan mee te doen. In hoeverre is zelfstandig ondernemen daadwerkelijk aanstekelijk en wat is de keerzijde hiervan?

De invloed van ondernemers in de omgeving

Wanneer mensen ondernemers kennen in hun omgeving kunnen ze zich bewuster worden van de mogelijkheden en kansen die gepaard gaan met het zelfstandig ondernemerschap. Dit kan de keuze om zelfstandig ondernemer te worden ook aantrekkelijker maken. Verschillende mensen in iemands omgeving kunnen deze keuze beïnvloeden.

Collega's

De besmettelijkheid van ondernemerschap is grotendeels af te leiden naar de werkvloer. De kans is namelijk groter dat mensen zelf ondernemer worden als zij collega's hebben die zelfstandig ondernemer zijn geweest. Hierdoor worden mensen zich bewuster van de mogelijkheden die erbij komen kijken, bijvoorbeeld op het gebied van autonomie. Tevens werken deze collega's in hetzelfde vakgebied, waardoor iemand een beter beeld krijgt van hoe het werk er dan uit kan zien.

Bepaalde buurten en gebieden

Het komt ook voor dat bepaalde buurten en gebieden invloed uitoefenen op het besluit om ondernemer te worden. Mensen hebben bijvoorbeeld een grotere kans om ondernemer te worden als er meer zelfstandige ondernemers in hun buurt wonen. Daarnaast kunnen ook hele gebieden stimulerend werken op het zelfstandig ondernemerschap. De Randstad heeft bijvoorbeeld de grootste groei aan zelfstandigen gehad in het afgelopen jaar en de meeste ondernemers wonen in Zuid-Holland.

Familieleden

Ook families beïnvloeden elkaar als het gaat om de keuze om zelfstandig ondernemer te worden of niet. Dit kan bijvoorbeeld een aanwezig onderwerp zijn tijdens de opvoeding en zorgt ervoor dat kinderen bepaalde eigenschappen ontwikkelen die gunstig zijn voor het zijn van zelfstandige professional. Uit een onderzoek blijkt dat kinderen van ondernemers wel twaalf procent meer kans hebben om zelf ook ondernemer te worden.

Ondernemers zoeken elkaar op

Door het hebben van collega's, buren of ouders die ondernemer zijn, wordt de aandacht op het onderwerp gevestigd. Zodoende worden mensen zich bewust van de mogelijkheden doordat er mensen in hun buurt zijn die van deze mogelijkheden gebruik maken. Hierdoor wordt er een zaadje geplant dat dit ook een optie is, wat zich verder kan ontwikkelen. Uiteindelijk kan dit het besluit om ondernemer te worden bevorderen.

Bovendien zoeken ondernemers ook andere ondernemers op, omdat ze in hetzelfde schuitje zitten, van elkaar kunnen leren en kunnen netwerken. Mensen die willen ondernemen, zijn mogelijk ook gevestigd op plekken waar al veel ondernemers zijn, zoals in de Randstad. Zo ontstaan er clusters van ondernemerstypen die elkaar aansteken en bewust maken van de mogelijkheden.

De populariteit van het zelfstandig ondernemerschap

Zelfstandig ondernemen is op dit moment ook nog eens een trend en dus heel populair in Nederland. Net zoals met alle populaire dingen wil iedereen er ook graag onderdeel van zijn. De aantrekkingskracht van het zelfstandig ondernemerschap komt vooral voort uit de behoefte aan vrijheid en autonomie, wat de nieuwe generatie werkenden centraal stelt bij een baan. Zij willen zelf bepalen waar ze werken, hoeveel en wanneer. Dit hangt samen met het creëren van meer balans tussen werk en privé.

De populariteit van ondernemen is ook gestegen, omdat het beeld ervan is veranderd. Vroeger was het bijzonder als die stap werd gezet, maar tegenwoordig is zelfstandig ondernemen heel normaal geworden. Vooral jongeren hebben dit beeld, waardoor de stap om te gaan ondernemen ook minder groot lijkt. Hierdoor is bijvoorbeeld parttime ondernemen ook zo populair, waardoor beginnende ondernemers aan de manier van werken kunnen wennen.

Ondernemen is niet voor iedereen

Ondanks de laagdrempeligheid, flexibiliteit en autonomie van het zelfstandig ondernemerschap van vandaag de dag, blijft het iets dat niet voor iedereen weggelegd is. Immers kost het opzetten van een goede onderneming veel tijd, middelen en moeite, waardoor het kan lijken alsof je altijd aan het werk bent. Hierdoor hebben veel interim, freelance en zzp professionals regelmatig stress en moeten ze hun werk privébalans extra goed in de gaten houden.

Daarnaast vergt zelfstandig ondernemen veel discipline, bijvoorbeeld om de administratie netjes bij te blijven houden en contact te onderhouden met klanten en opdrachtgevers. Het kan dan verleidelijk zijn om dit uit te stellen. Klanten die niet betalen zijn verder een grote ergernis en ondernemers moeten hier zelf achteraan. Ze zijn namelijk zelf verantwoordelijk voor alles, wat voor beginnende ondernemers zonder ervaring erg veel kan zijn. Denk aan het maken van facturen, belastingaangifte doen, content maken voor websites en social media en de klantenservice onderhouden.

Tijd kost opeens geld voor zelfstandige ondernemers en in het geval van ziekte moeten zij soms gewoon doorwerken om geen inkomsten mis te lopen. Dit geldt ook voor vakanties, wat vooral in het begin lastig kan zijn, omdat er dan vaak opdrachten geweigerd moeten worden. De garantie op werk is dan nog een stuk lager, wat meer onzekerheid met zich meebrengt. Het gebrek aan vastigheid kan ook een gevoel van eenzaamheid opleveren, omdat een zelfstandige vaak steeds in een onbekende omgeving terechtkomt.

Tot slot is het bestaan van een ondernemer erg onzeker. Zelfstandig ondernemers moeten namelijk zelf voor hun inkomen en pensioenopbouw zorgen en een vangnet regelen in het geval van ziekte. Er zijn diverse verzekeringen beschikbaar, maar die brengen ook weer extra kosten met zich mee. Daarnaast kunnen er juridische conflicten ontstaan, bijvoorbeeld over onbetaalde rekeningen, waar een ondernemer zelf achteraan moet en wat eveneens geld kost. Hier hoeven werknemers in loondienst allemaal niet over na te denken.

Ben jij een zelfstandige ondernemer en nog op zoek naar de ideale opdrachtgever om bij aan de slag te gaan? Stuur ons bij Bureau Ad Interim je cv op en we maken een match met een opdrachtgever. Of ben jij juist een opdrachtgever met een openstaande vacature? Ook dan zijn we je van dienst. Hiervoor hoef je alleen maar een aanvraag te doen, waarna we zo snel mogelijk aan de slag gaan om de perfecte kandidaat te vinden.